25 Dingen die je niet moet vergeten aan de kraamverzorgster te vragen

09.02.2022 06:00
kraamverzorgsters

Als je voor het eerst een baby hebt gekregen, weet je van voren meestal niet dat je van achteren leeft. Gelukkig krijg je in Nederland bij die baby een reddende engel meegeleverd: de kraamverzorgster! Zij verschoont niet alleen je bed en maakt kunstige fruithapjes, met een beetje geluk weet ze álles. Maak daar dus gebruik van.

Lees ook: 13 Dingen die je in het eerste jaar alleen maar van andere moeders kunt leren.

Deze dingen mag je vooral niet vergeten te vragen:

  1. Hoe leg ik mijn baby veilig in bed? Moet het nou op de rug, of op de buik? Mogen er nou wel ‘bumpers’ in het ledikant, of niet? Een slaapzak, of een lakentje? Verantwoord slapen blijkt opeens hogere wiskunde.
  2. Hoe help ik mijn baby goed aanhappen? Borstvoeden kan soms een hele uitdaging zijn. Laat de kraamverzorgster die eerste week daarom regelmatig meekijken. Een goed begin is het halve werk en dan ben je al goed op weg als ze weer naar huis gaat. Dat scheelt je zomaar een paar tepelkloven.
  3. Hoe knip ik de nageltjes van mijn baby? Die nageltjes groeien als kool! Maar oh, wat is het eng om er de schaar in te zetten! De kraam heeft vaak vernuftige tips (afbijten bijvoorbeeld!).
  4. Hoe werkt zo’n neuspeertje? Echt, ik vond dat rocket science. Drie van die dingen kreeg ik mee, maar helaas had ik geen moeder-overste in huis die me kon vertellen hoe ik die babysnotjes te pakken kreeg. En ik snap het nu nog steeds niet.
  5. Hoe kan ik het beste inbakeren? Sommige baby’s zijn enorm gebaat bij het slapen in zo’n zogenaamde babydwangbuis (ja, het ziet er zielig uit, maar echt, het kan je leven redden). Maar welke bakerdoek/zak/methode dan? En hoe snoer je je kind veilig in? De kraamverzorgster kan je wegwijs maken in de wondere wereld van het inbakeren.
  6. Hoe lang mag ik blijven bloeden? De één kan de kraamverbanden na drie weken al de deur uit doen, maar de ander loopt na anderhalve maand nog met die lappen in haar onderbroek. Wat is normaal? De kraamverzorgster weet het.
  7. Hoeveel mag mijn baby drinken? Geef je flesvoeding, dan kun je je het hoofd breken over de hoeveelheden. Vraag de kraamverzorgster naar de richtlijnen (en speel daar dan zelf een beetje mee).
  8. Hoe doe ik mijn baby in bad? Doodeng, die eerste badjes. Zo’n ieniemini blote glibberbaby wassen en daarna uit bad tillen zonder dat ‘ie valt. Je zou van minder nachtmerries krijgen.
  9. Wat doe ik tegen luieruitslag? Zo zielig, die knalrode, ontstoken kontjes. Maar wat werkt daar nou het beste tegen? Vaseline, Maizena, Sudocrem? Google geeft je allerhande tips, maar wat is nou dé tip voor perzikzachte billetjes?
  10. Hoe behandel ik een ‘prutoogje’? Heel veel baby’s hebben er last van, die eerste dagen/weken: ontstoken oogjes. Het ziet er naar en pijnlijk uit, dus hoe help je je baby daar zo snel mogelijk vanaf?
  11. Hoe weet ik of de luiers te klein worden? Het hoofd heb ik me gebroken over de vraag waarom mijn zoon steeds doorlekte. Totdat ik op een forum las dat lekken meestal betekent dat je baby toe is aan een luier-upgrade.
  12. Hoeveel buikpijn na de bevalling is normaal? De één heeft veel last van naweeën, de ander nauwelijks. Maar, wat is nog normaal? Altijd goed om te weten wanneer je beter de dokter kunt bellen.
  13. Hoe weet ik of de temperatuur van mijn baby goed is? Een rompertje met lange mouwen, of juist niet? Een dikke slaapzak, of juist een dunne? Mutsje op, of liever met het blote hoofd? Het kan lastig zijn om in te schatten of je baby het te warm, of juist te koud heeft. De kraamverzorgster weet hoe je dit het beste checkt.
  14. Wanneer valt het navelstompje eraf? Is het normaal dat dat eruit gaat zien als een uit de kluiten gewassen verschrompelde olijf? En die geur, hoort dat eigenlijk wel?
  15. Hoeveel mag mijn baby afvallen? Een kind verliest altijd een deel van zijn/haar geboortegewicht. Dat is normaal. Maar hoeveel mag je kind eigenlijk afvallen?
  16. Wanneer mag ik met mijn baby naar buiten? Kun je de eerste dag gelijk een wandelingetje maken (ik zeg: doe maar niet), of is het beter om twee weken binnen te blijven?
  17. Is het normaal dat ik de eerste dagen nog bijna geen melk heb? Krijgt de baby dan wel genoeg binnen? En waarom is het alleen maar van dat dikke gele spul?
  18. Hoeveel moet mijn baby plassen? Hoeveel zware luiers per dag is genoeg? En als mijn baby dat niet haalt, wat moet ik dan doen?
  19. Groene poep, is dat normaal? Of gele poep, of poep met schuim. Babypoep kan reden zijn voor vele vragen.
  20. Waarom krijgt mijn baby puisten? Niet zelden gaat een baby er na een paar dagen uitzien als een krentenbol. Hoe komt dat en moet je er wat aan doen?
  21. Wat doe ik tegen berg? Veel baby’s hebben de eerste tijd last van ‘berg’, een soort schilferige laag op hun hoofd. Ziet er nogal onsmakelijk uit. Maar moet je daar iets tegen doen en zo ja, wat dan?
  22. Wanneer mag ik weer seks hebben? Misschien staat je hoofd er helemaal niet naar. Maar toch handig om te weten wanneer het sein op groen staat.
  23. Hoeveel huilen is normaal? Soms vraag je je af of jouw baby niet heel veel huilt. En vooral: waarom hij zoveel huilt. Is dat normaal, of kan er wat aan de hand zijn?
  24. Is het normaal dat ik me wat neerslachtig voel? Die roze wolk is voor sommige moeders ver te zoeken. Hoort dat wel en wanneer is het misschien beter om aan de bel te trekken?
  25. Mag ik af en toe een glaasje wijn drinken als ik borstvoeding geef? Kan dat nou wel, of juist echt niet? De meningen zijn nogal verdeeld. De kraamverzorgster heeft de laatste inzichten!

Lees ook: Verzoek aan alle kraamverzorgsters: willen jullie alsjeblieft ophouden met deze dingen?