Arts bedenkt fantastische oplossing voor borstvoedingsproblemen

30.05.2016 14:26

Wereldwijd wordt slechts 40% van de baby’s aan de borst gevoed. In Nederland is het niet (meer) geven van borstvoeding vaak een bewuste keus, maar in armere en/of onderontwikkelde landen krijgen baby’s regelmatig geen borstvoeding omdat ze prematuur geboren zijn, of andere gezondheidsproblemen hebben, zoals bijvoorbeeld een hazenlip. Omdat de hygiëne in dergelijke landen nogal eens te wensen overlaat, is het juist daar belangrijk dat zoveel mogelijk baby’s aan de borst gaan. En daar heeft een Amerikaanse arts nu een oplossing voor gevonden!

Lees ook: Hoe om te gaan met darmkrampjes.

Dr. Michael Cunningham uit Seattle vond het onzin dat kinderen uit armere landen niet makkelijker konden krijgen wat het beste voor ze is en broedde daarom op een manier om ze, ondanks hun beperkingen en moeilijkheden, toch van borstvoeding te kunnen voorzien. Prematuurtjes of kinderen met een hazenlip hebben bijvoorbeeld vaak moeite met het zuigen aan de borst, waardoor ze niet genoeg voeding binnen krijgen. Hun ouders proberen dan vaak wanhopig om met alternatieve middelen, zoals lepels, bekers, of zelfs hun handen, toch wat melk naar binnen te krijgen. Wat, je raadt het al, bij kleine baby’s natuurlijk niet goed lukt. Gevolg: ondervoede baby’s en ouders die ten einde raad zijn. Dat moest anders, vond Cunningham.

En daarom ontwikkelde hij de ‘Nifty Cup’. Moeders kunnen hun melk rechtstreeks in de cup afkolven. Dat is nou niet echt baanbrekend, zou je zeggen, maar het mooie van de cup is dat het een tuitje heeft, waardoor een baby niet gelijk een grote slok melk binnenkrijgt die hij niet goed weg kan werken. Door de tuit kan de baby zelf bepalen hoeveel en hoe snel hij de melk binnen krijgt. Cunningham ontwikkelde de Nifty Cup samen met non-profit organisatie PATH, waarmee hij momenteel bezig is de cup te introduceren bij ieder ziekenhuis in Afrika, voor maar 1 euro per stuk. Het uiteindelijke doel is de Nifty Cup wereldwijd beschikbaar te maken voor alle baby’s en ouders die hem nodig hebben. Zodat alle kinderen de start krijgen die ze verdienen.

Hier in het Westen hebben wij de luxe om te kunnen kiezen wat we onze kinderen te eten geven. Want lukt het je hier niet om borstvoeding te geven, dan is dat heel verdrietig, maar hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken dat je baby dat niet overleeft. Een privilege dat heel veel ouders ergens anders gewoon niet hebben. Laten we dus hopen dat Dr. Cunninghams uitvinding heel snel wereldwijd zorgt voor gevulde babybuikjes. Want zo simpel kan het zijn: een stuk plastic met een tuitje kan levens redden.

Lees ook: Onbekende vrouw geeft borstvoeding aan vondeling.

(Bron: Upworthy, foto: Laerdal Global Health)