Slapen op vakantie? Met deze tips gaat het lukken!

08.07.2020 10:00
slaaptips

Vakantie is leuk en fijn met het gezin, maar wat als er moeilijk of niet geslapen wordt? Dat maakt de vakantie misschien toch een stuk minder relaxed? Slaapcoach Marijke geeft een paar handige tips.

  1. Bereid je voor

Informeer op je vakantieadres welke slaapspullen aanwezig zijn en wat je nog mee moet nemen. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan, dat zorgt alleen maar voor stress. Mocht je gaan vliegen, informeer ook bij je luchtvaartmaatschappij welke faciliteiten je moet reserveren in het vliegtuig. Of ga je een (lange) autoreis maken, zorg dan voor bijvoorbeeld een vertrouwd muziekje en zonneschermen;

  1. Neem vertrouwde spullen mee

Zorg ervoor dat het bedtijdritueel zoveel mogelijk hetzelfde als thuis verloopt. Dat geeft je kind geborgenheid en houvast. Denk aan knuffels, lakentjes, slaapzak en het slaapmuziekje van thuis. Maar vertrouwde slaapplekken als een buggy, kinderwagen of campingbedje (waar je thuis al mee oefent), doen ook wonderen;

  1. Voldoende slaap

Vakantie is voor een kind best intensief en de warmte en extra activiteiten zorgen voor meer vermoeidheid. Zorg dus voor voldoende slaap- en rustmomenten en bij voorkeur volgens hetzelfde ritme als thuis. En kies bij oudere kinderen voor een (extra) powernap einde van de dag tussen 16:00-17:00 uur;

  1. Ben flexibel in de slaapplek

Slapen hoeft niet altijd in bed, maar kan ook in de schaduw in een campingbedje of in de kinderwagen of de draagzak. Of maak een ritje met de auto.

  1. Maak de kamer donker

Gaat je kind door de warmte of meer lawaai van buiten later naar bed dan normaal? Zorg dan dat invallend licht je kind niet eerder waakt in de ochtend. Plak de ramen eventueel af met aluminiumfolie of handdoeken;

  1. Pas op met suikers

Vakantie is meestal extra ijs en zoetigheid. Maar probeer een uur voor bedtijd suiker te vermijden. Dit zorgt namelijk voor een suikerboost; het houdt wakker en maakt eerder wakker. En kan gerommel in het buikje veroorzaken.

Maar het allerbelangrijkste; accepteer dat het even anders gaat

Want vakantie zorgt ook voor extra prikkels en het verwerken daarvan kan zorgen voor meer onrust en dus wakker worden in de nacht. Maar ook de warmte speelt mee en een andere slaapplek kan best spannend zijn. Vakantie met kinderen ís nou eenmaal anders. Plan daarom niet te veel op een dag en bouw rustmomenten in. Een vakantie met kinderen is voor jullie als ouders ook intensief, dus doe geen overkill aan activiteiten.

En gaat het slapen moeizaam? Het is even niet anders. Maak je niet te druk over ‘straks als we weer thuis zijn’. Relax… Geniet… Het is tenslotte vakantie. En eenmaal thuis pak je het ritme weer op en binnen een paar dagen gaat het weer als vanouds.

Marijke Smeding is kinderslaapcoach voor kindjes van 0-4 jaar én ervaringsdeskundige doordat ze zelf 2 slecht slapende kinderen had. Na het volgen van een opleiding tot kinderslaapcoach en onrustdeskundige, heeft zij praktijk Bureau van slaap opgericht. Marijke heeft al tientallen gezinnen succesvol geholpen door kindjes te leren doorslapen, zelf in bed te leren slapen, langere slaapjes te doen of later de dag te beginnen.

Worstel je met het slaapgedrag van jouw kindje? Neem dan contact op, om te kijken wat Marijke specifiek voor jouw kindje kan betekenen via www.bureauvanslaap.nl. En volg Bureau van slaap op Instagram, waar veel gratis slaaptips staan.

Lees ook: De 7 fasen van slaapgebrek