Hulde aan de Nederlandse ouders! (Want we doen het heel erg goed)

20.01.2017 09:30
hat play with tulips next to a windmill in Holland, Netherlands

Als je alle berichten van de laatste tijd moet geloven, zijn we bezig een strontvervelende generatie van verwende narcisten te creëren. Want als ouder kun je tegenwoordig niks meer goed doen. Terwijl het best wel meevalt met die kinderen van ons. Sterker nog, Nederlandse kinderen zijn dolgelukkig. En dat komt dus door ons!

Ouders van Nederland, geef uzelf een schouderklopje. We hebben het namelijk verdiend. Het mag door alle opvoedkritiek dan misschien wel lijken alsof we er met z’n allen niks van bakken met die kinderen en alsof de jeugd van tegenwoordig met de dag verwender en asocialer wordt en wij een stelletje opvoeders van lik m’n vestje zijn, niks is minder waar. Nederlandse kinderen zijn namelijk de gelukkigste ter wereld. Onderzoek van Unicef heeft dat aangetoond. Als je de rijkste, geïndustrialiseerde landen naast elkaar legt, scoren wij het hoogst op de kindergeluksladder. Daarnaast blijken Nederlandse baby’s in vergelijking met baby’s uit andere landen meer tevreden en minder temperamentvol: tekenen dat ze het bij hun ouders prima naar hun zin hebben. Onze kinderen zijn dus met recht het toppunt van Hollands glorie.

Lees ook: Als je kind opeens preuts wordt.

Dit berichtte onlangs de Britse krant The Telegraph, o.a. gebaseerd op bevindingen van niet-Nederlandse moeders die hun kinderen in Nederland opvoeden. Volgens hen genieten Hollandse kinderen veel meer vrijheid dan kinderen in andere landen en groeien ze bovendien op in een land wat heel tolerant is. Nederlanders doen over het algemeen niet moeilijk over zaken als ras en homoseksualiteit en Hollandse ouders zijn progressief op het gebied van alcohol, drugs en seks. Ze laten hun kroost redelijk vrij en zijn bovendien bereid op een gelijkwaardig niveau met hen te communiceren. De Nederlandse ouder heeft liever dat zijn kind hem vertelt dat het af en toe een biertje drinkt, dan het op een dag volkomen onverwacht katjelam uit de greppel te moeten plukken. Want vinden we, lekker praktisch als we zijn, dat geeft tenslotte alleen maar weer een hoop gedoe.

Nog een belangrijke factor in het geluk van onze kinderen: weinig stress. Nederlandse kinderen hoeven niet te presteren. Natuurlijk, ook wij vinden het belangrijk dat onze kinderen het een beetje leuk doen op school en ja, natuurlijk hopen wij stiekem ook dat ze er later met een Nobelprijs vandoor gaan. Maar veel belangrijker vinden we het dat ze gelukkig worden. En realiseren we ons dat professioneel succes niet persé leidt tot geluk. Geld en status, daar geven we niet zoveel om. Om warmte en welzijn des te meer. En dat voelen onze kinderen. Ze voelen zich vrij om hun eigen keuzes te maken, een levenspad te bewandelen dat bij hen zélf past en niet zozeer bij wat er maatschappelijk van hen verwacht wordt. Dat geeft rust. Want: als je maar gelukkig bent, dan zijn je ouders het ook. Of je nou CEO bent van een multinational, huismoeder, of vuilnisman.

Nederlandse ouders zijn ontspannen en realiseren zich dat ze niet perfect zijn. En hun kinderen dus ook niet. En vooral: dat dat ook helemaal niet hoeft. We willen niet de slimste, mooiste, beste kinderen, we willen vooral de makkelijkste, meest relaxte kroost. En die krijg je in de Hollandse optiek alleen maar als je zelf ook niet te moeilijk doet. Voor ons geen cursussen Mandarijn voor baby’s, geen verplicht uurtje staartdelingen en daarna een workshop keramisch kleien op de peuterspeelzaal en geen hysterische debatteerteams en vrijwilligerswerk voor pubers om ervoor te zorgen dat ze over een paar jaar een plekje op een prestigieuze universiteit weten te bemachtigen. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, is tenslotte het oer-Hollands credo en daar zijn al heel wat kinderen heel gelukkig (en vooral: zonder burn-out) groot mee geworden.

Kortom, als ze een beetje fatsoenlijk slapen, eten en op school een paar voldoendes halen, vinden we het eigenlijk wel best. En oh ja, kinderen krijgen hier hagelslag. Laten we dat vooral ook niet vergeten. Want welk kind zou er nou niet gelukkig worden, van elke ochtend een boterham met chocola? Dus, Nederlandse ouders, keep up the good work, want we doen het meer dan prima! Zo, die kun je in je zak steken.

(Bron: The Telegraph)

Lees ook: Hét geheim van alle ouders (waar niemand over praat!).