15 Onverwachte voordelen van het ouderschap

26.10.2020 05:10
ouderschap, onverwachte, voordelen, kind

Heb je eenmaal een kind, dan leer je snel dat niets je echt had kunnen voorbereiden op het ouderschap. De slapeloze nachten, de spuitluiers, de driftbuien, de lijst met uitdagingen die je niet had zien aankomen is ellenlang. Maar, hoe zit het met de onverwachte vóórdelen van het hebben van kinderen? Die zijn er namelijk ook! Zoals:

Lees ook: Wat je een moeder niet zult horen zeggen.

 1. Gelegitimeerd om 21.00 uur naar bed kunnen gaan in het weekend. Nooit ben je meer de saaie sok die niet tot in de late uurtjes in de kroeg wílt doorbrengen. Je kúnt het gewoon niet meer. Want ja, de kinderen, hè. Die zijn de volgende ochtend weer bij het krieken van de dag op. Je moet dus wel vroeg naar bed (heerlijk hè, met de kippen en de i-Pad op stok…).
 2. Er is altijd snoep in huis. Voor de kinderen natuurlijk, maar dat ook heel goed smaakt bij het Journaal, ’s avonds op de bank, als die kinderen in bed liggen.
 3. Je hebt altijd een excuus om dingen af te zeggen. Die saaie kringverjaardag van Tante Tiny bijvoorbeeld. Gewoon, omdat dat die precies is tijdens het middagslaapje van de baby. Of omdat je peuterzoon wagenziek is. Dus tja, sorry, maar je kunt echt niet komen.
 4. Te laat kunnen komen. Uitleg is niet eens nodig. Je werpt gewoon een blik op je kinderen en rolt met je ogen. Niemand hoeft te weten dat de kinderen al lang klaar waren, maar dat jij zélf gewoon liep te treuzelen.
 5. Kinderfilms kunnen kijken. Ik heb een stiekeme voorliefde voor Disney. Daags nadat Terrorist nr. 1 geboren was, heb ik zowat alle klassiekers op dvd gekocht. Puur voor de kinderen, natuurlijk. En nee hoor, ik baal helemaal niet als ze wat anders willen kijken…
 6. Zwangerschapsjeans. Want die blijf je ook na je zwangerschappen gewoon dragen. Niks heerlijker dan zo’n broek met een elastieken band. Had je eerder van het bestaan ervan geweten, dan was je 10 jaar vroeger zwanger geraakt.
 7. Dutjes. Voor jou dus. Tenslotte zegt iedereen altijd: ga slapen als je kind slaapt. Dus het is helemaal gelegitimeerd dat jij twee keer op een dag in bed kruipt en een gat in de dag slaapt.
 8. Voorrang krijgen op het vliegveld. Nooit meer in die ellendige rijen bij de gate hoeven staan, want niemand zit te wachten op verhitte ouders met 6 stuks handbagage, een buggy en een stel krijsende kinderen. Wil je een VIP-behandeling zonder te hoeven betalen voor een upgrade? Ga vliegen met kinderen!
 9. Ontzettend flauwe grapjes kunnen maken. En dan de grappigste persoon op aarde gevonden worden door je kleuter. Altijd weer een ego-boost.
 10. Speelgoed kunnen kopen. Vooral dingen die je vroeger zelf niet had. Zoals in mijn geval: Barbies en roze prinsessenspul. Langs de Bart Smit lopen en niet iets prinsesserigs meenemen is voor mij een hele opgave. Rolbevestigend? Zal best, maar nu ik een dochter heb kan ik eindelijk inhalen wat ik in mijn jeugd gemist heb.
 11. Een excuus hebben om je ergens aan te onttrekken. Klaar met het oersaaie verhaal van ome Dirk op dat familiefeest? De baby moet nodig verschoond worden! Geen zin meer om naar het relaas van de buurvrouw op straat te luisteren? Sorry, maar de peuter moet nu echt z’n middagslaapje doen. Heel jammer ja, maar doei! Een kind is het ultieme excuus voor alles.
 12. Altijd twee keer zoveel kunnen eten. Je kind eet namelijk nooit z’n bord leeg en eten weggooien is zonde. Vooral in een restaurant. Dus die overgebleven stukken pizza, tja, die moet je dan maar gewoon opeten. En dat halve ijsje ook. Anders is het verspilling.
 13. Een hele middag kunnen kleuren. Want wat is er nou meer bevredigend dat een kleurplaat helemaal netjes binnen de lijntjes ingekleurd hebben?
 14. Vóór gelaten worden bij de kassa in de supermarkt. Omdat heel veel mensen weten dat boodschappen doen met een kind hels is. En niemand zit te wachten op een schuimbekkende peuter tussen de surprise-eieren.
 15. Prioriteiten leren stellen. Omdat je als ouder leert dat er eigenlijk maar weinig dingen in het leven écht belangrijk zijn. Dat al die dingen waar je je vroeger zo druk om kon maken het eigenlijk gewoon niet waard zijn. En dat is wel zo rustig.

Lees ook: 21 Dingen die ieder kind een keer moet meemaken.

Oh wat kunnen peuters toch een heerlijk leven hebben! Eindeloos spelen, denken dat je magische krachten heb en dat je heel goed kan dansen.. Morris laat in deze video zien waarom hij zo’n fantastisch leven heeft.