Wat is de beste elektrische moederfiets voor 2022?

10.01.2022 16:14
elektrische mamafiets

De elektrische moederfiets is uitgegroeid tot een enorm populair en ideaal vervoersmiddel voor drukke ouders. Met behulp van de fiets breng je je kinderen gemakkelijk van A naar B. Door de elektrische ondersteuning kun je op tijd (en niet buiten adem!) aankomen op de crèche.

De elektrische fiets is ook nuttig voor het doen van boodschappen en het is een leuke manier om er met de kinderen op uit te gaan.  Bijkomend voordeel is het feit dat fietsen natuurlijk gezond is, waardoor je als moeder lekker fit blijft zonder een stap in de sportschool te zetten.

De mama fiets verschilt niet echt van een gewone elektrische fiets, behalve dat je er voor- en/of achter een kinderzitje aan kunt bevestigen. Dit stoere stuk techniek sleurt je door weer en wind en maakt je dag weer helemaal goed.

Wil je meteen weten wat de beste elektrische moederfiets is? Hier vind je onze top drie!

Foto Model Accu Bijzonderheden Prijs
moederfiets gazelle elektrisch Gazelle Bloom 380 HMS 430 Wh (max 600 Wh)
 • Door de stuurvergrendeling parkeert u deze elektrische moederfiets stabiel, zelfs bij zware belading
 • Modern Enviolo traploos versnellingssysteem waardoor u altijd in de juiste versnelling fietst
 • Nieuwe elektrische moederfiets met natuurlijk rijgevoel dankzij de Shimano STEPS middenmotor
Batavus Quip Extra Cargo 317 Wh (max 500 Wh)
 • Extra ondersteuning van de krachtige Bosch Active middenmotor
 • Stevig parkeren met dubbele standaard
 • Altijd het juiste tempo met de 7 versnellingen
Cortina E-U4 Transport family M N7 2022 450 Wh (max. 750 Wh)
 • Fijne transportfiets voor het hele gezin
 • Krachtige Bafang middenmotor voor stabiliteit en soepele ondersteuning
 • Stevig parkeren met de dubbele standaard en stuurvergrendeling

Meteen door naar de beste elektrische moederfietsen? Klik hier!

 

Elektrische fiets nu heel normaal, zelfs voor jongeren

Steeds meer jongeren, schoolkinderen zelfs, nemen een elektrische fiets. Waarom zou je als moeder dan achterblijven? De elektrische moederfiets is nog altijd veel beter dan het alternatief. De auto. Duur, ongezond en een ramp voor het klimaat.  Daarnaast is autorijden ook nog eens een grote aanslag op de portemonnee. Het geld dat je hiermee bespaart kun je dan bijvoorbeeld uitgeven aan het doen van leuke dingen met het gezin, familie en/of vrienden of de wekelijkse boodschappen.

Wat is dus wijsheid? Vroeger was de keus absoluut, je had alleen maar de bromfiets, de gewone fiets of de auto. Tegenwoordig is er gelukkig een aantrekkelijk alternatief dat enkel de voordelen van de fiets en de bromfiets combineert. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuze maakt bij het kiezen van een elektrische fiets?

Waar moet je op letten als je een goede moederfiets wilt kopen?

Een van de belangrijkste zaken waar je op moet letten is het frame van de fiets. Elk onderdeel dient perfect op elkaar afgestemd te zijn, waardoor de fiets goed uitgebalanceerd is. Dit zorgt voor een stabiele basis, of een juiste fundering van de fiets. Wat dat betreft is het vaak verstandig om te kiezen voor een fiets van een Nederlandse fabrikant die al wat langer bestaat. Dan weet je zeker dat je te maken hebt met fietsen die zijn ontworpen op grond van de ervaringen van Nederlandse consumenten.

Kies vooral een goed gebouwde elektrische mamafiets

Het zijn vaak de kleine details die het verschil maken tussen een fiets en een goede fiets. Daarbij is het belangrijk om te checken of de fiets ook prettig fietst als de motor niet werkt. Je hoeft namelijk niet altijd met ondersteuning te fietsen en ook dan wil je natuurlijk prettig kunnen fietsen. Mocht het voorkomen dat de ondersteuning niet meer werkt, dan is enkel het vervangen van een accu voldoende om de fiets te repareren. Let daarom eerst, en vooral, op de kwaliteit van de fiets zelf.

Het verschil tussen een moederfiets en een gewone fiets

Moederfietsen hebben vaak een speciaal ontwerp. Ze zijn erop berekend om makkelijk te kunnen rijden met kinderzitjes of zwaardere boodschappentassen. Ze zijn ook steviger uitgevoerd, en het stuur is wat verder naar voren geplaatst. Hier kun je er ook comfortabel op rijden, zelfs als je zwanger bent. Wat ook niet mag ontbreken aan een goede moederfiets, is een brede standaard. Daardoor kan je je fiets makkelijk en stabiel parkeren. Ook bijzonder aan de moederfiets is de extra lage instap. Daardoor kan je gemakkelijk op- en afstappen.

