Zonnebrand: waarom je tóch elke twee uur opnieuw moet smeren

20.07.2016 04:55
zonnebrand

Hoe vaak moet je nou smeren als je kinderen in de zon spelen? De nieuwe generatie smeermiddelen werkt de hele dag door. Toch raden dermatologen aan om regelmatig opnieuw te smeren: mensen maken namelijk fouten. 

Lees ook: 48 dingen die moeders denken op het strand

De voornaamste reden dat je zonnebrand elke twee uur moet aanbrengen, is niet omdat het in die tijd afbreekt, of dat het oplost in het water. De nieuwe generatie zonnebrandmiddelen zijn zo goed geworden dat ze gewoon blijven werken in zonlicht. De enige reden om tòch na twee uur opnieuw te gaan smeren ben jij.

De meeste mensen brengen de zonnebrand niet goed of dik genoeg aan – daarom moet je het regelmatig blijven doen. “Zie het als een huis dat je schildert: er moeten altijd verschillende lagen overheen voor een muur egaal is geschilderd,” zegt een dermatoloog van het Amerikaanse huidkankerinstituut in de New York Times.

Zolang je een goede zonnebrand gebruikt, met bescherming tegen UVA en UVB zit je goed. Gebruik de hoeveelheid van een borrelglaasje om je kinderen (of jezelf) in te smeren, dan zou je goed moeten zitten.

“Het idee dat zonnebrandmiddel afbreekt is achterhaald,” zegt de dermatoloog. “De nieuwe generatie smeermiddelen blijft de hele dag werken. Het zijn alleen de mensen die niet zijn veranderd: die smeren vaak niet dik genoeg en niet op alle plekken.”

Bekijk ook onze video ‘Oefen voor het ouderschap’