Dagje fietsen met de kinderen? Dit zijn de beste fietsroute apps!

fiets app
Ze hebben er niet altijd zin in, maar soms tref je de kinderen in een goeie bui en willen ze de tablet heel even laten liggen om een (niet al te lang) fietstochtje te maken. Maar waar ga je dan heen? Welke fiets-app is het beste en wat is de beste fietsroute app? 

De combinatie van fiets en de mobiele telefoon is tegenwoordig superhandig. Dankzij de mobiele telefoon ben je overal bereikbaar dankzij de fiets kan je overal heen. Als je in een onbekend gebied bent of je eigen omgeving de mooiste fietsroutes wil leren kennen is een fietsroute app eigenlijk onmisbaar. We delen er hier een paar!

Maar eerst natuurlijk het belangrijkste. Hoe houd je je telefoon bij je tijdens het fietsen? Want aan een app heb je niet zoveel zodner telefoon, en als een agent je bekeurt wegens fietsen met een mobieltje, is de lol van je uitje er wel vanaf. Hoe los je dat op? Met een telefoonhouder natuurlijk. Hier vind je een aantal goede telefoonhouders.

Fietsvoordeelshop Fietsroutes

Een aantal leuke fietsroutes kan je ook zonder app volgen. Want meer fietsen, dat moeten we gewoon doen met z’n allen, vinden de mensen van Fietsvoordeelshop. Gratis, zowel voor klanten van Fietsvoordeelshop als andere fietsliefhebbers. Hier vind je de link naar het steeds groeiende aantal leuke fietsroutes voor de echte fietsfans, die het neusje van de zalm willen.

ANWB Er-op-uit app: bedenk je eigen kinderfietsroute

Fiets app ANWB
Scan deze QR-code om de ANWB Er-op-uit app te downloaden.

De ANWB erop uit app is een uitbreiding van de aloude ANWB fietsen app.  De Eropuit app is een uitbreiding van de vertrouwde Fietsen app. Deze app is uitgebreider dan alleen fietsroutes. Zo vind je ook wandelroutes en inspiratie en tips voor als je er in Nederland eropuit wilt. Voor ANWB leden zijn er ook exclusieve ledenvoordelen op bijvoorbeeld uitjes, theaterproducties, stedentrips en nog veel meer.

En de ANWB zou natuurlijk de ANWB niet zijn, als deze app ook niet een handige feature zou hebben waarmee je de wegenwacht kan waarschuwen dat je fiets kapot is of gestolen is. Speciaal voor jonge ouders staan er ook steeds meer kinderfietsroutes in de ANWB er-op-uit app. Dat is een hele uitkomst als de kinderen zich vervelen. Je kunt deze app downloaden via de QR code die hiernaast staat.

Route.nl app

qr code fiets route app
Scan deze QR-code om de route.nl app te downloaden.

In deze app staan meer dan 100.000 gratis fietsroutes in Nederland, België, Denemarken en Duitsland. Ook is het mogelijk om je eigen fietsroute inplannen. Er is tal van praktische en toeristische informatie voor onderweg op de route. Je kan de kaarten ook offline bekijken en de kaart draait met je mee. Daardoor wordt het volgen van de route extra gemakkelijk. Weet je nog niet waar je wil beginnen met fietsen? Kies dan alleen de provincie waar je woont, of op vakantie bent, en de gewenste afstand. Zo doe je inspiratie op voor de mooiste fietstocht. Kinderen kunnen niet zo ver fietsen, dus is dit een heel handige functie in deze app.

Fietsnetwerk app, de fietsknooppunten app

Download de fiets netwerk app via deze QR code.

Een andere fijne app om fietsroutes op te vinden en meer op te slaan is de Fietsnetwerk app. Dankzij deze app, die ook bekendstaat als de fiets app knooppunten, heb je geen fietskaart meer nodig. In deze app zie je direct wat er in je omgeving te zien is en wat je kan doen. Vind leuke restaurants, musea en andere bezienswaardigheden op  je route.

De app vormt ook een soort navigatie, omdat je vlak voordat je kruispunt nadert, informatie krijgt over de vervolg van de route. In de premium versie van deze app kan je ook je eigen routes opslaan. De Premium versie is met € 12 per jaar best wel betaalbaar. Deze app is bovendien interessant voor fietsers, omdat de app heel zuinig omspringt met je batterij.

Strava – een sociaal netwerk voor fietsers

beste fiets app
De ANWB app is gratis. De andere fiets apps hier ook, maar deze hebben vaak goedkope of dure premiumversies.

