Temperamentvolle kinderen: dit zijn de voor- en nadelen

Een lijstje met voor- en nadelen van temperamentvolle kinderen het helpt Femke zo nu en dan, als het even zwaar is met zoon Max, om het hoofd boven water te houden. Misschien jou ook?

LEES OOK: Waarom moeders van temperamentvolle peuters regelmatig Sjaak Afhaak zijn

Ik had ’em niet aan zien komen. Dat mijn kind een pittige zou worden. De meeste temperamentvolle kinderen zijn dat namelijk al vanaf de geboorte. Onze Max was echt een best wel zoete baby. Tuurlijk, ik werd wel eens gek van het gehuil, maar wie niet. Ik genoot vooral van ieder dingetje dat hij bijleerde, van ieder lachje en van het eindeloze geknuffel.

Toen Max anderhalf jaar was sloeg het om. Van een zoete baby werd hij een baldadige dreumes, vervolgens was hij een driftige peuter en nu is hij naar school gaat is het nog steeds vaak een driftig kind met een iets te sterke wil. Hoewel het heel vaak frustrerend is voor ons om om te gaan met ons temperamentvolle kind, toch heb ik soms ook wel medelijden met Max. Als je het vanuit zijn perspectief bekijkt: hij weet precies wat hij wil, hoe hij het wil, wanneer hij het wil, maar voelt zich daarin de godganse dag belemmerd.

Aan alle ouders van temperamentvolle kinderen…I feel you. We staan altijd ‘aan’, hebben ogen in onze rug en als er iemand op een feestje begint te huilen dan weten wij dat het vaak ons kind is dat daarvan de oorzaak is. Ik had het er laatst met een collega over dat je, als je ergens heen moet, al is het maar een koffiedate met een vriendin met haar kind, je altijd bang bent dat de jouwe iets zal uithalen waardoor de sfeer verpest wordt en jij met de staart tussen de benen moet afdruipen.

Deze lijst is voor jullie, om herkenning te voelen in de nadelen (die we dus ALLEMAAL ervaren) van de temperamentvolle kinderen en te benadrukken dat datgeen wat we nu misschien als nadelig ervaren uiteindelijk voor een heel sterke volwassene zal zorgen.

Komt-ie dan:

De NAdelen van het temperamentvolle kind

1.NIETS gaat vanzelf
‘s Morgen opstaan niet, in bad gaan niet, eten niet, aankleden niet, spelen niet. Overal ontstaat discussie over en je hebt vaak het idee dat je het onderspit delft en dat je hard moet werken om te zorgen dat je kind geen loopje met je neemt.

2. Je schaamt je geregeld voor hem/haar
Omdat je kind iets afpakt, de baas wil zijn over andere kinderen of soms zelfs schopt/slaat/bijt als hij zijn zin niet krijgt. Jij zou op sommige momenten niets liever zeggen dan: “Die? Nee, die hoort niet bij mij hoor!”

3. Het temperamentvolle kind vergt het uiterste van je geduld

Hij weet precies op welke knoppen hij moet drukken om je aandacht (positief of negatief) te krijgen en doet dat dan ook de hele dag. Je kunt hem honderd keer vragen ergens mee op te houden (“Schat, even niet met je autootje over het verwarmingselement racen, want de buren hebben last van dat geluid”) en hij gaat er gewoon tóch mee door. Je kunt van alles in de strijd gooien, streng toespreken/strafstoeltje/op kamer zetten/speelgoed afpakken, niets lijkt echt te werken.

4. Je vergeet snel dat het temperamentvolle kind toch gewoon een kind is
Mijn Max heeft de laatste tijd de neiging om in zijn broek te plassen als hij heel boos is om iets wat hij niet mag. Ik was er echt van overtuigd dat hij dit express deed om me te sarren, tot mijn moeder me erop wees dat hij misschien door zijn boosheid geen beheersing meer heeft over zijn blaas. En dat vond ik dan weer heel zielig voor hem. En intens lullig van mezelf, dat ik zo over mijn lieve best lastige mannetje dacht.

De VOORdelen van het temperamentvolle kind

1. Een wilskrachtig kind heeft leidinggevende capaciteiten
Daar heeft hij nu nog niet zoveel aan, vandaar de frustratie, maar als hij eenmaal de leeftijd bereikt dat het ook gepast is, zal dit kind je nog verbazen. Wie weet wordt hij wel minister-president, joh! Who knows!

2. Het temperamentvolle kind kan goed buiten de gebaande paden lopen en voelt totaal geen groepsdruk
Hij conformeert zich niet aan wat alle anderen doen, is wars van hiërarchie en volgt zijn  eigen weg. Hij vindt het leuk iets totaal anders dan alle anderen te bedenken en doen.

3. Dit kind heeft een winnaarsmentaliteit
Dat wordt nog leuk met Monopoly, want verliezen is dus geen optie. Vaak hoef je deze kinderen op school niet extra te motiveren voor vakken die ze zelf leuk vinden, als ze er het nut niet van zien dat is de interesse ver te zoeken en laten ze het er ook bij zitten.

4. Passie is alles 
Zoals een temperamentvol kind passioneel boos kan worden, zo kan hij ook passioneel van mensen houden. Hij weet vaak op het eerste gezicht of iemand zijn vriend kan zijn en is daar dan heel vasthoudend en trouw in.

Dus, mensen, houd moed. Hoe ouder je temperamentvolle kind wordt, hoe meer je de voordelen van zijn persoonlijkheid gaat zien. Tot die tijd: geef niet op, stel grenzen, straf als dat gepast is en laat je kind zien dat hij niet in elke situatie kan bepalen wat er gaat gebeuren. Let wel, breek nooit de geest van het temperamentvolle kind door geweld te gebruiken of angst te zaaien. Hij is veel, hij is passioneel en ooit zal hij zijn plek in deze wereld vinden, dat beloof ik.

Lees ook: Als de één een blije eikel is en de ander een moeilijker exemplaar.

Geschreven door
More from Femke Sterken

Toch nog een baby? Volg de conversatie tussen hormonen en verstand!

Het was een voortdurende twijfel voor Femke: wilde ze nu wel of...
Lees verder