Plan die baby in de zomer, want daar wordt ‘ie gezonder van!

18.10.2015 04:50

Oooh, dáárom ben ik zo vaak ziek… Nu snap ik het! Ik ben namelijk in januari geboren en daarmee dus een onvervalste winterbaby. En uit onderzoek blijkt nu dat mensen die in de zomer geboren zijn, gezonder zijn dan mensen die tussen de ijsbloemen ter wereld kwamen. Had jij dus een baby in de planning staan, mik dan even op juli of augustus om te bevallen. Want volgens de wetenschap blijven je dan een hoop snotneuzen en oorontstekingen bespaard.

De Daily Mail kwam deze week met een onderzoek naar buiten dat aantoont dat babies die geboren worden in de zomermaanden doorgaans zwaarder zijn en bovendien als volwassenen langer worden. Dit zou komen doordat de moeders voor een groot deel in de lente en zomer zwanger zijn en daardoor meer zonlicht krijgen. Dat wordt vervolgens in het lichaam dan weer omgezet in vitamine D, wat via de moeder aan de ongeboren baby wordt doorgegeven. En dat heeft een gunstige invloed op de ontwikkeling en het immuunsysteem.

Lees ook: 11 Tips om snel zwanger te worden die je nog niet kende.

Daarnaast blijkt dat meisjes die in de zomer ter wereld komen gemiddeld later in de puberteit komen dan hun winterse leeftijdsgenootjes en dat is weer een indicatie voor een gezonder leven als volwassene. Kinderen die tijdens de koudere maanden het levenslicht zien hebben namelijk een grotere kans op het ontwikkelen van voedselallergieën op latere leeftijd. Ook hebben mensen die in de herfst geboren zijn vaker last van van astma. Kortom: maak het vooral in herfst (ja, nú dus) gezellig tussen de lakens, want dan pers je er deze zomer een prachtig stukje Hollands glorie uit.

Overigens heb ik wel de neiging dergelijke onderzoeken met de spreekwoordelijke korrel zout te nemen. Want het verschilt natuurlijk ook gewoon nogal per méns hoe gezond je bent. Ik ben dan weliswaar een winterkind, maar allergieën heb ik niet. En ik ben nu alleen maar zo vaak ziek, zwak en misselijk omdat mijn Terroristen de hele tijd in mijn gezicht lopen te hoesten, want toen ik nog kinderloos was stond mijn immuunsysteem echt als een huis. Mijn dochter is midden in augustus geboren en de vitamine D kwam toen zowat mijn neus uit, aangezien ik zwanger was in het zonovergoten Californië, dus in principe zou je zeggen dat dat kind moet blaken van gezondheid. Lang is ze wel, dat moet ik toegeven, maar helaas is ze ook het meest allergische kind ter wereld. Anders dan haar grote broer, die van eind oktober is, maar werkelijk een ijzeren maag heeft en weliswaar vaak een neus vol groene korsten heeft, maar eigenlijk nooit ziek is.

En daarnaast, eigenlijk vallen die babies gewoon niet te plannen, want je weet nou eenmaal niet wanneer er raak geschoten wordt. Dus tja, wat heb je dan aan dergelijke onderzoeken? Het is natuurlijk wel een goed excuus om in de herfst je man iedere dag in bed te paaien met het vooruitzicht van sterk nageslacht. Het is nog maar oktober, dus als je hem nu even over dat onderzoek vertelt, heb je er nog zeker twee maanden gezelligheid van in de echtelijke sponde. Ik zou zeggen: het is herfst, gaat heen en vermenigvuldigt u! Zo worden die donkere dagen weer wat minder erg. Geniet ervan!

Lees ook: Dit is waarom jonge vaders onweerstaanbaar zijn!