Hoe melancholisch je kunt worden als je bedenkt dat dit je laatste baby is

28.03.2019 10:00

Haar eerste kind, dochter Pippa (3), kon Isabel wel groot kijken, maar sinds haar zoon Moos (8 maanden) is geboren, gaat het haar allemaal veel te hard. Ze wil het allerliefst de tijd even stil zetten om te genieten van de babytijd die in een mum van tijd voorbij is.

Toen Pippa net geboren was, was ik opgelucht bij elk oei ik groei-sprongetje dat ze maakte. Dat het allemaal werkte. Dat ze zich ontwikkelde volgens de curve. Ze lachte op tijd, ze begon op tijd met kruipen, brabbelen en praten. Ze groeide en at goed. Allemaal dingen waarover je als jonge moeder gespannen kunt zijn. Je bent bang dat er toch ineens iets mis blijkt te zijn met het kostbaarste dat je ooit hebt gehad en als het dan allemaal op rolletjes loopt, is dat een grote opluchting.

Hoe anders ging dat toen Moos acht maanden geleden werd geboren. Ik stond inmiddels een stuk steviger in mijn schoenen als moeder, omdat ik het allemaal al een keertje had meegemaakt. Je hebt dan toch meer vertrouwen in het feit dat de meeste baby’s zich gewoon goed ontwikkelen. Daardoor durfde ik er ook meer van te genieten. Sterker nog: ik geniet me suf. Van Moos’ z’n dikke toet, z’n spekbeentjes, z’n gebrabbel, de lach op z’n gezicht als ik thuis kom uit m’n werk, het op zaterdagochtend lekker lang knuffelen in bed.

Elke avond hebben we samen een momentje, na zijn badje, als ik op zoek ga naar de ruwe plekjes op zijn speklijfje en die dan met Cicaplast balsem insmeer. Moos heeft net als ik aanleg voor een schrale huid en daardoor ook snel luieruitslag. Ik zweer er echt al jaren bij. Ik ben het ooit gaan gebruiken toen Pippa, als baby, een tijdlang verkouden was en zo’n rode, geïrriteerde neus kreeg van al het snot dat er ’s nachts aan bleef plakken. Als ik dat er dan ’s ochtends afwaste en er Cicaplast op smeerde, kwam er een soort beschermend en verzachtend laagje op waardoor ze zich merkbaar beter voelde.

Omdat Moos’ huidje überhaupt wat gevoeliger is, behoort Cicaplast al vanaf het begin van zijn leventje tot een wondermiddel om zijn geïrriteerde huidje te kalmeren. Gisteravond, toen ik een  rood plekje op zijn buikje insmeerde, schoot er ineens een gevoel van melancholie door me heen. Ik besefte wat het betekent dat Moos mijn laatste baby is. Dat dat getut met zo’n kleine hoop schattigheid op een zeker moment voorbij zal zijn. Dat Pippa en Moos zelfstandige mensen zullen worden en dat de aanhankelijkheid langzamerhand steeds minder zal worden. Dat Moos zijn eigen ruwe plekjes insmeert en dat zijn ouwe moedertje zich daar niet meer mee hoeft te bemoeien…

Ik wilde net in huilen uitbarsten (dat doe ik sinds ik moeder ben toch al om de haverklap) toen ik uit mijn melancholische bui werd gerukt door mijn zoon die met zijn kleine knuistjes probeerde de tube crème leeg te knijpen. Natuurlijk wilde Pippa net op dat moment “Red de bij” van Kinderen voor Kinderen op Youtube kijken en begon dus aan mijn been te trekken en te gillen. Ongelofelijk hoe je binnen dertig seconden weer met beide benen op de grond kan staan. Je moet er toch ook niet aan denken dat je je hele leven in de luiers zou zitten. Ha!!!

Veel baby’s hebben last van een droge huid en geïrriteerde plekjes. Een schrale huid of luieruitslag helemaal voorkomen is lastig, maar je kunt wel dingen doen om de ellende te beperken. 

  1. Luieruitslag kun je proberen te voorkomen door de billetjes schoon en droog te houden. Verschoon de luier als die zwaar aanvoelt. Doe de luier verder niet te strak om, zodat er wat lucht bij kan komen. En bij irritatie: smeren!
  2. Schrale plekjes, rode bultjes en wondjes bij je baby smeer je in met een kalmerende en herstellende balsem, zodat het huidje goed verzorgt wordt. Cicaplast balsem B5 bevordert het herstel van de gevoelige babyhuid en is geschikt voor lichaam, gezicht en lippen. Wat zo fijn is aan de productlijn is dat ze zonder parabenen, parfum en lanoline zijn en echt veilig te gebruiken voor een zeer gevoelige huid. Je kunt geïrriteerde plekjes (maar ook berg en open eczeem)  meerdere keren per dag insmeren met Cicaplast, zodat de huid zich zo snel mogelijk herstelt. Je hebt Cicaplast ook in een wasgel, handcrème en lippenbalsem. Ook fijn voor jezelf, want tja als moeder heb je toch ook om de haverklap kloofjes en irritante snijwondjes.

De Cicaplast lijn is te koop bij de (online) apotheek. Lees hier meerWil jij persoonlijk advies van een La Roche-Posay expert? Ga dan naar Instagram en stuur ze een DM!

Dit artikel is geschreven samen met La Roche-Posay, maar de inhoud is 100% van ons.