10 Belangrijke levenslessen die ik mee wil geven aan mijn kinderen

16.04.2016 05:00
levenslessen

Als ouders proberen we onze kinderen de hele dag van alles te leren. Met mes en vork eten bijvoorbeeld, dat je uit moet kijken bij het oversteken en dat poep in de wc hoort en bij voorkeur nergens anders. Allemaal heel handig en praktisch, maar er zijn een aantal dingen die eigenlijk veel belangrijker zijn, maar die je in de waan van alledag nogal eens vergeet. Daarom zet ik ze nu maar even zwart op wit, de 10 levenslessen die ik hoop dat mijn kinderen zullen onthouden:

Lees ook: 7 Dingen die je je kinderen echt moet toestaan.

  1. Vertrouw op je intuïtie, want die vertelt je bijna altijd het juiste. Rationeel nadenken is goed, maar als je gevoel zegt dat iets niet klopt, negeer het dan niet. Je hart probeert je niet voor niets iets te vertellen.
  2. Uitblinken hoeft niet, maar je best doen wel. Thuiskomen met rapporten vol negen en tienen is leuk, maar als je het met twee vingers in je neus hebt gedaan, eigenlijk niet echt een prestatie. Een score van zesjes lijkt mager, maar als je er hard voor gewerkt hebt en alles uit jezelf hebt gehaald, is dat veel meer waard. Hoe hoog je komt is niet zo hele belangrijk, hoe je de ladder beklimt, dat doet er veel meer toe.
  3. Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Want wat je geeft, dat krijg je terug. Misschien niet meteen, maar uiteindelijk moet je oogsten wat je gezaaid hebt. Aan jezelf denken en egoïstisch zijn lijkt vaak de makkelijkste weg, maar er komt een moment dat jij ook anderen nodig hebt.
  4. Creëer je eigen lot. Het leven komt je geen dingen brengen, als je iets wilt, dan moet je het zelf gaan halen. Bijna alles is mogelijk, als je maar gaat voor wat je wilt. Denk in mogelijkheden, niet niet beperkingen. Als iets niet lukt, moet je een manier vinden dat het wel kan.
  5. Falen bestaat niet. Soms gaan er dingen fout. Dat is niet erg, want van je fouten leer je. De kunst is om na het vallen altijd ook weer op te staan. Krijg je iets niet voor elkaar, dan probeer je het gewoon opnieuw, of je gaat iets anders doen.
  6. Omarm je emoties. Verdrietig zijn mag, extatisch blij zijn mag, boos zijn mag. Omarm ze, maar laat je er niet door meeslepen. Beteugelen hoeft niet, controleren wel.
  7. Heb geen spijt. Spijt is zinloos. Keuzes maak je omdat ze op dat moment goed lijken. Dan zal er dus wel een reden voor zijn. Misschien blijkt achteraf dat je het beter anders had kunnen doen, maar dat maakt niet uit. Je kunt nou eenmaal niet in de toekomst kijken.
  8. Respecteer mensen. Ook als ze anders zijn dan jij. Wees niet veroordelend, ook al doen mensen dingen op een manier die niet de jouwe is. Sta open en luister, luister écht. Misschien leer je nog eens wat. En zo niet, agree to disagree. De wereld zou maar saai zijn zonder verschil.
  9. Liefde is tweerichtingsverkeer. Blijf niet hangen in gevoelens die niet, of op een slechte manier, beantwoord worden. Je bent het waard om goed behandeld te worden, neem niet genoegen met minder. Liefde maakt soms blind, maar probeer toch je ogen open te houden.
  10. Geniet van het leven. Omdat het korter is dan je denkt. En omdat je niet weet wat je te wachten staat. Dat besef je helaas pas als je al een heel eind op weg bent en daarom vertel ik het je nu alvast. Soms zal het moeilijk lijken, donker en eenzaam. Maar vergeet toch niet iedere om je heen te kijken en de mooie dingen te zien. Want die zijn er, ook op de allerdonkerste dagen. Echt waar.

Lees ook: 13 Dingen waarvan je dacht dat jij ze als moeder nooit zou doen (maar die je nu dus wél doet).