De Amerikaanse fietsapp Strava is beschikbaar voor Android en voor iOS. Strava is een combinatie van een tracker en een sociaal netwerk. Zodra je een gebruikersprofiel aan hebt gemaakt, kan je beginnen met fietstocht vast te leggen en met anderen te delen. Dat delen doe je door jouw fietstocht te laten loggen door Strava.  De fiets app maakt hiervoor gebruik van het global positionering system van de telefoon. Je kunt dit programma ook koppelen met een smartwatch of een fietscomputer met gps. Niet alleen kun je je eigen route volgen, je kunt ook andere gebruikers volgen, elkaar een waardering geven voor hun activiteiten en de tijd die je over pantsersmetten doet vergelijken met andere fietsers. Door de functionaliteit van deze app, is deze erg populair onder fietsers. Zo populair zelfs, dat het ook wel de Facebook voor de fietsers wordt genoemd.

 

Wikiloc – een best wel goede mobiele app voor fietsroutes

Daarnaast bleek de app Wikiloc een denderend succes. Deze app is gemaakt door een aantal Spanjaarden. Althans, zo kan je een app waarin meer dan 21 miljoen fietsroutes zijn gecreëerd door 8 miljoen gebruikers uit 190 landen, wel noemen. En, niet te vergeten, 38 miljoen foto’s. Tot nu toe. De app is eenvoudig en zeer functioneel. Het is bijvoorbeeld erg makkelijk om fietsroutes te delen, te zoeken, te filteren en deze te downloaden. Waarschijnlijk is hier het geheim te vinden voor het enorme succes van deze app. Want deze app is op dit moment verreweg de populairste voor wielrennen en voor fietstochten.

fiets app wikiloc qr code
Download de Wikiloc fietsroute app via deze QR code

En het beste van allemaal: de app Wikiloc is helemaal gratis en is wel beschikbaar voor de iPhone als voor Android telefoons. Er is ook een premium versie. Voor deze versie wordt er een bedrag gerekend. Onder de premium versie vallen handige features zoals navigatie offline, routes direct downloaden maar gps-apparaten die het ondersteunen, live tracking om je positie te delen met vrienden en andere, procent zonder irritante advertenties en andere functies. De premium versie van Wikiloc is veel bescheidener geprijsd dan de dure app Strava, met € 9,99 per jaar. Deze zeer gebruiksvriendelijke app is daarom zeker een aanrader om in premium versie te kopen.

Komoot – Duitse app met heel veel functionaliteit voor fietstochten

De app Komoot is toentertijd door zes Duitse vrienden in Berlijn gebouwd. Met deze app draait het er niet om om de snelste tijd op een bepaalde route te bereiken, maar juist om mooie plekjes met elkaar in andere fietsers te delen. Op dit moment zwerven de zes Duitsers over de hele wereld rond en hebben hun app via de cloud gehost, zodat zij overal ter wereld aan het werk kunnen. Komoot is erg populair bij mountainbikers, fietstoeristen en racefietsers. Komoot bevat ook een sociale component, zo kan je blogs van een andere commodegebruikers lezen en allerlei tips, foto’s en ervaringen lezen zodat je weet waarop de route je kan slapen, waar je kan eten, waar je leuke dingen mee kan maken en welke culturele bezienswaardigheden je kan bezichtigen.

Sinds deze beginjaren is de community achter de app Komoot flink gegroeid. Ondertussen maken ongeveer 10 miljoen gebruikers, waarvan 5 miljoen fietsers en 2,5 miljoen mountainbikers gebruik van de app. 2 miljoen van deze gebruikers zijn actieve gebruikers. Deze app heeft dus een levendige community.

Ook de premium versie van deze app is  met € 60 per jaar een beetje aan de prijzige kant, maar de basisversie is gratis. In de premium versie krijg je toegang tot handige functies zoals gesproken navigatie. Dan hoef je niet meer op de kaart kijken maar kan je gewoon genieten van de omgeving. Dat geeft je vakantie natuurlijk net even wat extra’s.

Het is een gratis app voor zowel Android als iOS. Je kunt ook kaarten kopen van jouw gebied, een specifieke regio of de hele wereld en deze offline beschikbaar maken. In de Premium-versie (€60 per jaar) krijg je de functies die niet in de gratis versie zijn opgenomen, zoals gesproken navigatie zodat je niet voortdurend op de kaart hoeft te kijken.

