Regeldagen: de ritmeverstoorders in het leven van een nieuwe moeder

12.11.2018 00:10

Regeldagen, ze zijn uitputtend en (bijna) iedere baby krijgt ermee te maken. Net zo irritant als een sprongetje en een even vaag begrip als je het Philippine vraagt.

Maar wanneer zijn die regeldagen? En hoe herken je ze?

Toen mijn baby 10 dagen oud was, was hij onrustig en wilde hij telkens drinken. Soms wel elk uur, en dat de hele dag door. Ik werd er gek van en googlede ‘baby 10 dagen oud onrustig’. Ik stuitte op regeldagen. Ook mijn mede moeder-vriendin aan wie het voorlegde zei doodleuk: “O, dat zal wel een regeldagje zijn.” Een watte? Het klonk best gezellig, maar het tegendeel is waar. Zo’n regeldag is alles behalve een feestje. Toen mijn baby 3 weken oud was gebeurde hetzelfde; hij was huilerig en onverzadigbaar. Weer googlede ik en weer kwam ik bij de regeldagen uit. Bestaan ze dus toch, die regeldagen. En wat is dat eigenlijk een ‘regeldag’, want wat valt er voor een baby nou allemaal te regelen? Nou, de voeding!

Lees ook: Als je een reflux-baby hebt…

Voeding tijdens de regeldagen

Is je baby 10 dagen, 3 weken, 3 maanden en 6 maanden oud, dan hebben ze vaak een ‘regeldagje’ (of twee, drie, soms vier). Dit houdt in dat ze vaker willen drinken, of ze dit nou aan de borst doen of uit een flesje. Zowel borstvoedings- als flesvoedingsbaby’s hebben namelijk regeldagen. Vaak heeft je baby rond een regeldag ook een groeispurt en dus meer voeding nodig. Ook als je baby verkouden is of een ander virus heeft zal hij/zij vaker willen drinken en dus een ‘regeldag’ hebben. Dit doe hij om zijn immuunstysteem te versterken. Vermoeiend? Ja. Nuttig? Ook.

Dit zegt de expert over regeldagen van je baby

Net als je denkt dat je een beetje een ritme hebt gevonden met je baby komt er een regeldag op de proppen. En bedankt, kun je weer opnieuw beginnen. Moeders worden er vaak moedeloos van, want waarom is die lieve en tevreden baby ineens veranderd in een huilerig en hongerig monstertje?

Het enige wat je rond die regeldagen kan doen is meegaan in de behoefte van je kind om te drinken. Hoe vermoeiend dat ook is. En al helemaal als dat ’s nachts ook gebeurt. Moeders die borstvoeding geven merken dat hun borsten leeg en slap aanvoelen, maar vaak zit er echt nog wel genoeg in hoor. Blijf dus gewoon maar je baby aan de borst leggen als hij/zij daar om vraagt. Ook als dit elk uur is.

Baby’s die melkpoeder krijgen geef je nu ook meer flesjes. Let er wel op dat het maagje van je baby nog klein is en hij/zij op een gegeven moment toch wel vol moet zitten (maar dit geven ze vaak zelf heel goed aan). Het enige wat je kan doen is rustig blijven, meegaan in het ritme van je baby en al je afspraken die dag afzeggen. Met een dag (of misschien twee) is het weer ‘geregeld’. Succes en zet ‘m op!

Lees ook: Tien tips om een huilbaby te overleven