“Mijn dreumes wil nog iedere nacht een fles. Moet ik haar die ontzeggen?”

25.04.2016 04:55
fles

Dorien (29) heeft een dochtertje van 14 maanden, Lise. Zij wordt nog iedere nacht een keer wakker en wil dan flesje warme melk. Zonder fles gaat ze niet slapen en zijn Dorien en haar man uren met haar in de weer. Krijgt ze melk, dan slaapt iedereen binnen een half uur weer. Toch hoort Dorien van alle kanten dat die nachtfles eraf moet. Wat is nu wijsheid?

“Een nachtvoeding is in principe niet meer nodig voor een dreumes, dat weet ik wel. Ik heb de boekjes ook gelezen en het Consultatiebureau laat geen gelegenheid onbenut om me dat te vertellen. Maar zonder dat flesje melk ’s nachts is het een drama. Lise weigert te gaan slapen en voor we het weten zijn we de halve nacht met haar in de weer. We hebben het heus wel geprobeerd, een slokje water geven ipv melk, alleen maar troosten, of gewoon helemaal niet naar haar toe gaan. Maar het heeft geen zin, ze blijft huilen en zo zijn we de volgende dag allemaal gesloopt. Maken we een flesje, dan drinkt ze die tevreden leeg, gaat liggen en slaapt weer. Misschien is het slap van ons, maar de weg van de minste weerstand heeft onze voorkeur.

Toch vraag ik me ook wel af of we niet verkeerd bezig zijn. Ik kan me namelijk eigenlijk niet voorstellen dat Lise echt honger heeft. Ze eet overdag prima, het is niet alsof ze zo weinig binnen krijgt, dat ze met die melk zou moeten compenseren. Het zou goed kunnen dat het inmiddels gewoon gewenning is geworden, dat ze zichzelf heeft aangeleerd dat inslapen alleen maar kan met een flesje warme melk. Maar hoe erg is dat? Ik neem toch aan dat ze niet tot haar vijfde om een flesje blijft vragen. Maar volgens veel mensen verwennen we haar en moet ze gewoon leren om zelf weer in slaap te vallen als ze ’s nachts wakker wordt, moeten we er gewoon even doorheen. Ik wil graag doen wat goed is, maar ik wil ook graag dat we allemaal slapen. Wat is nu de beste oplossing?”

Bekijk ook onze video de wanhopige zoekgeschiedenis van een kersverse moeder:
Lees ook: Zo eet je kind alles (serieus, dit is de truc!).