Voor het eerst vliegen met een baby (en hoe iedereen weer heelhuids aan de grond komt)

16.02.2017 10:40

Langzamerhand loopt de winter op z’n eind. En dat betekent: vakanties boeken! Vala ziet zich al helemaal op het strand zitten met haar baby. Als ze dat strand überhaupt weet te bereiken. Want vliegen met een baby, hoe overleef je dat?

Bekijk ook: Dit zijn de mooiste nachtlampjes.

Ooit vloog ik met mijn zes weken oude dochter van San Francisco naar Amsterdam. Vier jaar later heb ik er nog steeds nachtmerries van. De hele vlucht, tien uur lang, schreeuwde mijn baby moord en brand. Ik dacht dat ik dood ging. En de rest van de passagiers ook. Eerst vonden ze het nog irritant. Maar na zo’n vijf uur ging dat over in diepgeworteld medelijden. Ik weet eigenlijk niet wat gênanter  is. Urenlang heb ik met mijn dochter in de drager door het gangpad gelopen. Heen en weer. Heen en weer. De stewardessen hadden zo’n medelijden met me dat ze stukjes appel in mijn mond kwamen stoppen en er was er zelfs eentje die vroeg of ze het even van me moest overnemen. Bij de bagageband op Schiphol kwamen er mensen naar me toe die medelijdend hun hand op mijn schouder legden en vroegen of het wel ging. Ik kan wel zeggen dat we de attractie van die vlucht waren. Waarschijnlijk zijn we nog steeds een smakelijk verhaal op feesten en partijen van volslagen vreemden.

Na die vlucht was ik zo getraumatiseerd dat ik me voor nam voortaan alleen nog zonder kinderen het vliegtuig in te stappen (met als gevolg dat ik inmiddels al vier jaar niet verder gekomen ben dan Ponypark Slagharen en een sporadisch autotripje richting onze oosterburen), want een herhaling van deze horrorervaring wilde ik mezelf graag besparen. Maar ja, na een paar druilerige zomers in Nederland beginnen de zonovergoten Mediterraanse oorden wel heel erg te lonken. En dus heb ik me door Mario laten overhalen om deze zomer toch weer te gaan vliegen. Met een baby. Die tegen die tijd nog geen jaar oud is. Hoewel we nog zo’n vijf maanden hebben voor vertrek zijn de hartkloppingen nu al niet gering. Ik vermoed dat het PTSS is, dus wellicht dat ik er even een rondje EMDR tegenaan moet gooien om ervoor te zorgen dat Mario me niet hoeft te drogeren op de dag van vertrek, maar dit keer heb ik in ieder geval het voordeel van de levenservaring. Want: een gewaarschuwd mens telt voor twee.

En omdat we elkaar als ouders solidair en tot steun moeten zijn, wil ik die levenservaring graag met jullie delen. Opdat wij deze zomer allen heelhuids weer aan de grond komen, zeg maar. Er zijn namelijk wel een aantal dingen die je kunt doen ter voorkoming van een pandemonium op 10.000 meter hoogte. Garantie dat je helemaal brul, kots, en spuitpoepvrij reist kan ik je helaas niet geven (helemaal niet als je vlucht zo lang duurt dat er meer dan een blikje cola en een zakje pinda’s wordt uitgedeeld, ik bedoel, there’s only so much I can do mensen), maar een beetje minder brul en beetje meer ‘enjoy your flight’ zou fijn zijn, toch? Precies, dat dacht ik. Dus hier komen ze, Vala’s Vliegtips:

* Neem een draagdoek mee. Heb je geen draagdoek? Koop er dan één voor de gelegenheid. Geloof me, het is de investering waard. Je wilt namelijk niet urenlang met je topzware baby (want geloof me, opgesloten in een koekblik waar je niet uit kan met 250 andere zeer geïrriteerde reizigers is zelfs een pasgeboren baby topzwaar) in je armen moeten rondhopsen. Met een draagdoek heb je in ieder geval je handen vrij (om van die miniflesjes wijn van de trolley’s van de stewardessen te grissen bijvoorbeeld).
* Neem de slaapzak van je baby mee. Of ‘ie d’r ook daadwerkelijk in zal slapen is de vraag, maar hij voelt zich er in ieder geval vertrouwd in.

slaapzakken1. Hema €17,50 | 2. Hessnatur €59,95 | 3. Puckababy €99
* Koop oordoppen. Nee, niet voor die 250 andere passagiers, want moeten ’t gebrul maar gewoon doorstaan (such is life enzo), maar voor jou. Zodat je niet met gescheurde trommelvliezen op je bestemming aankomt.
* Neem een makkelijk opklapbare wagen of buggy mee. Niks vervelender dan tijdens het boarden moeten worstelen met een enorme tank van een wagen die je niet ingeklapt of in de bagagebakken gepropt krijgt. Deze is geweldig.
* Neem een speen mee. Als je je baby borstvoeding geeft kun je ‘m natuurlijk gewoon aanleggen, maar geef je de fles, dan kan een speen tijdens een vliegreis uitkomst bieden. Om je kind rustig te krijgen, maar ook voor druk op de oortjes tijdens het stijgen en dalen. Ook handig om mee te nemen: een speenketting.

spenen

1. Elodie €8,90 | 2. Difrax €5,29 | 3. Dr. Brown’s €5,99 | 4. Avent €8,49
* Voor oudere baby’s: zorg voor wat te snacken. Wat rijstcrackertjes, stukjes fruit, eventueel koekjes, eten kan een mooie afleiding zijn. Je baby is er een tijdje zoet mee en jij hoeft ‘m even niet te entertainen.
* Luiertas met (genoeg!) luiers en billendoekjes. Je zult namelijk altijd zien dat je baby het op een spuitpoepen zet tijdens een vlucht van Amsterdam naar Australië. En echt, je wilt niet in zo’n piepklein toiletje staan en dan je billendoeken moeten rantsoeneren. Want voor je ’t weet zit te stront tot in de cockpit. Zorg dus voor een grote, praktische (en ja, er zijn echt leuke te vinden) luiertas met een voorraad waarmee je al die 250 konten in het vliegtuig mee zou kunnen verschonen. Better safe than sorry tenslotte.

Op naar de zomer dus! Dit jaar komen we er allemaal relaxed het vliegtuig uit. Of nou ja, zonder trauma in ieder geval. Dan ga ik nu even een uurtje in een flight simulator boeken. Dan kunnen we komende zomer makkelijk op en neer naar Nieuw-Zeeland. Gaat helemaal goed komen. Ik zet gewoon meteen zo’n zuurstofmaskertje op.

Bekijk ook: 13x Concealers voor een uitgeslapen gezicht.