Je hebt ook elektrische mamafietsen met brede banden. Dankzij brede banden rij je comfortabeler en bewaar je gemakkelijker je evenwicht op de weg. Dat is geen overbodige luxe, als je met zware boodschappen of met kinderen fietst. Verder moet je er natuurlijk op letten dat de fiets goede remmen heeft. Dit is natuurlijk altijd van groot belang, maar voor de veiligheid van je kind moet je remmen hebben die altijd werken. Ook als het regent of ijzelt.

Waarom een middenmotor of achterwielmotor het beste is

Andere belangrijke zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een moederfiets zijn de motor en de accu. De ervaring leert dat de meeste moeders kiezen voor motoren die gemonteerd zijn bij de trappers (de middenmotor) of in het achterwiel (de achterwielmotor). Het grote voordeel van een middenmotor in vergelijking met een voorwielmotor, is dat de middenmotor een natuurlijke, gelijkmatige kracht kan leveren. Hierdoor worden jouw trapbewegingen versterkt. Hier zal je enorm blij mee zijn als je bijvoorbeeld tegen een steile heuvel op moet fietsen, of als er een stevige tegenwind staat.

Het voordeel van een middenmotor is dat deze een gesloten kettingkast heeft. Bij een achterwielmotor zit je vaak vast aan een derailleurversnelling. Een derailleurversnelling is leuk als je de Tour de France wilt winnen, maar minder handig als je onderweg bent met je zwaarbeladen fiets en de ketting vliegt er af. Daarom zie je op moederfietsen eigenlijk vooral middenmotoren. Het enige nadeel is dat deze prijziger zijn dan voorwielmotoren.

Met de sterke elektrische motoren, die vrijwel altijd op goede moederfietsen zijn gemonteerd, vlieg je als een veertje over de weg. De kracht van de motor, het koppel, wordt uitgedrukt in Nm. Hoe hoger dit getal, hoe sterker de motor. Maar ook, hoe meer energie de motor gebruikt, hoe groter de kans dat je batterij snel leeg is. Wil je een elektrische moederfiets die je zelfs door de zwaarste storm en de steilste heuvel trekt, kies dan voor de motor met een koppel van minimaal 60-70 Nm.

Hoe groter de accu, hoe meer bereik

Ook een belangrijke overweging, maar minder belangrijk dan de motor, is welke accu je kiest. Hoe groter de accu, hoe groter het bereik van je fiets. Vroeger waren accu’s voor elektrische fietsen erg duur, maar de prijs is steeds meer aan het dalen. Op dit moment hebben de beste elektrische fietsen lithiumion accu’s, of de LFP accu’s. De lithium ion accu’s zijn zeer energiedicht, en hebben en levensduur van ongeveer 800 oplaadbeurten. Mist je de accu goed onderhoud. In de praktijk is dat 4-6 jaar. Zelfs Elon Musk heeft nu gekozen voor de LFP accu in zijn elektrische auto’s, omdat ze zo lang meegaan. Waarschijnlijk zullen we daarom in de toekomst meer van deze duurzame, maar wat zwaardere en duurdere accu’s zien.

Op dit moment kost een accu rond de 1 euro per wattuur. Goede accu’s kosten wat meer, slechtere wat minder. Kies minimaal voor een accu van 500 wattuur, als je ook langere ritten wilt kunnen maken. In principe kan je met een dergelijke accu zeker 4 uur op volle ondersteuning rijden.

Andere handige accessoires

Er zijn een aantal grote en kleine handige accessoires, die je leven op het zadel een stuk prettiger kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een extra breed zadel.
 • Een regenscherm aan je stuur.
 • Een extra lange bagagedrager.
 • Een plek voor een extra kinderzitje.
 • Lekvrije brede banden.

Het kan allemaal! Een goede fietsenzaak, zoals Fietsvoordeelshop, monteert deze graag aan je fiets.

Wat is de beste winkel voor een elektrische mamafiets?

Is de goedkoopste fiets van een goed merk het beste? Het antwoord: nee, niet altijd. Het punt is namelijk dat een elektrische fiets een ingewikkeld apparaat is en dus zorgvuldig onderhoud nodig heeft. Daarvoor wil je echt een goede fietsspecialist achter je hebben staan. Een online winkel is weliswaar goedkoper, maar kan deze service niet bieden. Dus als je fiets kapot is, heb je echt een probleem. Daarom is het beter om een elektrische moederfiets te kopen die ook echt goed onderhouden wordt door een fietsspecialist.

