Zo overleef je de Ikea met kleine kinderen

14.10.2017 05:00

De donkere dagen zijn weer aangebroken. Tijd voor een bezoekje aan de bekende grootgrutter van betaalbare meubels voor gordijnen, kaarsjes en kussentjes. Met kleine kinderen kan dat een uitdaging zijn. Met deze tien tips kom je een heel eind. Veel plezier!

LEES OOK: 17 Dingen die je denkt als je in een babywinkel loopt

 1. Een goede voorbereiding is het halve werk
  Baby’s, dreumesen en peuters zijn zelf zo chaotisch als de pest, dus als mama en papa dat ook zijn, wordt het al helemaal een janboel. Als jullie het al niet meer weten, hoe kun je dan je kinderen kwalijk nemen dat ze als een kip zonder kop rondrennen? Maak dus een boodschappenlijst, en hou je eraan.
 2. Ga op een tijdstip dat het niet al te druk is
  Een doordeweekse ochtend of jonge avond is ideaal. En in het weekend wil je er zo vroeg mogelijk naar binnen kunnen rennen, preferably zodra de deuren worden geopend. Nu, dus! Heb je de toko helemaal voor jezelf, kunnen je kinderen schreeuwen wat ze willen, en jij je eindeloos verdiepen in de nieuwe Vinter 2017-collectie. Heer-lijk!
 3. Ga, voordat je gaat winkelen, eerst uitgebreid ontbijten, lunchen, brunchen of dineren.
  Niets zo dramatisch als op pad gaan met een hongerige peuter. Ram je kinderen daarom eerst lekker vol in het restaurant. En denk je nou: die balletjes?! Nee hoor, er staat inmiddels een uitgebreid en gevarieerd menu op het program. En het is er best gezellig. Lees maar even. Volle magen winkelen gewoon lekkerder.
 4. Beloof, direct na dat ontbijt/brunch/lunch/diner, een ijsje
  Ja, zo’n redelijk smakeloos softijsje dat ze zelf mogen tappen. Kost geen drol, wel een hoop lol. Het werkt nou eenmaal beter om je onderdanen een incentive (lees: duur woord voor wortel voor de neus) te geven. Hobbelen ze des te harder van, zo’n prijs in het verschiet.
 5. Drop je kinderen, als je de showroom wilt zien, in de ballenbak
  Ik weet echt niet wat de aantrekkingskracht is van die paar ballen, maar kinderen zijn er gék op. De regels zijn duidelijk: vanaf drie jaar mag je ze er achterlaten, maar ik heb er menig jonger kind zien rond stuiteren, hoor. Zelf nooit gedaan natuurlijk (wink, wink).
 6. Beloof je zoon zo’n karretje met toe-toe
  Je kent ze wel, die karren in de vorm van een auto. Ze zijn schaars, maar als je even goed zoekt in de krochten van de onderste verdieping, vind je er vast nog een. Geloof me, je kunt mannen (vanaf het moment dat ze kunnen zitten), niet blijer maken dan met een eigen speeltje. Laat je eigen man overigens die kar duwen, want niet te doen zo zwaar zijn ze.
 7. Laat ze meebeslissen
  Je denkt nu; ja je bent niet helemaal lekker, maar ik pak er nu even de bestseller Franse kinderen gooien niet met eten voor je bij. Weet je waarom Franse kinderen niet met eten gooien aan tafel? Omdat Franse kinderen bij de gesprekken aan tafel worden betrokken. Vinden ze fijn. Voelen ze zich deel van het gezin. Dus hop, niet zo fiepen en vraag je dochter gewoon welk tapijtje mooier is voor in de woonkamer; de Persisk Hamadan of de Persisk Nain???
 8. Leer de plattegrond uit je hoofd
  Zodat je in gevallen van nood meteen weet waar je het snelst moet zijn waar je op dat moment moet zijn. Handig dus om te weten waar de toiletten zich bevinden, waar de computers aan de wand hangen als je even moet overleggen met je man over dat dressoir van 1.24 meter en of dat niet te lang is voor in de gang, en waar je gemakkelijk kunt borstvoeden (ik stel voor: de fauteuils- of beddenafdeling).
 9. Geef ze een cadeautje. Iets waar ze DOL op zijn
  Stoepkrijt, een rol papier, extra accessoires voor het keukentje (wie heeft nou niet het keukentje in huis? Die is toch té cool?), van die vilten meubelbeschermers per 12 verpakt. Het hoeft niet meer dan een paar euro te kosten, maar die blije gezichtjes…
 10. Speel Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet!
  Spelletje spelen houdt ze ook nog even zoet. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Met de allerkleinsten speel je het niet op kleur, maar; Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is… een bed! Voordeel: je spot opeens zelf in de winkel nog dingen die je online/in de folder niet waren opgevallen. En een spontaan impulsaankoopje moet kunnen, toch?

LEES OOK: Dat je gaat shoppen voor jezelf, maar terugkomt met duuzend kinderkleren

Veel plezier! Opdat je huisje heerlijk cocoonerig en aaibaar is komend seizoen!