10 Dingen die alle gemene moeders doen

20.02.2022 06:00

Er komt een moment in het leven van iedere moeder dat je door je kind de ‘gemeenste moeder van de hele wereld’ genoemd wordt. Omdat je dat ook bent. Althans, vanuit kinder-oogpunt bezien. Dan weet je dat je het goed doet, want hebben we allemaal niet een paar heel belangrijke lessen geleerd van onze gemene moeders? Zoals deze:

LEES OOK: Terrible Two’s? Wacht maar tot je kind een Threenager is!

* Je eigen rotzooi opruimen. Een enorme naaistreek natuurlijk, dat je moeder niet al dat speelgoed dat je door de kamer hebt gesmeten voor je gaat opruimen. Want hoeveel moeite is dat nou helemaal tenslotte? Maar hoe vroeger je begint met je kind z’n eigen zooi achter z’n kont te laten opruimen, hoe beter. Want in eerste instantie is het alleen speelgoed, maar voor je het weet is je kind groot en zijn het voornamelijk spreekwoordelijke puinhopen die je kind achterlaat. En dan kan-ie maar beter geleerd hebben om dat puin zelf te ruimen. Je hebt tenslotte geen zin om het uit te maken met z’n vriendinnetjes, of op je ouwe dag in conclaaf te gaan met de Belastingdienst omdat-ie ieder jaar z’n aangifte erbij laat zitten. Het begint allemaal met het zelf opruimen van de Duplo.

* Verantwoordelijkheid nemen. Doe je iets wat niet mag, dan moet je opdraaien voor de consequenties. Je mag er dan lief en schattig uitzien, denk maar niet dat dat engelenkoppie je overal mee weg laat komen. Die aaibaarheidsfactor gaat er namelijk heel snel af en dan zijn mensen niet zo vergevingsgezind meer. Hoe indrukwekkend de pruillip die je trekt ook is: gaat niet meer werken op je 35ste.

* Je moet je weertechnisch verantwoord aankleden. Niet in je korte broek naar buiten mogen als de ijsbloemen op de ruiten staan mag dan gelden als het grootste onrecht ooit als je een klein kind bent, later zul je je moeder er dankbaar voor zijn. Voor al die keren dat je daardoor de vliegende vinkentering en een ziekenhuisopname voor onderkoeling bespaard is gebleven bijvoorbeeld.

* Zelf spelen. In het leven is het doorgaans niet zo dat er altijd iemand aanwezig is om jou te vermaken. Sterker nog, een aanzienlijk deel van je leven zul je het met jezelf als enige gezelschap moeten doen en dus is het wel zo handig dat je al vroeg leert om het goed met jezelf te kunnen vinden. Een moeder is dus niet egoïstisch als ze weigert de zoveelste Duplotoren met haar kind te bouwen, ze denkt juist aan het belang van haar kind als ze met een kop thee en een tijdschrift op de bank gaat zitten.

* Beloningen moet je verdienen. Voor niets gaat alleen de zon op. Wie iets wil, zal daar iets voor moeten doen. Dus, wil je een nieuw pakje Pokémonkaarten? Dan moet je je zakgeld opsparen. Wil je alleen naar de speeltuin? Dan moet je laten zien dat je moeder je kan vertrouwen. Wil je een toetje? Tja, die spruitjes moeten op. Het is een bittere pil, maar als je die eenmaal geslikt hebt, is de beloning des te zoeter.

* Iedereen moet bijdragen. Gemene moeders laten hun kinderen klusjes doen. Zelfs zonder ze daarvoor te betalen. De vaatwasser inruimen bijvoorbeeld. Of het vuilnis buiten zetten. Omdat dat namelijk niet uit zichzelf gebeurt. En kinderen het doorgaans toch onprettig vinden om tot aan hun nek in het afval te zitten en van een smerig bord te moeten eten. Levenslessen die ze tijdens hun studententijd altijd weer even lijken te vergeten, maar die na een paar jaar leven in ranzigheid toch altijd wel weer boven komen drijven.

* Eigen regels bepalen en handhaven. “Van Teuntjes moeder mag dat altijd wel!” Iedere moeder wordt om de zoveel tijd geconfronteerd met het feit dat de vriendjes van haar kind het veel beter hebben getroffen. Jammer voor je kind, maar een goede gemene moeder houdt ijzerenheinig vast aan haar eigen regels. Omdat ze weet: die zijn het beste voor haar gezin. Hoe oneerlijk je kind het ook vindt dat Teuntje wel vlak voor het eten nog een zak chips soldaat mag maken.

* Een punt maken van vitaminen. Gemene moeders dwingen hun kinderen om groenten te eten. Ter voorkoming van scheurbuik zeg maar. Wederom: heel oneerlijk, want vies, en van eerder genoemde moeder van Teuntje hoeft dat allemaal niet, maar de gemene moeder propt onverbiddelijk die spinazie naar binnen.

* In de negeerstand gaan. Gemene moeders doen met enige regelmaat of hun kinderen niet bestaan. Ook als ze schreeuwend en schuimbekkend aan hun voeten liggen. Omdat mensen nou eenmaal niet altijd tijd voor je hebben of op iedere kik reageren. En omdat zelfoplossend vermogen een zeer gewaardeerde kwaliteit is.

* De belangen van hun kinderen niet altijd voorop stellen. De wereld draait namelijk maar zelden om één iemand. Zeg maar helemaal nooit eigenlijk. Je moet het podium van het leven met heel veel andere mensen delen, dus soms is het belangrijker wat iemand anders wil dan wat jouw wensen zijn. Zoals je moeder bijvoorbeeld. Als die even in alle rust naar de wc wil bijvoorbeeld.

LEES OOK: 15 Onverwachte voordelen van het ouderschap.