Slapeloze nachten door je hoestende peuter? Zo kom je er vanaf!

20.01.2017 14:00

Veel ouders zullen het herkennen: ’s nachts urenlang wakker omdat je kind de longen uit z’n lijf hoest. Het griepseizoen is in volle gang en dus zijn de Nederlandse kindertjes en masse verkouden. En zo’n hoest kan heel lang aanhouden. Vala kan het weten, want haar zoon heeft ieder jaar bronchitis.

Inmiddels kan ik er de klok op gelijk zetten: tijdens de eerste maanden van het jaar kan ik geheid een keer langs de huisarts om voor mijn kleuterzoon een paar inhalators te halen. Het arme kind krijgt het namelijk standaard aan zijn keel in de winter en voor we het weten heeft hij alles zo kapot gehoest dat hij iedere nacht bijna stikt in zijn eigen slijm. Bronchitis is een terugkerend probleem in ons gezin en dat is niet alleen heel zielig voor mijn zoon, maar ook heel slecht voor de nachtrust van de rest van het gezin. Iedereen ligt namelijk nachtenlang wakker van het aanhoudende geblaf uit zijn kamertje. Dus tegen de tijd dat het eindelijk weer lente wordt kunnen we onze wallen zowat over onze schouders gooien. En zijn we bijna failliet gegaan aan KNO-kosten voor mijn zoon.

Maar wat kun je doen als je kind veel hoest?

Tegenwoordig probeer ik het jaarlijkse winterhoestfestijn in de kiem te smoren door mijn zoon bij het eerste kuchje boven een bak met heet water en kamille te zetten en een liter hoestdrank in te slaan. Probleem daarmee is alleen dat ik eigenlijk nooit weet wat voor hoestdrank ik hem dan moet geven en dus maar gewoon iets uit de schappen bij de drogist trek. Zonder het gewenste resultaat, want je hebt hoest in vele varianten en dus is het ook bij hoest noodzakelijk dat je de juiste remedie gebruikt om het te bestrijden. Anders is het alsof je een gebroken been behandelt met paracetamol: weinig effectief.

Mijn zoon heeft vooral last van een hardnekkige vastzittende hoest.

Hij zit duidelijk vol met slijm, maar krijgt het met zijn kleine lijfje niet goed opgehoest. Ademen is een opgave en als ik ’s avonds naar bed ga hoor ik hem op de gang al piepen en reutelen in zijn bed. ’s Ochtends als hij uit bed komt klinkt hij als een bejaarde zeehond met ademhalingsproblemen en het duurt tot ver na het ontbijt voor hij weer een fatsoenlijke hap lucht kan nemen. En dit kan zo een paar weken aanhouden. Niet leuk voor hem en niet leuk voor ons, want alleen al bij het horen van zijn gehijg krijgt iedereen het Spaans benauwd.

Niet zelden heb ik mijn zoons gekuch proberen te behandelen met een drankje voor droge hoest.

Een irritant, kriebelig hoestje zonder slijmvorming, waar ik zelf ’s winters vaak last van heb. Maar daarmee sla ik de plank dus behoorlijk mis, met als resultaat dat mijn zoon na een tijdje toch weer aan de inhalators hangt. Maar dit jaar heb ik het anders aangepakt. Toen hij onlangs begon te hoesten heb ik niet lukraak wat in mijn winkelmandje gemikt, maar eerst even geluisterd naar hoe zijn hoest nou eigenlijk klonk. En inderdaad, het bleek weer dezelfde slijmerige rochel te zijn als ieder jaar. Inmiddels is het met de juiste hoestdrank al aardig op zijn retour en kunnen we allemaal weer rustig slapen. En mijn zoon weer rustig ademhalen. En wie weet, misschien dat we deze lente dan een keer niet eerst drie weken hoeven bijslapen voor we van de zon kunnen gaan genieten.

logo bisolvon

 

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Bisolvon, maar de inhoud ervan is van onszelf.  Lees hier alles over ons advertentiebeleid