Terrible Two’s? 10 Redenen waarom een 3-jarige peuter veel erger is

22.08.2019 05:00

Gaat je kind richting de twee jaar, dan krijg je van alle kanten te horen dat je je schrap moet zetten. De ‘Terrible Two’s’ komen er namelijk aan. Tweejarigen staan bekend als een soort Gremlins, die in een oogwenk van superschattige wezentjes in doodenge horrorkarikaturen kunnen veranderen. Maar hoewel 2-jarigen inderdaad de boel goed op stelten kunnen zetten, zijn ze niets vergeleken met 3-jarigen. Want daar is eigenlijk niks tegen opgewassen.

Lees ook: 10 Privileges die alle peuterouders zouden moeten hebben.

* Het vocabulaire van een 2-jarige is meestal redelijk beperkt. Een 3-jarige is doorgaans in staat een lijvige discussie met je houden. En die altijd te winnen.

* Een 2-jarige heeft soms een boze huilbui. Een jaar later echter, heeft-ie een driftbui van zulke epische proporties, dat je vermoedt dat de duivel bezit van hem heeft genomen.

* Een 2-jarige eet meestal alles dat je ‘m voorzet. Een 3-jarige eet gemiddeld drie dingen. En verder niks. Drie dingen die bovendien sowieso niet groen en niet gezond mogen zijn en altijd kaas moeten bevatten.

* Het badritueel duurt bij een 2-jarige meestal tien minuten, waarna het resultaat is dat je een schoon kind hebt. Bij een 3-jarige ben je minstens een uur kwijt, loopt het water van de trap af en kun je daarna 16 handdoeken in de was gooien.

* 2-Jarigen zijn meestal nog niet zindelijk, wat op dat moment misschien heel vervelend lijkt, maar wel inhoudt dat luiers verschoond kunnen worden op het moment dat het jou uitkomt. Een jaar later is je kind vaak wel zindelijk, of in ieder geval bezig dat te worden en draait je hele dag opeens om zijn plas,- en poeppatroon (wat meestal dagelijks verandert).

* Boodschappen doen met een 2-jarige kan een uitdaging zijn, maar doorgaans kun je hem nog op tijd afleiden door hem bijvoorbeeld een stuk fruit te geven. Een 3-jarige laat zich daarmee niet meer paaien en wil bovendien dus écht niet meer in het winkelwagentje zitten. Wat betekent dat je voornamelijk bezig bent je kind ervan te weerhouden alle koekjesschappen leeg te trekken en ruzie te maken over waarom hij niet alvast nu een Danoontje mag en dan steevast thuiskomt met nog niet eens de helft van wat er op je lijstje stond.

* Een 2-jarige laat zich meestal zonder al teveel problemen aankleden en ziet er dientengevolge dus altijd leuk en vooral normaal uit. Een 3-jarige staat erop z’n eigen outfit samen te stellen en weigert, puur uit principe, alle combinaties die jij aandraagt. Met als gevolg dat je kind er heel lang bijloopt als een miniatuurversie van Pipo de Clown en iedereen jóu daarop aankijkt.

* Een kind van 2 jaar vindt het vaak niet prettig om vies te worden. Een kind van 3 jaar zweert erbij. Is er een plas of een modderpoel in zicht? Voor je het weet ligt je kind erin.

* Als je een kind van 2 je hulp aanbiedt, zal het die dankbaar aannemen. Dat is fijn, want alles gaat daardoor lekker snel. Een jaar later moet je overal zeker drie keer zoveel tijd voor incalculeren, want dan wil ‘ie alles ‘selluf doen’. Pogingen tot assistentie resulteren altijd in onstuimige woede en het smijten met dingen.

* Het concept van manipulatie is een 2-jarige vreemd. Een 3-jarige beheerst het tot in de puntjes. Hij heeft jou totaal in z’n macht. En dat wéét ‘ie ook.

Lees ook: Hoe je een peuter in bed krijgt (in 100 eenvoudige stappen).