De strijd tegen het hoesten. Hoe ga jij hem aan?

Little boy with flu virus sitting on the sofa and wiping his nose with a napkin. Bright light is breaching throught the window in the background.
Het is weer snottertijd! Menig kind loopt hoestend en proestend en met een keel als schuurpapier rond. Ontzettend sneu en ook nog eens een ramp voor het gezin. Als moeder wil je ze daar dan ook het liefst zo snel mogelijk vanaf helpen. Maar, hoe doe je dat nou het beste?

Ook mijn twee kleuters hebben de snottebellen weer aan hun neuzen hangen. Ze hoesten zich de longen uit hun lijf en ik vind dat altijd behoorlijk zielig. Dat je ze weer nachtenlang hoort proesten in hun bedjes en je ze dan ’s ochtends als een soort halve zombies uit bed moet trekken, omdat ze zo moe zijn van het slaapgebrek. Sneu en ook gewoon onhandig, want als moeder ben je dan zo weer drie weken in de weer met zakdoeken en paracetamolletjes, nachtelijke glaasjes water en moet je soms zelf vrij nemen van je werk omdat je het gewoon niet over je hart kunt verkrijgen om je kind naar school te sturen als het zo’n keelpijn heeft van het hoesten dat het eigenlijk gewoon niet meer kan praten. Ik wil zo’n verkoudheid dan ook altijd zo snel mogelijk de nek omdraaien. Maar wat is daar nou de beste methode voor?

Lees ook: Slapende nachten door je hoestende peuter? Zo kom je er vanaf!

Ik heb moedervriendinnen die zweren bij de huis, tuin,- en keukenmiddeltjes. Zij leggen iedere avond een ui naast het bed van hun kind, die de slijmerige sinussen weer moet doen openen. Ja, het gaat er wat onaangenaam van ruiken, maar voor de gezondheid van je kroost moet je wat over hebben, zijn ze van mening. Mijn schoonmoeder raadde laatst aan de sokjes van mijn baby in citroensap te dompelen, omdat daardoor schijnbaar de koortsigheid zou wegtrekken en ze sneller van haar verkoudheid af zou zijn. Met recht een middeltje uit grootmoeders tijd. Maar wel effectief als ik het internet en menig mede-moeder mag geloven.

Ikzelf ben meer van de agressieve tegenaanval en ga de verkoudheidsvirussen dus bij voorkeur te lijf met zoveel mogelijk neusspray, hoestdrank en paracetamol als mogelijk. Elimineren die hap. Kortom: zoveel moeders, zoveel methoden. En eigenlijk zijn ze allemaal goed, want iedere bezorgde moeder wil tenslotte hetzelfde: gezonde kindjes. Wat ook je voorkeur heeft, gelukkig zijn er voor iedereen geschikte manieren om de jaarlijkse kinderverkoudheden effectief te lijf te gaan. Natuurlijke methoden die de genezende werking van kruiden gebruiken, verzachtende drankjes voor kinderen met hardnekkige hoest zoals mijn zoon iedere winter heeft en iets extra’s om te gebruiken naast dat uitje op het nachtkastje, om ervoor te zorgen dat iedereen ’s nachts lekker slaapt. Keuzes genoeg en allemaal prima, het is maar waar je zelf als moeder achter staat.

Wat mij betreft mag het wel lente worden, maar zolang die vreselijke ‘r’ nog in de maand zit, houd ik de anti-verkoudheidsmiddeltjes nog maar even paraat. Ik denk eigenlijk dat ik dit jaar gewoon maar alles tegelijk inzet: neusspray, uien, hoestdrank, citroensokken, ik trek alles uit de kast. Grof geschut, zeg maar. Verkoudheden, pas maar op, want mama, die is armed and dangerous!

Lees ook: O jee, paniek het hele gezin is ziek! (en hoe je dat kunt voorkomen).

bisolvon-logo

 

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Bisolvon, maar de inhoud ervan is van onszelf.  Lees hier alles over ons advertentiebeleid

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Lente-tip: met z’n allen naar Mas d’en Haut!

Kun jij wel een vakantie gebruiken? Wij in ieder geval wel! In mei en...
Lees verder