18 Dingen die je denkt als je kind ’s avonds voor de 300ste keer wakker wordt

Natuurlijk ben je dol op je kind, maar die avond, die ávond… Die is gewoon heilig. En dus denk je een hoop als je kind voor de 300ste keer wakker wordt.

Lees ook: 21 Volstrékt legitieme redenen waarom je kind niet kan slapen.

1. Daar gaaaaaaaat mijn avond. Maar echt. Weer tot twaalf uur onder de pannen.

2. Of, nou ja, het is pas half negen. Misschien heb ik geluk. Is het voor negenen over.

3. Hoewel het de vorige drie keer ook niet zomaar over was. Maar zonder hoop is een mens nergens. Vooral een moeder niet.

4. Of voor half tien. Dat zou ook al goed zijn. Nog één serie kijken zonder gehuil of zonder dat er iemand al mama-roepend op mijn been staat te timmeren, meer vraag ik niet.

5. Is dat heel veel gevraagd op dit tijdstip? Ben ik echt zo onredelijk?

6. Ik hoorde laatste iemand vertellen dat haar kind tot z’n achtste elke avond tot tien uur wakker was, en daarna vanaf z’n twaalfde weer tot-ie het huis uitging. Ik blokkeer deze gedachte gewoon even.

7. Het probleem is: ik weet ook gewoon niet wat er aan de hand is. Het hele ritueel klopt: bad, pyjama, tandenpoetsen, verhaaltje, nog een verhaaltje, flesje, aai, kusje, deur dicht, slapen. Geen speld tussen te krijgen. Helemaal volgens de boekjes. En dan toch weer wakker worden. En weer. En weer.

8. En hoe leg je een een/twee/drie-jarige uit dat twintig minuten in slaap vallen niet telt voor een hele nacht? En dat-ie geacht wordt om zich niet voor zeven uur ’s ochtends te melden?

9. Niet. Het antwoord is: niet. Je kunt het proberen met woorden, maar die hebben doorgaans echt bizar weinig effect.

10. En aangezien ik de ruggengraat van nat karton heb, lukt het me maar niet om mijn kind een tijdje te laten huilen, hoewel dat misschien wel beter zou zijn.

11. Iemand zei: ‘Je hebt toch een garage? Dan zet je het bedje daar neer, hoor je het niet.’ Kweenie hoor, of dat nou de oplossing is.

12. Hoewel tachtig keer eruit en er weer in ook niet de oplossing is. Net als dertig liedjes en zes extra flesjes, blijkbaar, want het effect is momenteel bedroevend minimaal.

13. Is melatonine eigenlijk schadelijk voor kinderen?

14. Soms wilde ik dat ik zeventig jaar geleden leefde. Dan gaf ik nu een slok jenever in zalige onwetendheid over de gevolgen ervan, omdat de wetenschap gewoon nog niet zo ver was.

15. Jemig, welke moeder dénkt zelfs maar zoiets?!

16. Als-ie puber is, pak ik hem terug, maar dan ’s ochtends. Gewoon elke twintig minuten schreeuwend wakker maken. Hoewel ik eigenlijk ook niet weet wat ik daarmee denk te bereiken.

17. Oké, poging 520. Neerleggen, liedje zingen, wegsluipen en… mislukt.

18. Ik heb gewoon recht op mijn avond. Dat zou in het wetboek moeten staan.

Lees ook: Ga. Nou. Slapen. Pleasseeee!!!

Geschreven door
More from Marieke Jongsma

‘Waarom kan ik niet moeder zijn en fulltime werken?’

Ilvy (33) is dol op haar kinderen, maar ook op haar werk....
Lees verder