Zeven redenen waarom opa’s en oma’s superbelangrijk zijn!

24.09.2016 04:55

Dit jaar richt de Kinderboekenweek (5 t/m 16 oktober) zich op opa’s en oma’s, met als thema ‘Voor altijd jong!’ Onze kinderboekenweektip is het boek ‘Opa en Oma Zuurkool’ van opvoeddeskundige Krista Okma. “Logisch, al die aandacht voor opa’s en oma’s,” zegt Krista. “Want grootouders zijn superbelangrijk.” Hieronder legt Krista uit waarom.

Lees ook: Is je kind verlegen? 7 Tips om hiermee om te gaan.

  1. Opa’s en oma’s maken je een beter mens – Eenmaal volwassen zegt 9 op de 10 kleinkinderen dat opa’s en oma’s een positieve invloed hebben gehad op hun waarden, normen en gedrag. Blijf niet hangen, recht naar huis toe, spreek met twee woorden, stel je netjes voor, eet zoals het hoort, en zeg u…
  2. Je wordt er vrolijk van – Onderzoek laat zien dat een goede band tussen grootouders en hun kleinkinderen ervoor zorgt dat beide generaties minder last hebben van depressiviteit. 72% van de grootouders zegt dat het opa of oma zijn zelfs hét ding in hun leven is waar ze happy van worden.
  3. Ze maken de boel thuis gezelliger – Opa’s en oma’s zorgen voor minder stress in huis. Ze zijn niet alleen de meest betaalbare, maar ook de gezelligste vorm van kinderopvang. Ze zitten allang niet meer in een schommelstoel, onder een dekentje te suffen, maar trekken erop uit. De helft van de opa’s en oma’s gebruikt zelfs whatsapp (en zijn dus eigenlijk een whatsopa of whatsoma).
  4. Ze hebben een ton aan ervaring – Opa’s en oma’s hebben een ton aan levens- en opvoedervaring. 63% van de grootouders zegt zelfs dat ze beter voor hun kleinkinderen kunnen zorgen, dan destijds voor hun eigen kinderen.
  5. Opa’s en oma’s bieden veiligheid en bescherming – Vooral in moeilijke tijden, kunnen opa’s en oma’s voor kleinkinderen een belangrijke vertrouwenspersoon zijn. Ze kunnen goed luisteren, geheimen bewaren en hun kleinkind plat-knuffelen als dat nodig is.
  6. Je weet waar je vandaan komt – Opa’s en oma’s kunnen alles vertellen over de familiegeschiedenis. Over Jaap-Jan de derde, een gekke achter- oom die ooit met een schip naar Afrika is gevaren. Overgroot oma Gea, met de grootste boerderij van Friesland. Of neef August die wel twintig kinderen had.
  7. Je mag lekker gek doen – Bij opa’s en oma’s is er alle ruimte om te spelen, te ontdekken, te fantaseren en creatief te zijn. Om kabouters te zoeken in het bos, met een closetrol als verrekijker op zoek te gaan naar aliens, of een schoenendoos op je hoofd te zetten en te doen alsof je een onderzeeër bent. Alles mag, als het maar leuk is!(Bron: David Wolfe – the benefits of grandparents)Lees ook: Wat opa en oma écht denken.

cover

 

Opa’s en oma’s kunnen ook heel goed voorlezen! (En papa’s en mama’s natuurlijk ook). Me-to-We mag 5 exemplaren van het nieuwe boek ‘Opa en Oma Zuurkool’ van Krista weggeven! Stuur een mailtje naar krista@kristaokma.nl om er een te winnen o.v.v. Winactie Opa en Oma Zuurkool. Doe dit voor 1 oktober. Het boek is natuurlijk ook gewoon te koop via de boekhandel of via internet.