Zoooo moe dat je zelfs een toffe stedentrip wil cancelen? Met deze 5 tips ga je toch.

17.05.2016 04:50
stedentrip parijs

Vroeger was Renske DOL op stedentrips. Van die trips met ellenlange shopsessies, in wijn verzopen diners en flitsende hipsterfeestjes. En superintelligente bezoekjes aan musea uiteraard. Maar nu stort ze al in bij de gedachte. En dat terwijl ze binnenkort dus écht naar Parijs moet gaat. 

Lees ook: Met kinderen op een stedentrip? Londen is daar dé plek voor

Als ik op stedentrip ga, dan is mijn motto: een dag uitgeslapen is een dag niet op stedentrip geweest. Ik pak alle tijd die er is. Want ik wil a) struinen over vlooienmarkten, op zoek naar vintage tassen, kandelaars en koffers. En ik wil b) naar alle belangwekkende musea. En natuurlijk wil ik c) shoppen in alle warenhuizen en d) tot diep in de nacht wijn wegtikken in een bistro.

Maar ik kan het niet meer hoor. Ik ben zes maanden geleden voor de tweede keer moeder geworden en het drukke gezinsleven – in combinatie met mijn werk – is me sindsdien keihard aan het nekken. Ik bedoel, ik ben gewoon een ingestorte schim. Voor zover dat kan. Iedere dag denk ik: mórgen voel ik me vast beter, mórgen ga ik op tijd naar ben, mórgen ben ik vast minder moe, morgen zie ik vast minder dubbel. Maar dat roep ik nu al maanden. Feit is: ik moet opladen. SLAPEN. En niet zes of zeven uur, maar hónderd uur. Op z’n minst. En dus denk ik er ernstig over om mijn stedentrip te cancelen.

Toen ik dit onheilspellende nieuws met de redactie deelde, werd ik uiteraard in eerste instantie geschokt aangestaard. En daarna kwamen er de meest supersonische tips en de opbeurende teksten mijn kant op. Want het ding is: Parijs, daar zegt een mensch gewoon geen nee tegen. Bovendien kun je ook in ernstig vermoeide staat energie krijgen van een stedentrip. En dus zal ik gaan. Maar dan wel met de volgende tips in het achterhoofd.

  1. Choose your battles wisely. Kies een buurt die je helemaal te gek vindt. En blijf daar. Voelt het ook niet alsof je verzuipt in de mogelijkheden. Als je tenminste niet allerlei gidsjes van alleen die specifieke wijk gaat kopen. Laat dit alsjeblieft geen hint zijn. Oh, had ik het maar nooit opgeschreven.
  2. Doe als een Parisienne. Stiekem ben je waarschijnlijk al best vaak in Parijs geweest. Dus waarom niet doen alsof je er al jaren woont? Waarom niet de echte Parisienne uithangen? Ik bedoel: ik woon in Amsterdam en zie je mij hysterisch rondrennen met een gids? Toch vermaak ik me werkelijk kostelijk. Tel daarbij op dat het ontzettend onsjiek is om jezelf te haasten en we hebben een winnaar.
  3. Kies een cool hotel waar alles gebeurt. Men neme La Pigalle in de heetste buurt van het moment. Hoef je alleen maar naar beneden te schuiven/rollen/kruipen/gewoon lopen mag ook voor de reuring. En verder is het natuurlijk heerlijk Netflixen en chillen geblazen op of onder die dure dekens.
  4. Laat die hele reisgids sowieso maar thuis. Ga van tevoren niet honderd tips verzamelen bij vrienden. Gewoon een beetje dwalen door Parijs is net zo heerlijk. Toegegeven: dit is moeilijk voor echte control freaks zoals ik. Maar we gaan ons stinkende best doen.
  5. En laat je hakken ook maar thuis. In de eerste plaats omdat je ze dan in een vlaag van verstandsverbijstering ook niet aan kan trekken, in de tweede plaats omdat iedere zichzelf respecterende Parisienne op flatjes loopt. Echt waar. Google maar.

Nog een anti-stress tip voor je stedentrip? Praat mee op Facebook!

Lees ook: Als ik geen moeder zou zijn, zou ik nú meteen