Vraag van Marcel: kunnen jullie jonge moeders even normaal doen?

27.11.2022 18:00

Marcel is 44, journalist, getrouwd met Carlijn en heeft een baard, alsmede een dochter die Sammie heet. Op Me-to-We.nl vertelt hij hoe het zover heeft kunnen komen. En over hoe het nu verder moet.

Niet om weer de seksist uit te hangen, maar ik ben toch bang dat het een vrouwending is. Geen van mijn mannelijke vrienden doet het namelijk en al hun vrouwen doen het wel, net als die van mij. En als ik eerlijk ben, vind ik oprecht dat het moet stoppen. Het is een doorn in mijn oog, ik krijg er kleine brokjes zuur van in mijn mond en het is te vaak oorzaak van huwelijkse twisten.

LEES OOK: Marcels baby kreeg koorts… En de jonge ouders raakten in paniek

Shit opzoeken op internet, daar heb ik het over. En om meer precies te zijn: shit over baby’s of kinderen. En om dan nog preciezer te zijn: shit die mis kan gaan met baby’s of kinderen. Er gaat geen dag voorbij dat Carlijn weer iets heeft gevonden dat duchtig besproken moet worden. Soms op prijswinnende en inspirerende sites als deze, soms dankzij diepgravende documentaires, vaker – via Facebook – op louche websites met heel griezelige denkbeelden en drie volgers. Die dan melden dat sojamelk doodsoorzaak nummer één is onder peuters. In Drenthe. Of dat bakfietsen supergevaarlijke voertuigen zijn. Dat baby’s heel erg veel heel erg enge ziektes kunnen krijgen van worst, honing, lijm, waterkers, glijmiddel en Glorix. Of van niks, gewoon omdat ze baby zijn. Of dat er hele hordes enge mannen zijn die het op kinderen hebben voorzien en dat je je kind nooit op een school moet doen, want dan komen die hordes enge mannen daar achter. Met alle gevolgen van dien.

Wat natuurlijk allemaal waar is. Of niet. Weet ik veel. Ik weet alleen dat ik er naar van word. En dat Carlijn inmiddels een soort jongemoedersnetwerk heeft dat elkaar op de hoogte houdt van alle baby-ellende in de wereld. Waardoor ze nóg meer nare dingen met me wil delen. Waar ik vervolgens nóg naarder van word. Ik weet dat baby’s kunnen uitdrogen van diarree. Ik weet dat je bij hoge koorts met ze naar een dokter moet, dat vocht belangrijk is, dat je ze niet moet laten vallen, dat je ze niet alleen moet laten, dat ze liefde nodig hebben, dat je voorzichtig voorzichtig, voorzichtig moet zijn. En dat er desondanks nog steeds heel veel mis kan gaan. Ik weet het. Echt. Maar ik hoef het niet elke dag te horen.

LEES OOK: Waarom ik mijn kinderen het liefst een harnas aantrek