Waarom peuters het soms ook gewoon heeeel errug zwaar hebben (!)

30.12.2021 06:00

Femke blikt terug op de tijd dat Max nog een peuter was. Lekker buitenspelen, veel slapen, je eten wordt voor je gemaakt, je was gedaan, je mag knutselen wanneer je wil. Beter kan niet, toch? Haar zoon bleek dat toch anders te zien.

Femke schreef toen:
Laatst vroeg ik Max voor het slapengaan: “Heb je een leuke dag gehad?” “Neeee. Stom!”, antwoordde hij. Ik wist niet wat ik hoorde. We waren samen naar het bos geweest, we hadden limonade gedronken en koekjes gebakken in een koffietentje waar duplo stond en ’s avonds had hij honderd ’tatjes’ (patat) gegeten, met enorme hoeveelheden ketchup.
En toch durfde hij te zeggen dat hij een stomme dag had gehad.
Toen ik Max onder de dekens had gestopt en voor de 1258ste keer Nijntje naar de speeltuin had voorgelezen dacht ik er eens over na wat hij nou stom had kunnen vinden en langzamerhand popten er wat dingen in mijn gedachten op:

LEES OOK: 14 dingen die je moet weten over een peuter

* Hij moest natuurlijk veel te vroeg zijn bed uit (om acht uur) terwijl hij nog maar DERTIEN uur aan een stuk door aan het slapen was

* Hij mocht geen chips voor ontbijt

* Ik weigerde hem zijn fles (want flessen zijn voor baby’s) en durfde hem zomaar een tuitbeker te geven

* Hij moest kleren aan, terwijl hij net zo lekker in zijn nakie door de kamer aan het rennen was

* Hij kreeg zijn melk in een rode beker in plaats van in de blauwe

* Hij mocht zijn nagels niet in mijn lippen zetten

* Hij mocht niet in de boekenkast klimmen

* Ik stond niet toe dat hij zichzelf wurgde met het oplaadsnoer van mijn computer

* Hij mocht niet met een mes spelen

* Ik heb zijn luier verschoond. Meerdere keren zelfs.

* Hij moest zijn regenlaarzen aan, terwijl hij zijn witte gympies aanwilde

* Ik heb hem in het fietsstoeltje gezet, terwijl hij wilde ‘rennen’

* Tijdens zijn middagslaapje probeerde ik een deken over hem heen te leggen, maar hij wilde natuurlijk ZONDER deken slapen. Hallo!!!

* Ik heb niet genoeg met hem geknuffeld nadat hij wakker werd van zijn drie uur durende middagslaapje en dat had hij nodig om even bij te trekken, want tja, hij had die nacht ervoor ook maar DERTIEN uur geslapen

* Ik heb hem verboden het jongetje in de zandbak met een schep op zijn hoofd te slaan

* Ik heb zijn hand vastgepakt toen we een straat overstaken

* Hij moest naast de patat ook een paar groene dingetjes eten

* Hij mocht geen vijf auto’s mee in bad nemen

* Ik wilde zijn tanden poetsen in plaats van dat hij zelf tien minuten lang zijn tandpasta van de borstel afzoog

* Hij mocht geen banaan eten terwijl we een verhaaltje over bananen lazen

* Hij moest naar bed

Tsja, het kind heeft gelijk. Het was ook een stomme dag. Nu maar hopen dat het morgen beter wordt.