Wat je te wachten staat in de kraamtijd…

17.02.2019 04:55
14 dingen die alle nieuwe moeders moeten weten

Als je net moeder bent geworden komt er onwijs veel op je af. Je bent niet alleen hormonaal, doodop en aan het bijkomen van het maken en gezond afleveren van een mens, je hebt ook ineens de verantwoordelijkheid voor een baby’tje. Maar geloof ons, het komt helemaal goed. Sit back, adem in, adem uit, you’ve got this!

1. Iedereen gaat een mening hebben over hoe je je baby voedt. Of je nou borstvoeding geeft, kolft of kiest voor flesvoeding.

Newsflash: Als het werkt voor jou, je baby en de verloskundige of arts, dan ben je gewoon hartstikke goed bezig, no matter what.

2. Als je kiest voor borstvoeding, dan kan dit nog steeds heel lastig zijn.

Borstvoeding geven is soms pijnlijk, stressvol en frustrerend. Vooral als het allemaal niet zo makkelijk gaat als je zou willen. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen en mensen die je kunnen helpen. Dus wees niet bang om te vragen om hulp of advies.

3. Je gaat meer huilen dan je in je hele leven hebt gedaan

De combinatie van hormonen, slaapgebrek, en het feit dat je net een NIEUW MENS op de wereld hebt gezet (applaus is gerechtvaardigd) is heftig. En dat ga je merken, als je ineens om alles moet huilen. Een zielige film, een liedje van Marco Borsato, als de augurken op zijn… Dat is compleet normaal.

4. Het is een bloederige boel 

Met een beetje geluk blijft je menstruatie na de bevalling nog even weg, maar dat betekent niet dat er geen bloed vloeit. Die mega maandverbanden in je kraampakket zijn er niet voor niets, helaas.

5. Slaap is tot nader order opgeschort

Geloof ons, het wordt beter. Houd moed, en probeer af en toe een lief familielid te regelen die even op je kleine wil passen terwijl jij een dutje doet.

6. Er bestaat zoiets als fantoomweeën

Nog dagen (of zelfs weken!) na je bevalling kan je random weeën krijgen. Fijn lijf, heel fijn…

7. Het is normaal dat je twijfelt, en over alle beslissingen minstens een second opinion wilt van je moeder, je vrienden met kinderen of, in het uiterste geval, Google.

Hallo, dit is allemaal nieuw voor je. En de verantwoordelijkheid voor een pasgeboren baby is niet niks. Maar geloof ons, you got this! Adem in, adem uit, en vertrouw op je instinct. En je mag natuurlijk altijd om hulp vragen als je het nodig hebt.

8. Op een gegeven moment weet je niet meer wanneer je voor het laatst hebt gedoucht

Je nieuwe stijl laat zich het best omschrijven als babykots-chic!

9. Vijf minuten onder een warme douche voelt als een spa-behandeling

Geniet ervan, je weet niet hoe lang het gaat duren voordat je weer ongestoord kan douchen.

10. Je wil op een gegeven moment dolgraag tijd voor jezelf, maar zodra je dat hebt, mis je je baby

Het is een catch 22

11. Vrienden en familie willen echt heel, heel, heel graag je baby zien

Je mag het natuurlijk altijd zeggen als je er nog niet klaar voor bent. Maar bezoek kan ook heel fijn zijn. Lekker pronken met je baby. En sla het niet af als mensen aanbieden eten mee te nemen, of je ergens mee te helpen.

12. Je doet het fantastisch, en het komt allemaal goed

Het is normaal dat je je soms onzeker voelt, of twijfelt. Maar als je je instinct volgt, en zo veel mogelijk liefde geeft aan je kind, dan ben je echt al een heel eind. Go you!

Bron: Buzzfeed

Lees ook: 10 Fouten die iedere nieuwe moeder maakt