40 waarheden die Voor Elke Ouder gelden (ja, ook voor jou!)

40 waarheden die Voor Elke Ouder gelden (ja, ook voor jou!)
Vala is al acht jaar moeder en vraagt zich nog steeds iedere dag af waar ze eigenlijk mee bezig is. Het ouderschap blijft een kwestie van trial and error, hoeveel ervaring je ook hebt. Gelukkig heeft ze met de jaren toch wel wat wijsheden opgedaan. Zoals:

LEES OOK: Mijlpalen waar je bij je tweede (derde, vierde) kind niet zo op zit te wachten.

 1. Billendoekjes zijn de beste uitvinding ever. Niet alleen voor het kontje van je baby, maar voor het schoonmaken van ALLES. Het is bijna jammer dat je dat niet weet voordat je kinderen hebt. 
 2. Als je al laat bent, is er ALTIJD iemand die z’n broek vol gaat staan kakken. Gevalletje Murphy’s Law. 
 3. Soms (heel soms, hoor) zul je aan je kind moeten toegeven dat jij ongelijk had. Omdat dat wel zo eerlijk is als jij hem beticht had van een stinkende poepluier, of het opeten van het laatste koekje en dat dan niet zo blijkt te zijn. Eerlijk ja, maar ook klote. 
 4. De boekjes die jij vreselijk vindt, zullen altijd de favoriet van je kind zijn. Zo hebben we hier ‘Noor en Roel op de Kinderboerderij’. Echt, zum kotsen vind ik die verhaaltjes, maar de kinderen hebben het liefst dat ik dat rottige boek iedere dag van voor naar achteren lees (300 pagina’s). 
 5. Peuters die ‘s middags geen slaapje doen zijn gevaarlijker dan een hondsdolle herder. Heb jij zo’n peuter die op z’n 2e al besluit dat middagslaapjes voor mietjes zijn? May the force be with you. 
 6. Er zullen tijden komen dat je stinkend jaloers bent op je kinderloze vrienden (als zij een heerlijke trip naar Costa Rica geboekt hebben bijvoorbeeld, of als ze wéér eens een avondje spontaan uit eten gaan en jij weer thuis op de bank zit met een bak chocopinda’s en de babyfoon). 
 7. Zindelijkheidstraining is peanuts in vergelijking met ze leren hun korsterige poepbillen fatsoenlijk af te vegen als ze eenmaal zindelijk zijn. 
 8. Al het nare, tragische, verdrietige, angstaanjagende nieuws in de wereld zal keihard bij je binnen komen als je eenmaal kinderen hebt. En daarna ga je je onherroepelijk afvragen waar het toch heen moet met deze wereld en of je er wel goed aan hebt gedaan je kinderen daarin groot te brengen. 
 9. Je kunt nooit meer mooie spullen hebben. Die gaan namelijk zonder twijfel kapot, of ze zijn binnen 2 seconden opgeëist door je kind. 
 10. Je kinderen zijn Oost-Indisch doof als het gaat om het onthouden van begrippen zoals ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’, maar op het moment dat je per ongeluk een keer “shit!” roept, staat dat woord binnen een nano-seconde in hun geheugen gegrift en zullen ze het gebruiken waar ze maar kunnen (en ook waar het niet kan trouwens). 
 11. Je zult opeens heel smerige dingen eten, zoals iemands half afgekloven slijmerige gehaktbal, of de kaaskorsten van een tosti die nog liggen uit te drogen op het peuterbordje. 
 12. Tot je grote schrik zul je steeds vaker klinken zoals je moeder (“Waarom?”, “Omdat ik het zeg!”, “Wat eten we vanavond?”,”Hussen met je neus ertussen”, “Wacht maar tot je vader thuis komt!”). 
 13. Het volume van je kinderen zal ALTIJD een absoluut hoogtepunt bereiken op het moment dat jij aan de telefoon zit. 
 14. Ze zullen bepaald voedsel eten alsof de hongerwinter eraan zit te komen, maar op het moment dat jij dat dan in bulk inslaat (want: eindelijk succes!) halen ze hun bevallige neusjes ervoor op. 
 15. “Hmm-hmm” zeggen met je neus in een boek, of op je telefoon, terwijl je niet weet waarmee je eigenlijk instemt is NOOIT een goed idee. 
