Zo wordt iedere vakantie er eentje om echt nooit meer te vergeten

27.06.2017 13:23

De vakantie staat weer voor de deur en Vala kijkt er reikhalzend naar uit. Dit jaar gaat zij maar liefst twee keer. Een week in Nederland en tien dagen naar Italië.

Eventjes lekker niks, mooi weer, lekker zwemmen en leuke dingen doen. Ik kan niet wachten, maar het vergt altijd wel behoorlijk wat voorbereiding, zo’n reisje. En daarna lijkt het wel heel snel alsof het allemaal nooit gebeurd is. Want het normale leven begint weer vanaf het moment dat je de koffers met vieze kleren over de drempel draagt en voor je het weet lijkt het wel eeuwen geleden dat je op dat prachtige strand lag, of ’s avonds in je tent zat te luisteren naar het tsjirpen van de krekels op de camping. Jammer toch? Vind ik wel. Want dat vakantiegevoel, dat wil ik zo lang mogelijk vasthouden.

Punt is ook dat ik dus geen fotoboeken maak. Ik neem me ieder jaar voor om dat wel te doen, maar dan is het zomaar opeens weer winter en is er geen enkele foto uitgeprint en ingeplakt. De mooie schelpjes die we hadden meegenomen van het Siciliaanse strand zijn al lang en breed verloren gegaan en als je me vraagt welke dorpjes we bezocht hebben en in welke restaurantjes we hebben gegeten moet ik echt heel lang graven in mijn geheugen. Terwijl ik me zo had voorgenomen om deze keer echt, echt, écht een aandenken te maken. Ik vind het ook jammer voor de kinderen, want het lijkt me zo leuk als zij later, als ik oud, grijs en dement ben en dus niet meer over vroeger kan vertellen, iets hebben om herinneringen aan de vakanties uit hun jeugd mee op te halen. Zelf vind ik het nu namelijk ook nog steeds leuk om door oude fotoboeken van vroeger te bladeren en te zien hoe ik als peutertje over de Franse camping drentelde. En ik kan dan nu met terugwerkende kracht genieten van het vakantiegevoel van toen.

Maar nu kwam ik laatst iets leuks tegen: het Familievakantiedagboek. Daarmee maak je al herinneringen voor je goed en wel weg bent. Het is een soort DIY bundel (rustig maar, ook geschikt voor de minder creatieve moeder, het hoeft echt niet Pinterestwaardig te zijn) om samen met je gezin te vullen met foto’s, verhalen, spulletjes en ander moois dat je vakantie kenmerkt. Je begint al voor de reis, bijvoorbeeld door het invullen van de paklijsten (handig!) en de dingen die je zou willen zien en doen tijdens je vakantie. Zo heb je niet alleen alvast een plan de campagne, maar kan iedereen zich ook nog eens extra verheugen op wat er allemaal komen gaat. Verder zijn er dagboekpagina’s om al je belevenissen op te beschrijven. Superleuk om af en toe eens terug te lezen en de herinneringen levend te houden. En wat is er nou belangrijker dan samen mooie herinneringen te maken?

Je kunt in dit dagboekje alles kwijt: ervaringen, grappige anekdotes, foto’s, souvenirs, wat je maar wilt. Je stopt als het ware je hele vakantie in een doosje wat je af en toe open kunt doen om alles er weer even uit te halen en her te beleven. Dat leuke restaurantje met die vriendelijke eigenaar, de allereerste vakantieliefde van je kind, die keer dat jullie verdwaalden tijdens een bergwandeling, dat moment dat er opeens een hert in de tent stond, door het vakantiedagboek blijven dat soort speciale momenten altijd bewaard. En kun je altijd weer heel even terug in de tijd. Zo wordt iedere vakantie er eentje om echt nooit meer te vergeten.

Het Familievakantiedagboek is vanaf 26 juni 2017 verkrijgbaar bij de boekhandel, kinderboetiek en online voor €17,99 en is een initiatief van schrijfster Elma van Vliet. Zie ook elmavanvliet.nl.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Elma van Vliet, maar de inhoud is 100% van ons. Lees hier meer over ons advertentiebeleid.