Waarom veel prijzen niet goed is voor je kind

07.11.2019 00:10

Je kent ze misschien wel, van die ouders die hun kind al prijzen als het een scheet laat. En die oprecht vinden dat hun bloedje en zijn of haar prestaties echt het áller áller bijzonderst zijn van iedereen. Behalve dat het ietwat irritant is, blijkt het nu ook nog eens pedagogisch niet handig.

Want uit een recente studie naar de oorsprong van narcisme, uitgevoerd door de Ohio State University, kwam naar voren dat kinderen die door hun ouders overgewaardeerd werden (denk: ‘Mijn kind is specialer dan een ander kind’), later hoger scoorden op narcisme testen. Het onderzoek betrof 565 kinderen tussen de 7 en 11 jaar, en hun ouders. Om de zes maanden vulden zij een onderzoek in, waarbij de ouders vragen moesten beantwoorden zoals ‘mijn kind is een goed voorbeeld voor anderen kinderen om te volgen’.

“Kinderen geloven het als ouders zeggen dat zij meer speciaal zijn dan anderen”, legt Brad Bushman, één van de onderzoekers van de studie uit. “En dat hoeft niet goed te zijn voor hen, of de maatschappij.” Overigens leidde die overwaardering van ouders niet, zoals misschien gedacht zou kunnen worden, tot een kind met een fijne dosis zelfvertrouwen. Bushman: “Mensen met zelfvertrouwen denken dat ze net zo goed zijn als anderen, narcisten dat ze béter zijn dan anderen.”

Zelfvertrouwen wordt gevoed door ouders die emotionele warmte en waardering geven. Of, zoals Bushman het verwoordt: “Overwaardering voorspelt narcisme, terwijl ouderlijke warmte juist zelfvertrouwen voorspelt, geen narcisme.”

Psst… Is jouw kind juist verlegen? Hier zijn 7 tips om daarmee om te gaan.