10 Garanties die je krijgt bij het opvoeden van jonge kinderen

14.12.2019 05:00

Het ouderschap zit vol verrassingen. Zeker als je bezig bent jonge kinderen op te voeden kom je iedere dag weer voor onverwachte situaties te staan. Maar er zijn ook een aantal dingen waar je altijd van op aan kan.

LEES OOK: 10 Grote voordelen van het hebben van oudere kinderen.

* Het enige moment dat kinderen op tijd en zonder zeuren gaan slapen is als jij en je man een avondje weg zijn en de oppas er is. Plotseling liggen ze dan keurig om 19.30 uur in bed, waarna de oppas lekker drie uur beneden op de bank kan gaan zitten Netflixen met een zak chips.

* Bedplassen gebeurt altijd precies nadat jij die middag het bed had verschoond, zodat je kind het dus op krakend frisse lakens laat lopen. Voor poepen geldt eenzelfde soort wetmatigheid. Dat wordt alleen maar gedaan in een kakelverse, net verschoonde luier.

* In het weekend zijn kinderen eerder wakker dan doordeweeks. Altijd. Niet een kwartiertje eerder, nee, úren eerder. Maar op het moment dat er naar school of opvang gegaan moet worden, slapen ze dwars door de wekker heen.

* Als je hun lievelingsgerecht voor ze maakt hebben ze plotseling een diepgewortelde hekel aan dat eten. Doet er niet toe dat ze elke andere avond brullend aan tafel zitten omdat ze alleen maar spaghetti bolognese willen eten, op het moment dat je dat op tafel zet, doen ze plotseling alsof je ze een bordje poep voorschotelt.

* Heb je je kind net helemaal klaar om naar buiten/school/oma/de supermarkt te gaan, dus met schoenen, jas, sjaal, wanten, muts en alles, dan is dát het moment dat je kind naar de wc moet. Héul erg nodig, mama!

*  Tweedehands, lelijke kleding die je hebt gekregen en zelf nooit zou hebben uitgezocht blijkt altijd onverwoestbaar, terwijl de mooie, hippe outfits waar jij je kind zo graag in ziet (en die bovendien een rib uit je lijf gekost hebben) kapot zijn nadat je kind er één keer mee in het klimrek heeft gehangen.

* Verkoudheden, griepjes en buikvirussen slaan altijd toe op de meest ongelukkige momenten. Bijvoorbeeld als je een belangrijke deadline hebt op het werk. Of de avond voordat jullie op vakantie gaan.

* Op het moment dat je een mijlpaal of anderszins gedenkwaardig moment in het leven van je kind wilt vastleggen en een foto of een filmpje wilt maken houdt je kind op met wat-ie aan het doen was.

* Vijf minuten nadat je kind in bad is geweest produceert het een spuitluier waarbij de poep tot in z’n nek zit, smeert het een boterham met pindakaas uit over z’n hele gezicht, of valt het op straat in een modderige plas.

* Juist als je het gevoel hebt dat je je kind wel achter het behang kunt plakken verandert het plotseling in het allerliefste wezentje op de wereld en weet je niet meer waarom je nou ook alweer zo gefrustreerd was. Kleine manipulators.

LEES OOK: 20 Dingen die ik dacht over het moederschap vóór ik moeder werd.