21 Dingen die ik van mijn peuterzoon leerde

28.07.2021 06:00

Toen Renées zoon drie jaar was, leerde ze dingen van hem die ze anders nooit te weten was gekomen. Over dino’s, piemels en gillen.

Het is on-ge-lo-fe-lijk wat mijn zoon me allemaal bijgebracht heeft…

Lees ook: Hoe je als peutermoeder vóór elf uur ’s ochtends al elf wijze lessen leert

 1. Dat piemels super rekbaar zijn. Mijn zoon kan zijn voorhuidje helemaal om zijn wijsvinger draaien zonder dat-ie scheurt. Wow!
 2. Dat als je echt boos bent, effe flink gillen en stampen helpt. Dan ben je er zo vanaf.
 3. Dat als je iemand stom vindt, je dat best mag zeggen. Gewoon zonder doekjes erom te winden. Dat die eerlijkheid heel verhelderend werkt.
 4. Dat delen kut is. Dat iedereen dat eigenlijk vindt, maar dat het sociaal wenselijk is. In navolging van mijn zoontje ben ik er gewoon mee gestopt. Dus nee, je mag geen hapje van mijn chocoladetaart.
 5. Dat je de scheten van je eigen kind herkent op geur.
 6. Dat pulken uit je neus een legitiem cadeautje zijn om aan iemand te geven als je niets anders in huis hebt.
 7. Dat omgekeerde psychologie werkt. ‘Niet je bord leegeten, hoor.’ En… het is op.
 8. Dat schaamte onzin is.
 9. Dat je best aan je blote kont de deur open kunt doen voor de postbode. Fuck it.
 10. Dat het oke is om niet te willen praten. Vraag ik mijn zoontje hoe het op het kinderdagverblijf was, dan zegt hij ‘Is een geheimpje.’ Doe ik nu ook. Hoe het met me gaat? Geheimpje!
 11. Dat jongens en mannen van nature agressief zijn. Met schieten en vechten. Dat dat is hoe oorlogen ontstaan. En dat je dat er never nooit niet uitkrijgt.
 12. Dat heel hard over bruggetjes of drempels rijden vet cool is, ook voor grote mensen. Oef, dat gevoel in je buik is toch heerlijk!
 13. Dat je hand in je broek hebben gewoon heel kalmerend werkt. Ik heb het geprobeerd.
 14. Dat de T-rex misschien niet de grootste dino is, want dat is blijkbaar de Spinosaurus, maar wel de gaafste.
 15. Dat je best de hele dag dinootje kunt spelen, inclusief gebrul, zonder last van je stembanden te krijgen.
 16. Dat ergens een wedstrijdje van maken, alles leuker maakt. Zelfs aankleden. Wat toch echt het stomste ever is, aldus mijn peuterzoon.
 17. Dat buitenspelen geweldig is. Voetballen, skeeleren, glijden van de glijbaan, met water klooien. Wanneer je kind je half dwingt om mee te doen, ontdek je weer hoe leuk dat ook alweer is.
 18. Dat als je aan één voet blaren krijgt van je schoenen, je maar één schoen voor een ander soort hoeft te wisselen. Dat je dus best met één gympie en één croc over straat kan. Krijg je nog vet veel aandacht ook!
 19. Dat in bad gaan met speeltjes leuk is. Badspeeltjes, wel te verstaan.
 20. Dat kleding functioneel is. Omdat je soms niet bloot mag (bummer) of het omdat het koud is, of omdat je anders zere knieën krijgt wanneer je van je fiets valt. Puur functioneel, niks meer.
 21. Dat je overal mee weg komt, als je maar Sorry zegt. Kat aan zijn staart getrokken. Sorry! Een vriendje een lel verkocht. Sorry! Die antieke Ming-vaas kapot gegooid. Sorry!

Lees ook: 12 Dingen die je peuters niet kunt leren, hoe je ook je best doet