Heb je een baby? Dan moet je het eerste jaar vooral NIET stofzuigen!

04.08.2018 00:10

Barbara sprong een gat in de lucht toen ze las dat baby’s dus veel gezonder zijn als ze opgroeien in een stoffig huis! Kwam dat even goed uit, gezien haar aversie tegen stofzuigers.

Lees ook: Wat we van mannen kunnen leren als het om opvoeden gaat

Toen ik zwangerschapverlof had, liet ik mijn werkster niet komen. Ik vond het te veel gedoe, elke week iemand over de vloer. Maar je wilt echt niet weten wat een troep het was. Wie kan er nou schoonmaken met kinderen in huis? Gelukkig blijkt nu dat ik het beste deed wat je als moeder kunt doen: je baby laten opgroeien temidden van stof!

Het is namelijk zo dat kinderen die in hun EERSTE JAAR worden blootgesteld aan huisdieren, stofmijten en verschillende huishoudbacteria een kleinere kans hebben om astma en allergieën te ontwikkelen. Dat blijkt uit een onderzoek van de John Hopkins Children’s Center. Dus, is je kindje nog geen jaar oud? Laat die stofzuiger dan nog even in de kast staan, plof lekker op de bank, je doet het voor je kleintje. Écht.

Afweerstoffen!
Het opvallende aan het onderzoek is dat kinderen die in een huis wonen met huisdieren en/of een grotere concentratie stofmijt en huishoudbacteria over het algemeen meer last hebben van astma en allergieën. Behalve als deze blootstelling plaatsvind in het eerste levensjaar, dan lijkt het de kinderen juist een extra weerstand te geven. Hun lijf maakt dan weerstand aan tegen deze soorten vervuiling. Kinderen die pas na hun eerste levensjaar hiermee voor het eerst in contact kwamen maakten deze afweerstoffen niet meer aan!
Natuurlijk wil je je kindje beschermen, en je hoeft hem natuurlijk niet in vuilnisbelt te laten wonen. Maar het lijkt erop dat een (gematigde) hoeveelheid stof een heel positief effect kan hebben op de ontwikkeling van je baby’s immuunsysteem. Astma en benauwdheid blijkt drie keer zo veel voor te komen bij kinderen die niet zijn blootgesteld dan bij kinderen die van jongs af aan in aanraking zijn gekomen met verschillende soorten allergenen. Bij kinderen met allergieën en astma blijkt verder dat maar 8% van de kinderen op jonge leeftijd al blootgesteld werd aan allergenen.

Ik wilde wel opruimen maar…
Goed nieuws dus, je huis hoeft niet meer squeeky clean, waarvan we eigenlijk al wisten dat dat onmogelijk was met een baby. Je hoeft niet langer schuldig te voelen over een stoflaagje hier of een dierenhaar daar, ook niet als er bezoek komt. Je wilde wel opruimen, maar ja de baby, hè. Zijn gezondheid gaat voor.

Geloof je het bijna niet? Het onderzoek vind je hier