 16. Je bent nog nooit zo enthousiast geweest over het toiletteren van iemand anders. (Ik sta in ieder geval nooit bij een vriendin thuis haar drollen te roemen). 
 17. Er is gewoon eigenlijk niks viezers dan kinderen. 
 18. De boosheid die je kunt voelen als jouw kind onrecht wordt aangedaan is ongekend. 
 19. Dat ze op een gegeven moment oud genoeg zijn om zichzelf te kunnen wassen en aankleden betekent niet dat ze dat ook daadwerkelijk zullen doen. 
 20. Ze zien opgroeien en ze daarom moeten loslaten is soms pijnlijk en echt helemaal niet leuk. 
 21. Jouw behoefte om het huis schoon en opgeruimd te houden wordt pertinent niet gedeeld, hoe vaak je ook een verhandeling houdt over hoe belangrijk dat is. 
 22. Autostoeltjes zijn de hel om schoon te maken (je wilt niet weten wat voor beschimmelde dingen je tegen komt als je het een keer aandurft dat ding uit de auto te wrikken). 
 23. Je zult je verbazen over hoe gecompliceerd je dagen zullen worden, maar dat je dat eigenlijk helemaal niet zo erg vindt. 
 24. Google is NIET je vriend als je kind ziek is. Echt: doe het niet. Bel gewoon de dokter. Of prop er een Sinasprilletje in en heb vertrouwen. 
 25. Hoe meer moeite je in het eten stopt, hoe minder ervan gegeten zal worden. 
 26. Alle dingen waarvan je hebt gezegd dat je ze je kind nooit zou laten doen, sta je uiteindelijk gewoon toe. 
 27. Zorg dat je een voorraadje wc-ploppers in de kast hebt staan. En het nummer van de loodgieter in je favorietenlijst. 
 28. Ook al dacht je dat je totaal voorbereid en cool was, komen er eenmaal moeilijke vragen over seks, geslachtsdelen of andere precaire zaken, dan is dat toch altijd even slikken. 
 29. Je kind in de gaten houden op het internet is een noodzakelijk kwaad. (Voor je het weet tref je de meest dubieuze dingen aan in je geschiedenis). 
 30. De vraag: “Wat heb je vandaag op school gedaan?” zal altijd resulteren in het antwoord “Niks.” Wil je meer informatie, dan zul je je de kunst van het creatief vragen stellen eigen moeten maken. 
 31. Stilte is ALTIJD verdacht. Vooral tijdens de peuterjaren. 
 32. Het ouderschap is een moeilijke taak en fouten maken is onoverkomelijk. Zet ze recht waar mogelijk, leer ervan en ga verder. Meer kun je niet doen. 
 33. Soms moet Sinterklaas/de Kerstman/de Tandenfee een reminder in haar telefoon zetten. Zij heeft het ook druk enzo, weetjewel. 
 34. Als je je sleutels/schoenen/lippenstift kwijt bent liggen ze in het kastje onder de gootsteen. Of achter de bank. 
 35. De bodem van de wasmand krijg je nooit meer te zien. 
 36. Gooi nooit oude handdoeken weg. Je gaat ze namelijk gebruiken. Vooral in de winter, tijdens het buikgriepseizoen. 
 37. De enige keer dat je zonder schone luier het huis uitgaat (omdat je toch alleen maar even naar de bakker moet), is het moment dat je kind spectaculair aan de racekak gaat. 
 38. Zorg dat je altijd, ALTIJD, een voorraad rozijntjes, Nijntje koekjes, of mandarijntjes bij je hebt. Ook in je dure Chloé handtas. 
 39. Iedereen zal een mening hebben over jouw kinderen en hoe je daarmee omgaat. Maar onthoud: niemand kent jouw kinderen zoals jij. Zolang ze gelukkig en veilig zijn, doe je het helemaal goed. Wat wie dan ook erover te zeggen heeft. 
 40. Je bent niet alleen.

LEES OOK: Hulde aan de Nederlandse ouders! (Want we doen het heel erg goed).

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Ouders, hou op met entertainen! En laat je kind het lekker zelf uitzoeken

Kinderen die zich vervelen, dat vinden we, nou ja, vervelend. Daarom hebben...
Lees verder