Online winkels zijn vaak wat voordeliger, terwijl een fietsenzaak je fiets kan repareren als er wat mis is. Een ander voordeel van een gewone fietsenzaak is dat je een proefrit kan maken op je fiets, en dat de fietsendealer de fiets ook echt helemaal op jouw maat kan maken. Het mooiste is dat je direct antwoord krijgt op al jouw vragen én persoonlijk advies. Fietsvoordeelshop is zowel een online fietsenwinkel als een keten van fietsspecialisten verspreid over heel Nederland. Stuk voor stuk zijn ze voorzien van een goede werkplaats, en in staat om fietsen bij jou thuis af te leveren en op te halen als ze kapot zijn. Om die redenen is Fietsvoordeelshop door de Consumentenbond uitgroepen tot de voordeligste keus op het gebied van fietsspecialisten.

Onze top drie elektrische moederfietsen

Gazelle Bloom 380 HMS

elektrische moederfiets van gazelleDe gerenommeerde fietsenfabrikant Gazelle uit Dieren bied de elektrische moederfiets Gazelle Bloom 380 HMS aan. Sterke punten van deze fiets zijn onder meer het grote fietscomfort, waar Gazelle beroemd om is. Aan het uitgebalanceerde ontwerp dat ook echt op de behoeften van een moeder is afgestemd, merk je dat Gazelle niet terugschrikt voor innovaties waar je als fietser wat aan hebt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de stuurvergrendeling, waardoor je Gazelle altijd stabiel blijft staan. Zelfs bij zware belading.

En dan is er natuurlijk het moderne Enviolo traploze versnellingssysteem, waardoor je altijd de juiste versnelling kan kiezen. Daarom heeft deze fiets ook wat minder motorvermogen nodig, de traploze Enviolo versnelling stelt je in staat om altijd de juiste versnelling te vinden voor jouw rijsituatie.

Met de gestaalde perfectie van de slimme Japanse Shimano STEPS middenmotor maakt Gazelle het goed doordachte harmonische geheel af. Dus wil je een fiets waarop je tot rust komt en tegelijkertijd heel veel werk kan verzetten? Dan is de Gazelle Bloom 380 HMS elektrische moederfiets jouw fiets!

Batavus Quip Extra Cargo elektrische moederfiets

batavus elektrische moederfietsOok de eeuwige concurrent Batavus pakt stevig uit met zijn eigen elektrische moederfiets, de Batavus Quip Extra Cargo. Deze moederfiets is voorzien van extra ondersteuning door de krachtige Bosch Active middenmotor. Deze oersterke, taaie, onderhoudsarme Duitse krachtpatser van Bosch sleept je zelfs door het meest sneue weer en staat altijd voor je klaar.

Parkeren is helemaal geen punt dankzij de stevige dubbele standaard. Ook zonder fietsenstalling kun je je rijwiel stabiel parkeren. Handig als je boodschappen doet of ergens met kinderen heen gaat. Kortom: ook aan deze fiets kan je duidelijk merken dat Batavus al een kleine eeuw bestaat en altijd weer met krachtige, afgeronde ontwerpen komt die hun geld echt wel waard zijn.

Batavus heeft voor de elektrische moederfiets Batavus Quip Extra Cargo gekozen voor een zeven-versnellingsnaaf. Het krachtverlies is echter wel iets kleiner dan bij een Enviolo versnellingsnaaf.  Daardoor springt de Batavus wat zuiniger om met het motorvermogen. Dus wil je een goede, gebalanceerde en betrouwbare moederfiets, kies dan voor de  Batavus Quip Extra Cargo.

Cortina E-U4 Transport family M N7 2022 elektrische moederfiets

cortina elektrische moederfietsNieuwkomer Cortina wordt door velen, inclusief henzelf, gezien als de uitvinder van de moederfiets. Van oudsher is Cortina een groothandel in fietsonderdelen, groothandel Kruithof. Sinds deze eeuw hebben ze zich gestort op de consumentenmarkt.

We kunnen van deze fabrikant verwachten dat ze een voordelige elektrische moederfiets samen kunnen stellen door hun slimme keuzes op het gebied van onderdelen. Zo is daar de Cortina E-U4 Transport family M N7 2022 ontstaan. Deze fijne transportfiets is naast het dienen als mamafiets ook erg geschikt voor algemeen gebruik.

Om de kosten te drukken heeft Cortina gekozen voor een goedkopere Bafang middenmotor. Daar is een zwaardere accu voor in de plaats gekomen, waardoor deze Cortina fiets over een grotere accu beschikt dan de andere twee. Waardoor deze fiets ook nog eens over een stevig bereik beschikt en niet meteen aan het laderinfuus hoeft.

Daarnaast is er ook aan andere details gedacht. Wat dacht je bijvoorbeeld van een dubbele standaard, waardoor parkeren met een zware fiets een eitje is en de fiets ook nog eens heel stabiel staat? En een stuurvergrendeling zodat de fiets niet zomaar weg kan slippen? Spreekt je dit aan? Dan is de Cortina E-U4 Transport family M N7 2022 dé elektrische moederfiets voor jou!