Weg met de Koningsspelen! School heeft er genoeg van

Morgen worden op de Nederlandse scholen weer de Koningsspelen gehouden. Op de meeste scholen in ieder geval. Want het sportieve evenement, in het leven geroepen sinds 2013, ter ere van de inhuldiging van koning Willem-Alexander, verliest gestaag aan populariteit.

Jij hebt ze de afgelopen weken vast ook wel weer gehoord: de ettelijke hulpkreten van de school van je kind mbt de Koningsspelen. Want: er is assistentie nodig. Voor de vele dansjes, ontbijtjes en andere spelletjes die er georganiseerd moeten worden. Die vereisen namelijk nogal wat logistiek. En allemaal leuk en aardig, maar de vraag is wel: hóe dan? Hoe moeten de scholen al die gezelligheid elk jaar weer voor elkaar krijgen? En daarnaast: hóe moeten de ouders het elk jaar weer voor elkaar krijgen? Die ouders moeten namelijk heel vaak gewoon werken. Ze willen heus wel helpen, maar, we gooien hem er nog maar eens in, hóe dan? Want echt, hieperdepiep hoera en long live the king enzo, maar het moet allemaal maar kunnen.

De Koningsspelen zijn een cadeautje van Willem-Alexander aan de kinderen van Nederland. Hartstikke leuk natuurlijk, maar het is wel een beetje een sigaar uit eigen doos. De Spelen worden namelijk niet door het feestvarken zelf geregeld, dat moeten de school en de ouders doen. En daar hebben steeds minder mensen zin. Vooral in de grote steden blijken scholen het voor gezien te houden. Niet omdat ze het niet leuk vinden, maar simpelweg omdat het te bewerkelijk is. Veel scholen kunnen het met alleen de staf niet bolwerken, maar genoeg vrijwilligers vinden is een heksentoer. Mensen hebben namelijk wel wat beters (of in ieder geval iets noodzakelijkers) te doen. Zoals werken dus bijvoorbeeld. Omdat die kinderen nou eenmaal ook, nou ja, moeten eten.

Het is echt hartstikke leuk, die Koningsspelen. Maar ik snap ook best wel dat de scholen er een beetje gestresst van raken. Het is tenslotte niet alsof de juffen en de meesters tijd over hebben ofzo. Ik heb meerdere vriendinnen in het onderwijs en dit evenement zorgt er ieder jaar weer dat ze zo ongeveer burn-out raken. En dan is dat feestje dus niet echt een feestje meer. Hoeveel oranje slingers je ook ophangt.

Op de school van mijn dochter doen ze dit jaar wel gewoon weer mee. Maar ook wij kregen wanhopige smeekbedes over de mail omdat de school niet wist waar ze het zoeken moest met al die oranjegekte. Mijn dochter oefent al dagen het dansje op het Kinderen voor Kinderen nummer ‘Okido’ en ik gun haar natuurlijk deze leuke dag waar ze zich heel erg op verheugd. Maar eerlijk gezegd vraag ik me ook af of we de Koningsspelen niet beter kunnen afschaffen. We hebben tenslotte Koningsdág al en de meeste mensen vieren hun verjaardag toch ook maar één keer, dus kan de koning het dan ook gewoon niet af met één party? Want ja Wimpie, it’s your birthday enzo, maar overdrijven is ook heus een vak.

Wat vind jij? Moeten de Koningsspelen afgeschaft worden? Praat erover mee op onze Facebookpagina!

(Bron: AD)

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Hoe ik door het verjaardagsfeestje van mijn dochter in een moederfittie belandde

Wie nodig je uit op het verjaardagsfeestje van je kind? Vala ging...
Lees verder