10 Wijze lessen voor jonge ouders (doe er je voordeel mee!)

23.03.2020 05:00

Door de wol geverfde ouders weten: door schade en schande word je wijs. Sommige lessen in het ouderschap zijn keihard. Daarom, voor iedereen die nog aan het begin van z’n oudercarrière, doe dit vooral niet:

LEES OOK: 19 Dingen die je denkt als je een luier verschoont.

* Goed naar je muren kijken. Als je dat doet krijg je namelijk een hysterische huilbui en een spontane aanval van smetvrees. Waarna je de gemeentereiniging gaat bellen om je huis te laten ontsmetten en je man naar de bouwmarkt stuurt voor liters verf om al die groenige snot,- en oranje tomatensausvlekken mee over te schilderen. De beste strategie is om spreekwoordelijke oogkleppen op te zetten en je huis pas aan inspectie te onderwerpen tegen de tijd dat je kinderen het huis uit zijn. En dan zet je je huis te koop en ga je zelf ergens wonen waar het schoon is.

* Niet op je woorden letten. Bij je eerste kind denk je nog dat ze heus niet alles oppikken. Tenslotte, als ze zelf nog niet eens een coherente zin kunnen formuleren, onthouden ze het ook heus niet als jij een keer heel hard “Kut!” roept. Totdat je dreumes die tot dan toe alleen nog maar “Mama” en “Bal” kon zeggen tijdens het avondeten bij opa en oma of op het kinderdagverblijf ineens keihard met vrouwelijke geslachtsdelen begint te gooien. En je dus aan je moeder of de leidster moet uitleggen hoe hij aan dergelijke vunzigheid komt.

* Ervan uitgaan dat jouw brave kind geen stoute dingen zal doen. Het zal namelijk best zo zijn dat Teuntje een engeltje is. De vraag is hoe lang-ie dat blijft. Het antwoord is: niet heel lang. Er komt een moment dat zelfs het braafste kind ter wereld besluit dat het een goed idee is om met watervaste stiften op de muur te tekenen. Of de iPad in de wc te dompelen om te zien wat er dan gebeurt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Wees dus altijd op je hoede.

* Je kind vertellen dat de wc overstroomt als-ie steeds zoveel wc-papier gebruikt. Want dat moet dan natuurlijk echt uitgeprobeerd worden! Voor je het weet zit je op de bank en zie je vanuit je ooghoek een soort vloedgolf de gang in stromen. Waarna je in het toilet een verrukte peuter aantreft die in zijn ogen net een geweldig mooi experiment heeft uitgevoerd en totaal niet snapt waarom jij daar echt niet blij mee bent.

* Je hand uitsteken en je ogen dicht doen als je kind je vraagt om je hand uit te steken en je ogen dicht te doen. Het resultaat daarvan is gegarandeerd dat je één of ander doodeng insect je in handen gestopt krijgt, of een enorme snotpegel die je kind net uit z’n neus gevist heeft. De gouden regel is: vertrouw je kind nooit.

* Je vinger in de luier van je kind stoppen om te voelen of je hem moet verschonen. De kans is aanzienlijk dat je je vinger dan bruin terugtrekt. Eigenlijk weet je bij voorbaat al wel dat het geen heel slim plan is, maar toch waag je het erop. Probeer die neiging te onderdrukken. Voor je eigen bestwil. Poep onder je nagels moet je niet willen.

* Je kind een chocoladekoekje geven en het niet verplichten pas weer te bewegen als het op is. Laat je je kind rondlopen met iets met chocolade erop, dan zit binnen vijf minuten op miraculeuze wijze alles onder de chocoladevlekken. En kun je je man dus wéér naar de bouwmarkt sturen voor nóg meer verf (zie ook punt 1).

* Over je kind heen buigen zonder dat-ie het door heeft. Menig ouderkaak is al bijna verbrijzeld door de schrikreactie van het kind, waarbij het een halve meter de lucht in schoot, met z’n keiharde kop tegen de kin van de ouder aan. Niet alleen zie je nog een halve dag sterretjes, je kunt ook zeker vijf jaar eerder dan normaal aan een kunstgebit.

* Stilte verwarren met rust. Stilte betekent dat er iets VERSCHRIKKELIJKS aan de hand is. Kinderen die geen geluid maken zijn bezig de grootst mogelijke onheil over zichzelf en de rest van het gezin af te roepen. De kans is groot dat ze elkaar hebben gewurgd met het gordijnkoord, de kat hebben kaalgeknipt met hun kinderschaartjes, of afwasmiddel in de vaatwasser hebben geknepen en die vervolgens hebben aangezet. Stilte is nooit goed. Bel bij stilte altijd direct de autoriteiten en ga daarna pas kijken wat er gebeurd is.

* Met je ogen knipperen. In die twee seconden heb je iets gemist. Doorgaans een vreselijke ramp die verscheidene uren kost om op te lossen, of soms iets heel erg leuks/liefs/moois dat je eigenlijk niet had willen missen. Permanente alertheid is geboden. Altijd.  

LEES OOK: 25 Dingen die je kinderen nooit zult horen zeggen.