Waarom ik toch voorzichtig ben met het delen van kinderfoto’s op social media

15.05.2017 15:58

Als je een kind krijgt, ben je daar ongelooflijk trots op. Jouw baby is de mooiste, de liefste, de beste en de knapste. En dat mag iedereen weten. Menig ouder deelt dan ook foto’s van z’n kroost op social media. Vala deed dat ook. Totdat ze op een morgen wakker werd en haar dochter heel Nederland bleek door te zijn gegaan.

Sinds ik kinderen heb, maak ik heel veel foto’s. Ik heb namelijk geweldig mooie kinderen. Het liefst zou ik mijn kroost aan iedereen laten zien. Maar omdat de meeste mensen er niet zo op zitten te wachten dat ik de hele tijd op de stoep sta met mijn kinderen maak ik foto’s en die zet ik dan op Facebook en gebruik ik voor mijn blogs. Dat is makkelijk, handig (want dat foto-albums maken is er toch een beetje bij ingeschoten na de eerste, sorry schatjes) en op die manier kan iedereen toch meegenieten van hoe leuk ze zijn en hoe ze opgroeien. Iedereen dus. Niet alleen opa en oma en mijn beste vriendin en tante Tiny, nee iederéén. Daar kwam ik een tijdje geleden achter toen ik ’s ochtends opstond en heel Nederland mijn oudste dochter bij een zeker late night praatprogramma had gezien. Wat vreemd was, aangezien ik haar die avond toch echt naar bed gebracht had ipv naar de studio in Amsterdam. Dus: what the hell…?

En inderdaad, toen ik de uitzending terug keek was ze daar, mijn kleine meisje, levensgroot geprojecteerd achter de presentator van het programma, de hele uitzending lang. Mijn kaak lag op mijn enkels. Want daarvoor had ik dus echt geen toestemming gegeven. En aangezien mijn dochter destijds een peuter was, leek het mij sterk dat ze zelf haar handtekening op het toestemmingsformulier had gezet. Wat bleek? Ze was gewoon van Google afgeplukt. De redactie van het programma had een zoekterm ingetikt et voila: daar was ze. Toegegeven, het was inderdaad een briljante foto (World Press kwaliteit, al zeg ik het zelf), dus ik snap wel dat de vinder hem verheugd gedownload had. Desondanks was het natuurlijk alles behalve netjes, want het mag helemaal niet zonder toestemming. Echter, er mag een hele hoop niet, maar natuurlijk gebeurt het gewoon toch. Zo werd mijn dochter dus een tv-persoonlijkheid, zonder dat ze het zelf door had. En leerde haar moeder een belangrijke les.

Sindsdien ben ik namelijk heel wat minder scheutig, als het gaat om het delen van mijn kinderen op wereldwijde web. Omdat je dus nooit weet waar die kiekjes eventueel terecht kunnen komen. En hoewel de meeste peuters waarschijnlijk heus niet plotseling op nationale tv verschijnen, maar gewoon netjes in de Facebookalbums blijven hangen, is het misschien beter om te voorkomen dat je, zoals ik dus, ’s ochtends voordat je koffie hebt gehad al advocaten moet gaan bellen omdat iemand je copyright geschonden heeft. Maar, wat moet je dan met al je foto’s? Want het is nou juist zo leuk om die te delen! Je bent tenslotte een trotse ouder en dat wil je laten zien. Gelukkig is er een gulden middenweg, die het mogelijk maakt je kiekjes te delen, maar wel op een veilige manier. Zodat opa, oma en tante Tiny lekker met je mee kunnen genieten, maar Jan en alleman niet ook stiekem kunnen mee gluren. Want ja, je wilt je hartelapjes showen, maar in pottenkijkers heeft niemand zin.

Met Lifecake, de nieuwe app van Canon, kun je in een afgeschermde, veilige omgeving, al je foto’s en filmpjes verzamelen en delen met vrienden en familie naar keuze. Eigenlijk is het dus een soort social media, maar wel alleen voor degenen met wie je echt wilt socializen. Alle belangrijke, leuke, mooie, grappige, lieve momenten van je kind worden door middel van een tijdlijn weergeven in de app. Vrienden en familie kunnen alles bekijken via hun smartphone, computer of tablet en kunnen ook zelf foto’s toevoegen. Zo kan tante Tiny foto’s uploaden wanneer jouw kind komt logeren en mis je geen moment van haar leven. Dat is dus eigenlijk zo leuk als Facebook en Instagram én je weet zeker dat je foto’s niet ergens terecht komen waar je ze niet wilt hebben. Wel zo fijn, want geloof me, het is best even schrikken als je kind opeens publiek bezit blijkt te zijn geworden.

Download de gratis Lifecake app en krijg 11 retro fotoprintjes cadeau!*

Ook je kinderfoto’s veilig delen met familie en vrienden? Download dan nu de Lifecake app en krijg 11 leuke retro fotoprintjes t.w.v. €10,- cadeau*. Voor iOS (iPhone, iPad) kan je de app hier downloaden. Voor je Android toestel of tablet kan je die hier downloaden. De code ‘LifecakeMeToWE‘  kan je gebruiken in de printshop van de Lifecake app. De fotoprintjes worden vervolgens ook nog eens bij je thuis afgeleverd!

*Let op: de actie is geldig tot en met 15/06/2017.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lifecake van Canon, maar de inhoud is 100% van ons. 

Lees hier alles over ons advertentiebeleid.