Dingen die niet mogen ontbreken in de babykamer

17.06.2017 10:27

Als je zwanger bent is één van de leukste dingen misschien wel het inrichten van de babykamer. Want dat moet natuurlijk het mooiste kamertje van de wereld worden. Maar, naast alle leuke accessoires, wat heb je nou eigenlijk echt nodig?

Een handige lijst:

* Een commode. Die kun je kopen bij een babyzaak, maar je kunt ook gewoon een ladekastje nemen met bovenop een opstaande rand. Die zijn vaak goedkoper en je kunt er prima een baby op leggen.
* Een aankleedkussen. Zorg vooral ook dat je genoeg hoezen koopt, want er gebeuren nogal eens plas,- en poep ongelukjes.
* Een fijne stoel. De kans is namelijk groot dat je heel wat nachtelijke uurtjes doorbrengt met je baby die niet wil of kan slapen en dan is het wel zo fijn als je een beetje comfortabel kunt zitten tijdens het wiegen. Ook onmisbaar voor de nachtvoedingen trouwens als je baby niet bij jou op de kamer slaapt.
* Een stretcher of een bedbank. Stel dat je kind een keer ziek is, of gewoon ligt te spoken en je wilt hem/haar liever niet bij jou in bed nemen. Dan kan het handig zijn als je zelf bij je kind kunt gaan slapen. Een stretcher (of een los matras, dat kan ook) is dan praktisch. Of, als de kamer groot genoeg is, een bedbank.
* Een ledikant. Een wiegje kan natuurlijk ook, maar daar is je kind waarschijnlijk wel snel uitgegroeid. Of je zet een wiegje naast je eigen bed en als de baby er dan te groot voor is verhuis je ‘m naar z’n eigen kamer.
* Verduisteringsgordijnen. De eerste tijd slaapt je baby waarschijnlijk overal doorheen, maar er komt een moment dat hij zich bewust wordt van z’m omgeving en dus bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg wakker wordt omdat het licht is. Vooral in de zomer om 05.00 uur niet ideaal. Door het kamertje te verduisteren heb je kans dat je kind langer slaapt.
* Babyfoon. Eentje met camera is helemaal handig. Zo zie je beneden meteen wat er aan de hand is als je een geluidje hoort en hoef je niet steeds naar boven te rennen om te gaan kijken.
* Kledingkast. De kans is groot dat je kind binnen afzienbare tijd omkomt in de kleertjes. De kans is nog groter dat ‘ie er zo snel uitgegroeid is dat ‘ie ze niet eens allemaal gedragen heeft, maar je moet ze ondertussen toch ergens kwijt. Een handige kast met planken en een hanggedeelte is dus een must.
* Warmtewering. Slapen in een te warme kamer is heel onprettig. En bovendien gewoon ook niet zo gezond. Met goede warmtewering houd je tot 73% van de warmte van buiten weg uit de babykamer. Zo kan je kind, zelfs midden in een hittegolf, toch gewoon lekker slapen.
* Moltons. Luiers lekken weleens door. En dan zit je dus met allemaal urinevlekken in het matrasje. Nou zijn het natuurlijk maar babyplasjes, maar met een molton zorg je ervoor dat het matras wat langer mee gaat.
* Nachtlampje. Zowel voor je kind, als voor jou fijn. Veel kindjes vinden het op een gegeven moment niet meer fijn om helemaal in het pikdonker te liggen en voor jou is het handig om een klein beetje licht te hebben voor als je ’s nachts een keertje bij je kind gaat kijken.
* Verzorgingsproducten. Dus: billendoekjes, billenzalf, lotion om je kind mee in te smeren, thermometer, watjes, grote voorraad luiers.
* Muziekmobile. Veel baby’s vinden het fijn om in slaap te vallen met een muziekje en het kan een onrustige baby tot kalmte manen. Je hebt heel veel verschillende mobiles, dus het is maar net wat je leuk vindt. Er zijn zelfs varianten die plaatjes projecteren op het plafond of op de muur.

En voor de rest: alles wat je zelf leuk vindt. Er zijn zoveel geweldige dingen te koop, je zou er bijna zes kinderen voor krijgen.