‘Soms denk ik dat ik mijn man moet opvoeden en niet mijn kind’

 Rienke (31) is moeder van een zoon van 4. Haar man laat de opvoeding eigenlijk volledig aan haar over: ‘Ik ben degene die gaat over de regels, de bedtijden, netjes eten, handjes geven, netjes praten.’

Lees ook: ‘Ja, ze zitten ruim twee uur per dag op de iPad, nou en?’

‘‘Stomme rotjuf’, zei Sam op zijn derde dag op school. De juf kwam meteen ’s middags naar me toe om het te melden. Ik deed alsof ik schrok, maar eigenlijk verbaasde het me niet. Het had erger gekund, dacht ik nog.

Mijn man Jacco is een leuke vader, echt. Hij doet de gekste dingen met onze zoon, is nooit te moe om te voetballen, stoeien, fietsen, noem maar op. Maar hij is geen moderne vader, zal ik maar zeggen. Hij is een echte man. Toen Sem kleiner was verschoonde Jacco amper luiers, ’s nachts eruit was altijd mijn taak en het hele bad- en bedritueel was ook niet aan hem besteed. Als ik een avondje weg wilde, regelde ik meestal dat mijn moeder dat kwam doen.

Opvoeden, dat vindt Jacco ook meer iets voor mij om te doen. Hijzelf vindt heel veel goed, tot het hem begint te vervelen en dan slaat hij met zijn vuist op tafel, schreeuwt een keer en dan is het over. Dat is eigenlijk zijn opvoeding samengevat. Ik ben degene die gaat over de regels, de bedtijden, netjes eten, handjes geven, netjes praten. Alleen heb ik soms het idee dat ik meer mijn man moet opvoeden dan mijn kind. Want ik kan onze zoon wel leren dat hij bepaalde woorden niet mag zeggen, maar hoeveel zin heeft dat als Jacco ze wel te pas en te onpas roept?

Lees ook:  ‘Als ze niet luisteren, krijgen ze gewoon een tik’

Jacco is nogal een vloeker en als hij iets vindt van iemand, zal het dat ook niet erg subtiel brengen. Heeft zijn moeder – met wie hij vaak mot heeft – weer iets gedaan of gezegd, dan is het een kutwijf. Zegt-ie gewoon waar ons kind bij is. En achter het stuur moet je hem ook niet horen. En ik maar zeggen tegen Sem dat hij netjes moet praten, niet mag vloeken en schelden. Ikzelf zeg ‘chips’ in plaats van shit. Dat vind ik zelf ook stom, maar ik wil niet nog meer van die grove taal op Sem laden. Hoewel ik soms ook denk dat het weinig uitmaakt.

Ik heb al vaak geprobeerd hier met Jacco over te praten, maar hij zegt gewoon: jammer dan, ik kan mezelf niet veranderen. En: Sem groeit op in de echte wereld. Dat zal allemaal wel, maar dan kunnen we volgens mij nog wel proberen om een goed opgevoed, net kind groot te brengen. Ik moet er niet aan denken wat hij op school allemaal nog meer gaat zeggen. Straks wordt hij nog buitengesloten. Is het niet door de kinderen, dan wel door de ouders, die zullen denken dat wij aso’s zijn. Daar kan ik echt wakker van liggen.’

Lees ook:  ‘Aan straffen doe ik niet meer’

Geschreven door
More from Mariette Middelbeek

17 Dingen die je denkt als je in een babywinkel loopt

Dat je subiet nog een baby moet omdat de kleertjes zo schattig...
Lees verder