Deze 10 dingen staan je te wachten met een peuter in huis

Van baby naar peuter verandert er nogal wat. Ineens ben je in een heel andere fase beland waarin je kind iedere dag weer als een groot ontdekkingsavontuur ziet. Dit is wat je mee gaat maken als je een peuter hebt:

1. Je zult versteld staan van wat een peuter in korte tijd leert. Van de een op andere dag praat ‘ie in volzinnen of kan ‘ie ineens op een klimrek komen waar ‘ie vorige week nog niet op durfde.

2. Het zijn kleine papegaaitjes – ze zeggen alles na. Een beetje op je woorden passen is dus geboden, of je moet het helemaal prima vinden als je bij de kassa van de supermarkt staat en je hoort je tweejarige ineens hartgrondig vloeken.

Lees ook: Waarom we dankbaar moeten zijn dat peuters het niet voor het zeggen hebben

3. Je peuter zal je pijn doen. Niet bewust hoor, maar per ongeluk zul je meerdere kopstoten te verduren krijgen, of gebruikt worden als springkussen. Een kennis van mij kreeg de laptop tegen haar neus van haar onbesuisde peutertje. Gevolg: een gebroken neus en een acute operatie.

4. Ze zullen zich con-ti-nu in gevaar willen storten. Niet dat ze dat expres doen, maar ze zien nu eenmaal geen beren op hun pad waardoor ze niet stoppen bij het einde van de stoep en doodleuk de schommel loslaten als ze in full swing zijn.

5. Wat ze lusten, verandert per dag. Waren ze gister nog razend enthousiast over je Spaghetti Bolognese, kijk niet raar op als ze de volgende keer niks willen weten van deze Italiaanse hap. Er valt geen pijl op te trekken en hoewel je er soms wanhopig van zal worden, onthoud: het is een fase.

6. Zindelijk-maken wordt een groot ding, waar je behoorlijk door zal worden opgeslokt. Je gaat als een malle achter je kleine aanrennen met een potje in je hand en uitzinnig klappen als het eerste plasje in de pot een feit is.

7. Woede-aanvallen horen erbij. Ze zijn niet leuk, ze zullen je soms gek maken, maar ze zijn volkomen normaal. Daarentegen zijn die twee- en driejarigen soms ineens weer zó belachelijk cute dat je op slag alle scènes waarin ze zich gillend ter aarde stortten, bent vergeten.

8. Als er een woord is dat de lading van de peutertijd goed dekt is het wel: herhaling. Want mán, wat ga je ontzettend vaak dezelfde liedjes zingen, boekjes lezen en spelletjes spelen. Dat is heel goed voor je tweejarige, want door herhaling beklijft alles goed, maar uiteraard bij vlagen beresaai voor jou.

9. Je zult vriendinnen worden met vrouwen die je niet noodzakelijkerwijs uitkiest maar die toevallig een kind hebben dat goed matcht met de jouwe.

10. Je gaat vaker het woord ‘waarom?’ horen dan je lief is. Waarom mag ik niet nog een koekje? Waarom moet ik naar de crèche? Waarom heb ik geen piemeltje? Een zoontje van een vriendin van me, stelde zelfs de vraag: ‘Waarom zeg ik zo vaak waarom?’

Lees ook: Maak je peuter gek! Pay back time!

Geschreven door
More from Charlotte Latten

10 Murphy’s Law-momenten die je geheid (gaan) overkomen in het moederschap

Charlotte blijft er maar in trappen. Als ze denkt: nu heb ik...
Lees verder