Garmin Connect –  Een essentiële toevoeging aan Garmin

Ooit waren de TomTom en Garmin toestellen die werden gebruikt als navigatie. Tegenwoordig hebben mobiele telefoons veel van de functionaliteit van deze toestelletjes overgenomen en overleven deze fabrikanten in nichemarkten, zoals de markt voor fietscomputers. Veel fietsers gebruiken Garmin toestel en daarmee is deze Garmin Connect app natuurlijk een geweldige vooruitgang. Je kan daarmee de functionaliteit van je Garmin toestel flink vergroten. Deze app is wel beschikbaar voor het Android-platform als voor de iPhone. Bovendien is er ook een website. De app is eenvoudig, intuïtief en niet veel functies die voor wielrenners met aspiraties interessant zijn, zoals tools om de snelheid bij te houden. En, het beste van alles, deze app is ook compatibel met andere fietsups zoals Strava, Wikilocs en TrainingPeaks.

Ook deze Garmin app heeft een sociale component. Zo kan je andere Garmin gebruikers volgen, met hen communiceren en ook zien wat hun workouts en hun routes zijn. Je kan ook deelnemen aan pilletjes en groepen, teams vormen, medailles winnen en nog wat andere functionaliteit. Het is daarnaast mogelijk om nieuwe routes aan te maken, maar andere apps zijn daar eigenlijk geschikter voor dan deze app.

Google Maps en Apple Maps – Deze fietsroute apps zijn onmisbaar, niet alleen met fietsen

Als je al niet Google Maps en of Apple-Maps hebt geïnstalleerd op je iPhone of de Android toestel is het wijs om dat toch te doen. Vooral Google Maps is uitstekend geschikt als navigatie app. Je kan met een routeplanner gesproken aanwijzingen horen als je fietst, als je een bepaalde route wil volgen. Weliswaar zijn deze apps niet specifiek voor de fietsen ontworpen, maar veel functies in deze algemene apps zijn ook prima te gebruiken voor fietsers. Zo kan je je eigen router opslaan, locaties delen, straatbeeld beperken, kaarten downloaden, lijsten met interessante plaatsen in de omgeving waar je fietst bekijken enzovoort enzovoort. Ideaal als je een veilige route wilt plannen voor een fietstochtje met kinderen. Vervelend aan Apple Maps is dat deze app alleen op iPhones beschikbaar is. Google Maps is wel beschikbaar voor zowel Android als Apple gebruikers.

RoadID – Leg een digitaal broodkruimelspoor voor je familie

Deze fietsapp is een groot voordeel als je van veiligheid houdt. Als je je familie of vrienden wil laten weten waar je bent als je gaat fietsen, download dan deze fiets tracking app op je Android of iPhone toestel. Met deze app kan je namelijk realtime je locatie delen en op die manier iedereen waarvan je dat wil, laten weten waar je precies bent. Nuttig aan deze app is ook dat je zaken als noodnummers, je bloedgroep, informatie over waar je allergisch voor bent, aan welke ziektes je lijdt, en welke gezondheidsproblemen je hebt kan toevoegen.

Niet alleen voor jezelf is deze app handig. Deze app is ook erg handig om op de telefoon van je kinderen te zetten. Bijvoorbeeld als ze alleen naar school gaan, buiten spelen bij een vriendje of een soortgelijke situatie.

Andere handige dingen voor onderweg

Met een kinderzitje kunnen ook de kleinsten meegenieten van het fietsuitje. Is de weermevrouw of weermeneer niet helemaal zeker van haar zaak? Regenkleding voorkomt dat je onderweg nat wordt. Is het juist erg zonnig, dan wil je natuurlijk wat te drinken hebben onderweg. Met een bidon is water of een andere drank altijd binnen handbereik.

Conclusie

Wat is de beste fiets app? Er zijn veel mooie verschillende fiets apps gratis en freemium om je tijdens je fietstochten meer fietsplezier te geven. Welke fietsapp is de beste? Dat nog hangt natuurlijk helemaal af van jouw persoonlijke voorkeuren. Voor de één is dat een sportieve app waarmee je jouw persoonlijke rondetijden kan verbeteren, voor de ander is dat een sightseeing app, waarmee je de omgeving kan ontdekken. Het downloaden en gebruiken van alle hier genoemde fiets apps is gratis. Experimenteer daarom met de verschillende apps en zoek uit welke je zelf het prettigste vindt werken. Uiteindelijk is er maar een persoon die weet wat je het prettigst vindt, en dat ben je zelf natuurlijk.

Geschreven door
More from Boyd

Moederfiets kopen: Wat is belangrijk om te letten bij de aanschaf van een moederfiets?

Boodschappentassen, kinderen en jijzelf op de fiets. De ideale moederfiets maakt dit...
Lees verder