Wat niemand je vertelt over peuters…

18.06.2019 05:00

Toen Femke moeder werd van Max was ze enorm opgelucht dat ze het niet zo lastig vond als de hele wereld haar had voorgespiegeld. Een baby is namelijk een EI-tje in vergelijking met een peuter. En niemand vertelt je dat!

Lees ook: Wat je dus echt NIET moet doen op het kinderdagverblijf

1. Eten wordt ineens een drama
Terwijl je de eerste fruithapjes en groentehapjes nog heel makkelijk naar binnen kreeg, kan je peuter plotseling geen trek hebben en de lepel wegslaan, een hap spinazie uit zijn mond laten vallen en zijn bordje van tafel smijten. Uiteraard blijf jij kalm en consequent (NOT!)

2. Je schaamt je voor je kind
Dit is de fase waarin kindjes-met-pit (zo noem ik die van mij maar even) nog niet zo goed weten wat ze met hun pit moeten. Max duwt meisjes die twee keer zo oud zijn weg bij de glijbaan en slaat zijn leeftijdsgenootjes met lego-vrachtwagens op hun hoofd. Ze zeggen dat dit asociale gedrag erbij hoort, maar voorlopig zie ik alleen die van mij dit doen. En schaam ik me dus dood.

3. Je kind gaat je manipuleren
Terwijl je je voorgenomen had om streng en consequent te zijn, loop je toch met een bak brinta achter je kind aan als hij zijn ontbijt niet in de kinderstoel wil nuttigen. Of je zet Bumba aan tijdens het verschonen (want anders trapt hij zo hard dat je zijn broek niet aankrijgt) of je geeft hem een rijstwafel voor het avondeten (omdat hij zo zeurt).

4. Het lukt je niet om je kind te laten slapen zonder slaapflesje
Hij kan allang zonder flesje melk in slaap vallen. Dat doet ie namelijk ook op de opvang en bij opa en oma. Maar als je thuis probeert om hem na het tanden poetsen in bed te leggen zonder fles krijst hij zo hard, dat je toch maar toegeeft. Anders kijk je een stuk minder ontspannen naar Goede Tijden Slechte Tijden.

5. Je kind kan een hele dag totaal pappa-minded zijn
Ik weet niet waar het aan ligt, maar soms wordt Max wakker en wil hij alleen maar zijn vader. Hij roept dan de hele dag bij alles ‘pappa’, hangt aan Reiniers benen en loopt met een grote boog om mij heen. Gelukkig kan dat de volgende dag ook zomaar weer omgekeerd zijn.

6. Je hebt nog nooit zo vaak “DAT MAG NIET!!!!” gezegd
En je hebt ook het idee dat het geen enkele zin heeft. Omdat je peuter toch met zijn handjes op de tv blijft rammen, de wc-rollen uit het toilet haalt en de boekenkast leegtrekt. Maar het schijnt uiteindelijk tot zijn hersenen door te dringen. Als je het maar vaak genoeg herhaalt. (maar ik word er zoooo moeoeoeoe van!!!)

7. De wereld is gevaarlijk voor een peuter
Een baby leg je op een speelkleed of in de box en hup je gaat even een kop thee maken in de keuken…een peuter kun je geen moment alleen laten. Voor je het weet is hij op een kruk geklommen, draait hij het gas aan en gaat erboven hangen om het lekker te inhaleren. Echt waar: ze doen allerlei dingen die jij voor onmogelijk houdt (in de dertig seconden dat jij niet kijkt)

8. Je kind krijgt woedeaanvallen om niks (en dat kost enorm veel tijd)
Dat hoort er dus ook allemaal bij: gillen en krijsen en de grens opzoeken. Maar menn, als jij de deur uit probeert te komen/een relaxed weekend probeert te hebben/ een fijne avondmaaltijd met het gezin wilt nuttigen komt het gewoon niet zo goed uit. Toch heb je er maar mee te dealen. En het wordt minder. Uiteindelijk. Heb ik van horen zeggen. (Ik zit er nog midden in en kan zeggen: het is genieten. GENIETEN!)

9. Schattiger wordt je kind niet
Soms, als ik mijn haar zit te fohnen, klimt Max op het bed en vervolgens op mijn schoot om mij een kusje te geven. Twintig maanden is hij en dol op zijn moeder. Mijn hart smelt elke dag minstens tien keer.

Lees ook: 15 Dingen die je kunt leren van je peuter