Nieuwe trend in moederland: doe jij al aan breastsleeping?

14.02.2017 04:50

Moesten we kortgeleden nog allemaal aan de ‘brelfie’ (de borstvoedingsselfie), dat is nu alweer totaal passé. Dé moederschapshit van tegenwoordig is: breastsleeping. Doe jij het al?

Breastsleeping dus. Wat dat is? Nou, precies wat de naam zegt: borstslapen. Met je baby aan de borst slapen dus. Want dat is eigenlijk een must, zowel voor de moeder als voor het kind. Zegt althans de Amerikaanse antropoloog James Mckenna, die met de term op de proppen kwam. McKenna staat wereldwijd te boek als expert op het gebied van slaapgedrag bij newborns en is fervent voorstander van zaken als borstvoeding en co-sleepen. In een artikel van zijn hand, getiteld There is no such thing as infant sleep, there is no such thing as breastfeeding, there is only breastsleeping’ benadrukt McKenna dat moeders die met hun kind aan de borst slapen beter ingespeeld zijn op de behoeften van hun kind en het beter aanvoelen.

Lees ook: Hoe Vala een doorslaapbaby kreeg en zelf wakker lag.

Ligt zo’n baby dan niet de hele nacht te drinken, kun je je afvragen. En inderdaad, baby’s die aan breastsleeping doen worden gemiddeld maar liefst drie keer zo vaak wakker om te drinken dan baby’s die niet aan de borst slapen. Wat juist goed is, zegt McKenna. Want daardoor wordt de melkproductie gestimuleerd en de kans dat een moeder langer doorgaat met borstvoeding geven groter. Allemaal prachtig natuurlijk, maar eh…mogen wij moeders ook nog slapen? De nachten zijn tenslotte meestal al gebroken met een kleine baby, dus waarom zou je dat dan nog eens verergeren door van jezelf een soort 24-uurs buffet te maken? McKenna beweert echter dat breastsleeping juist zorgt voor meer nachtrust voor mama, omdat de baby aan de borst makkelijker in slaap valt en je bovendien dus helemaal nooit je bed uit hoeft.

Maar wacht eens even, hoe zit het dan met de veiligheid? Want er wordt altijd aan alle kanten geroepen dat je weliswaar met je baby op dezelfde kámer, maar toch vooral niet in hetzelfde béd moet slapen, ivm wiegendood. Dus nu raken we wel een beetje in de war. Volgens McKenna mogen flesvoedende moeders inderdaad niet met hun baby in één bed slapen, maar staan borstvoedende moeders zo in verbinding met hun kind dat ze wakker worden van de minste of geringste beweging, of het kleinste geluidje en valt het met die gevaren dan dus nogal mee. Bovendien, zegt hij, is de realiteit dat borstvoedende moeders hun baby’s tóch wel in bed nemen, misschien niet de hele nacht, maar zeker wel deels. Daarnaast pleit hij ervoor dat zorgprofessionals moeders beter voorlichten over veilig samen slapen en is hij van mening dat een bed delen eigenlijk zelfs bescherming biedt aan een baby.

Het zal allemaal best kloppen, maar een klein beetje kort door de bocht vind ik het ook wel. Met mijn oudste dochter heb ik acht maanden lang mijn bed gedeeld, waarvan vier maanden voedend. En sorry, maar het slaapgebrek was groter dan bij mijn zoon, die de fles kreeg en in zijn eigen kamer sliep. Ik kon namelijk écht niet slapen met een baby aan de borst en in mijn bed. Nee, ik hoefde er niet uit om een fles te maken, maar na een voeding viel ik niet meer goed in slaap. Mijn dochter ook niet trouwens, die had duidelijk last van het gedraai en de geluiden die haar vader en ik ’s nachts maakten. Waardoor ze dan weer huilerig werd en troost zocht aan de borst zonder echt te drinken. Met als gevolg dat ik maandenlang volledig op mijn tandvlees liep, dus zo sereen heb ik dat hele breastsleepen niet ervaren. En was ik door het voeden en het samen slapen meer en/of beter in tune met mijn dochter dan met mijn zoon? Nou nee, ik durf wel te stellen dat dat echt niet het geval was.

Zoveel moeders, zoveel baby’s en dus ook zoveel manieren, denk ik altijd maar. Wat de nieuwste must in moederland ook is en wat de zoveelste babygoeroe ook beweert. Daarnaast is breastsleeping volgens mij helemaal geen nieuwe trend, maar gewoon een keus die sommige moeders al eeuwen maken en sommige moeders niet. Omdat niet altijd hetzelfde werkt voor iedere moeder. Voor mij werkte het in ieder geval helemaal niet, maar jij zweert er misschien wel bij. Waarom? Omdat we als moeders onze baby’s allemaal goed aanvoelen en daarop gebaseerd onze keuzes maken. Of je nou de borst geeft, of de fles, samen slaapt, of juist apart. Dat doe je, omdat je diep in je hart weet dat het voor jullie, voor jou en voor je kind, het allerbeste werkt. Wat mij betreft moet dat dus de enige trend zijn. En die noemen we dan: ‘whatever works’.

Lees ook: De 7 heilige lessen van de goed-genoeg moeder.