Stelling: ouders van tegenwoordig zitten teveel bovenop hun kinderen

14.02.2018 16:00

Me to We poneert wekelijks een actuele stelling over kinderen, ouderschap en/of opvoeding om met elkaar over te praten. Deze week: ouders van tegenwoordig zitten teveel bovenop hun kinderen.

‘Helikopterouders’ worden we genoemd. Ouders die hun kinderen veel te erg aan het handje nemen en ze alles uit handen te nemen. Allemaal vanuit een goed hart en met de beste bedoelingen natuurlijk, maar met een verwoestend resultaat. Verschillende onderzoeken lijken aan te tonen dat kinderen opgroeien tot een stel verwende narcisten die niks meer gewend zijn. Steeds meer jonge mensen komen bij een psycholoog terecht omdat ze het leven niet goed aan kunnen en zich geconfronteerd zien met het feit dat ze niet zomaar alles kunnen krijgen wat ze hebben willen. Een gevolg van hun opvoeding? Het begint er steeds meer op te lijken.

Ouders van tegenwoordig willen hun kinderen behoeden voor teleurstelling, pijn en verdriet. Hun leven moet perfect zijn en dus stellen we alles in het werk om dat voor elkaar te krijgen. Maar horen negatieve emoties ook niet bij het leven? Moet niet iedereen daar al van jongs af aan mee leren omgaan om weerbaar te worden? Beschadigen wij onze kinderen niet juist door ze zo ontzettend in bescherming te nemen en hen alles uit handen te nemen? Over een paar jaar zullen de verwende, door en door gepamperde kinderen van nu de maatschappij draaiende moeten houden. Maar hoe moet dat ze lukken, als ze gewend zijn dat alles voor ze wordt gedaan?

Praat mee over deze stelling op onze Facebookpagina.