Top 10 van dingen waarin je kind kan stikken (dus pas op!)

25.05.2020 00:10

Kinderen kunnen makkelijk stikken in alledaagse dingen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en kinderen stikken snel in alledaagse dingen. Dit zijn de dingen waarop je moet letten. 

Laatst was ik bij een vriendin. Zij heeft een dochtertje van anderhalf jaar. Er stonden doperwtjes op het menu en we zaten gezellig met z’n drieën aan tafel. So far, so good. Totdat dat kleine meisje in de kinderstoel opeens wel heel erg rood aanliep en gorgelende sputtergeluidjes begon te maken. Even stonden mijn vriendin en ik als aan de grond genageld. Een halve seconde die drie uur leek te duren. En toen was er paniek.

Twee gillende moeders, een half stikkende dreumes en rondvliegende doperwten. Uiteindelijk heb ik in een helder moment het arme kind bij de voetjes gegrepen, op haar kop gehouden en beklopt, totdat de gewraakte erwt haar luchtpijp uit kwam rollen. Dat was weer tien jaar van mijn leven. Jaarlijks gebeuren er tientallen ongelukken met kinderen die ergens in stikken. En vaak zijn dat dingen waarvan je als ouder niet eens weet dat ze gevaarlijk zijn. Zoals deze bijvoorbeeld:

Lees ook: Waarom ik mijn kinderen het liefst een harnas aantrek

Wat zijn dan die dingen waarin je kind kan stikken?

1. Noten en popcorn

De luchtpijp van een kind is ongeveer zo breed als je pink, dus je zult begrijpen dat daar vrij eenvoudig iets in vast kan komen te zitten. Kinderen hebben de neiging om slecht te kauwen op klein voedsel, dus een handvol nootjes gaat in een split second naar binnen en wordt zonder pardon doorgeslikt. Gevolg: een blauw aanlopend kind met een cashewnotenfile in het keeltje. Sowieso kun je noten beter pas geven als een kind rond de vijf jaar oud is. Er zit namelijk veel olie in en dat kan bij verslikken in de longen terechtkomen.

2. Hele druiven

Alsjeblieft, alsjeblieft, snij die druiven doormidden. Op z’n minst. Kleine, ronde voorwerpen kunnen gemakkelijk vast komen te zitten in de keel, dus is het van belang dat je druiven in de lengte doorsnijdt en het liefst in vier partjes. Het is even een werkje, maar doe het nou maar gewoon. Voor wat oudere kinderen kun je volstaan met ze door de helft te snijden, maar dan wel in de lengte, zodat ze niet meer rond gevormd zijn.

3. Hot dogs/knakworsten

Je zou het misschien niet verwachten, aangezien worstjes zacht zijn, maar ook hier geldt: snijd het worstje in de lengte door, zodat je kind niet met een rond voorwerp in de mond komt te zitten.

4. Rauwe wortels

Geef je wortels, snijd ze dan in lange stroken door midden. Voor kleine kinderen is het het beste om worteltjes te koken, zodat ze zacht zijn en makkelijk uit elkaar vallen.

5. Harde snoepjes

Ik heb een keer een postbode uitgefoeterd, omdat die het nodig vond mijn kinderen ongevraagd van een zakje zuurtjes te voorzien. Mijn dochter was toen nog maar anderhalf jaar oud. Het was dat ik het net op tijd in de gaten had, een sprintje door de tuin kon trekken en met een snoekduik de felgekleurde snoepjes uit haar handje kon grissen (brullen natuurlijk, de hele buurt heeft het gehoord), maar anders had ik zeker de Heimlich kunnen toepassen. Geef kinderen onder de vier jaar liever geen harde snoepjes en laat je kind in ieder geval zéker niet rondlopen met snoepjes in de mond.

6. Ballonnen

Klinkt misschien vreemd, want je zou zeggen dat die niet bedoeld zijn voor consumptie. Maar, als ouders weten we, in de wereld van een kind is in principe ALLES eetbaar. Dus ook latex. En dat is echt gevaarlijk. Want eenmaal ingeslikt (ook als het maar een klein stukje van een ballon is), kan het de luchtweg van je kind volledig afsluiten. En je krijgt het er bijna onmogelijk weer uit.

7. Appels

Die zijn namelijk hard en stukjes ervan kunnen makkelijk vast komen te zitten in de luchtpijp. Voor kleine kinderen is het daarom het beste om een appel te raspen. Is je kind al wat ouder, dan kun je overwegen appelpartjes met schil te serveren, omdat dat je kind zal stimuleren beter te kauwen. Of geef je kind gewoon een hele appel (wel goed wassen!).

8. Pindakaas

Tja, welk kind is er niet groot mee geworden? Maar, dat spul is taai en plakkerig en grote plakkaten ervan kunnen blijven hangen in die kleine keeltjes en voor ademnood zorgen. Geef je kind daarom nooit gewoon een lepeltje pindakaas (één van mijn eigen guilty pleasures), maar smeer het alleen (dun!) op een boterham.

9. Klein speelgoed

Er staan niet voor niets van die waarschuwingen op de verpakkingen. Kinderen stoppen alles in hun mond. Ook Lego, knikkers, insteekmozaïekpinnetjes en wat er ook maar voorhanden is. En je kunt je voorstellen dat dat niet al te best naar binnen glijdt. Een goede maatstaf: geef een kind onder de drie jaar geen speelgoed dat door de opening van een toiletrol past. Dan weet je zeker dat het niet ingeslikt kan worden.

10. Munten

Heel veel mensen hebben rondslingerend kleingeld in huis liggen. In het bakje bij de sleutels bijvoorbeeld, of op de keukentafel. Voor je het weet gaat je dreumes ermee aan de haal en besluit hij die euro aan een oraal onderzoek te onderwerpen. Zo’n munt kan eenvoudig vast komen te zitten in de slokdarm en dan kun je met piepende banden naar de EHBO. Munten houd je dus in je portemonnee.

LEES OOK: Help! Sinds ik moeder ben, ben ik bang voor álles!

Stik en verslikincidenten zijn één van de meest voorkomende redenen waarvoor kinderen in het ziekenhuis terecht komen. Het is daarom heel belangrijk goed op te letten met welke voorwerpen en etenswaren je je kind in aanraking laat komen. Sowieso moet je een kind nooit alleen laten met dingen waarin het potentieel kan stikken, ook niet als het maar heel eventjes is (bijvoorbeeld omdat je éven een wasje in de machine moet stoppen). Kinderen zijn watervlug, een ongeluk zit in een klein hoekje en voor je het weet loopt je kind blauw aan omdat-ie het een goed idee vond om z’n eigen Lego soldaat te maken. Zorg dus dat je geen gevaarlijke voorwerpen rond laat slingeren en blijf er altijd bij als je kind aan het eten is. Dan hoef je niet, zoals ik, opeens een dreumes ondersteboven heen en weer te schudden aan de keukentafel.

In dit informatieve filmpje zie je wat je moet doen als een baby/kind/volwassene stikt en wat het verschil is tussen verstikken en verslikken.