Van jong vader worden, ga je vroeg dood – weet Marcel

26.01.2023 07:00

Marcel is journalist, getrouwd met Carlijn en heeft een baard, alsmede een dochter die Sammie heet. Hij vertelt hoe het zover heeft kunnen komen. En over hoe het nu verder moet.

Als oudere vader heb ik het niet makkelijk. Niet dat ik nu per se bejaard ben, maar ik ben geen twintig meer. En ook geen dertig. Dan is het krijgen van een kind best een ding. Al was het maar omdat ik het al zo lang zonder kind had gedaan. Je raakt eraan gewend, dat leven zonder verantwoordelijk te zijn voor één of meerdere nageslachten. Het is rustig, en kalm, of juist wild en onstuimig; jij bepaalt. Eventueel heb je nog een liefdespartner met wie enigszins rekening gehouden moet worden, maar that’s it. Heerlijk.

Lees ook: Marcel ging bootje varen, wijntje drinken. En toen ging het mis…

Tot je alsnog een kind krijgt. En je op je 43e voor het eerst naar de Etos moet voor newbornluiers, fopspenen, billendoekjes en zoogcompressen. Ik voelde me heel oud, die dag. Ook al omdat het superlieve Etos-meisje mijn paniekerige oogopslag en afgematte teint zag en beloofde dat het allemaal reuze mee zou vallen. Ze had er zelf drie, lachte ze, en ze leefde nog steeds. Drie kinderen. Ze moest waarschijnlijk op haar zestiende zijn begonnen, gokte ik, maar ik was te moe om daar verder over na te denken. Want jonge vaders mogen dan wel steeds de mond vol hebben over vermoeidheid, oudere jonge vaders hebben het nog veel moeilijker. Die hebben al een half leven achter de rug, moeten het doen met een verouderd model lichaam, intredende kaalheid, eksterogen, bijziendheid, hamertenen, narcolepsie en wat al niet. Ze dienen daarnaast minimaal acht uur slaap te krijgen. En dat is tricky, met een baby.

Bovendien word je als oudere jonge vader regelmatig uitgelachen door de jongere jonge vader. Die zijn kind nog wel op kan tillen zonder grondig te zuchten. Die waarschijnlijk wel ooit zijn kleinkinderen zal ontmoeten. Die niet met een rollator naar de eerste schooldag van zijn kind hoeft.

Gelukkig is er af en toe ook goed nieuws. Zo kwam uit een grootschalig onderzoek naar voren dat mannen die jong vader worden een grotere kans hebben om vroegtijdig te overlijden dan mannen die pas op latere leeftijd een kind krijgen. Die jonge gastjes schijnen namelijk zoveel stress te hebben van de duivelse combinatie ouderschap/partner/broodwinnaar dat ze het aan hun hart krijgen, of het op een zuipen zetten.

Dat het onderzoek werd uitgevoerd in Finland, waar wodka uit de kraan stroomt en iedereen depressief is van 360 dagen winter per jaar, dat mocht mijn pret niet drukken.

Lees ook: Marcel baby kreeg koorts… En de jonge ouders raakten in paniek.