En dan ben je opeens ouders (en valt dat stiekem even vies tegen…)

22.02.2019 18:30
En dan ben je opeens ouders (en valt dat stiekem even vies tegen...)

Je hebt het van tevoren natuurlijk wel gehoord en gelezen: een kind krijgen verandert je leven. Maar dat dat echt zo is en wat dat precies betekent, daar heb je gewoon geen idee van tot het je daadwerkelijk overkomt. En dan…valt het vaak vies tegen. Niet je kind zelf, maar de impact van het ouderschap op het leven en op je relatie. Maar wanhoop niet, want er is hulp!

Wist jij dat psychologen zeggen dat je de eerste 1000 dagen van het ouderschap (dat is dus grofweg de eerste drie jaar) niet uit elkaar mag gaan? Die eerste paar jaar zijn namelijk het zwaarst en daarom eigenlijk niet representatief voor wat het ouderschap echt is. Ze noemen ze niet voor niets de tropenjaren. Lastig is alleen wel dat doordat het zo zwaar is, ouders het samen vaak moeilijk hebben. Je leert elkaar kennen op een heel andere manier en onder barre omstandigheden (denk: slapeloze nachten, constante zorgen, veel meer stress en drukte), je blijkt allebei andere verwachtingen te hebben en anders te reageren. En dan word je op een ochtend wakker en weet je opeens niet meer waarom je eigenlijk samen was. Waar een kind krijgen een bezegeling en een versterking van je relatie zou zijn, blijkt het opeens de bottleneck.

Wees gerust: je bent niet de enige die het zwaar valt om te wennen aan het ouderschap. Het lijkt misschien alsof het bij iedereen één groot feest is en de liefde er sinds de komst van de spruit alleen nog maar meer vanaf spat, maar niets is minder waar. Wij zijn er om je te vertellen dat je niet alleen staat. Dat jij en je partner niet een stelletje kneuzen zijn met een slechte relatie. En vooral ook: dat je er iets aan kunt doen! Er is namelijk niets mis met een beetje hulp inroepen in moeilijke tijden. Omdat wij van Me to We als geen ander weten hoe heftig het ouderschap kan zijn bieden we jonge ouders een online feelgood-cursus aan: Pink Cloud. Maarten van der Linde, (relatie)therapeut, heeft speciaal voor ouders een digitaal hart onder de riem ontwikkeld waarmee de problemen van de tropenjaren het hoofd geboden kunnen worden. Aan de hand van verschillende herkenbare thema’s (bijvoorbeeld opvoeding, zorgverdeling, seks, vaderschap) worden issues besproken waar heel veel jonge ouders tegenaan lopen. Een feest der herkenning en alleen dat al kan een enorm verschil maken. Want zoals we al zeiden: je bent dus niet alleen. Echt niet.

De Pink Cloud cursus kost 70 euro en daarvoor krijg je een schat aan informatie, oefeningen, tips en trucs die je kunt bekijken en gebruiken zoals je dat zelf wilt, wanneer je dat zelf wilt. Beginnen met de cursus is simpel: leg je kind in bed, plof op de bank, log in en kies de aflevering die jij op dat moment wilt bekijken. Geen gedoe dus met boeken moeten lezen, of een oppas moeten regelen omdat je ervoor weg moet. Ideaal voor de vermoeide jonge ouder die na een lange dag geen puf meer heeft om een stap te verzetten. En, het is ook nog eens iets wat je makkelijk samen kunt doen en een goede tool om na een aflevering het gesprek met elkaar aan te gaan. Zo hoef je het wiel niet met z’n tweeën uit te vinden en dat scheelt een hoop energie, die je als jonge ouders gewoon niet hebt.

Jongens, dat ouderschap, het is me wat. Allemachtig prachtig en je krijgt er echt heel veel voor terug. Maar eenvoudig is het niet. Wij roepen heel vaak: was er maar een handleiding. En dus zijn we heel blij dat we jou die nu kunnen bieden. Of nou ja, een beetje in ieder geval. Want het blijft toch altijd trial and error en ieder kind en iedere ouder is weer anders. Maar alle kleine beetjes helpen, toch? Hou vol ouders, jullie kunnen het. We slepen jullie er doorheen. Komt wel goed, schatje. Echt waar.

Geïnteresseerd? Ga dan naar www.me-to-we.nl/cursus-ouderschap/