Lente, kom nou! Ik word knettergek van die kinderen in huis!

20.03.2017 16:50

Dat middelmatige, grauwe, grijze, nat 11-graden weer, daar kan Franke he-le-maal niets mee. En haar kinderen ook niet. Waardoor ze knettergek van elkaar worden, na zo’n lange winter op elkaars lip. Tijd dus voor de lente om te komen én te blijven. Ah lente, toe nou, kom nou. Pleassseee!!

Beste lente. Waar bliijijijijijf je nou? Joehoe?! Kiekeboe!!! Nee, maar even serieus nu. Terwijl ik naar buiten kijk, slaat de regen zo hard tegen het glas, dat ik hier binnen al bijna zeikentjesnat word. Met een beetje kletter niks mis hoor, maar we hebben er de afgelopen tijd wel genoeg van gehad. In combinatie met heel veel sneeuw, dat ook nog. Heel erg leuk, die sneeuw. Echt waar. Maar je bent al officieel begonnen, lente, dus kom maar door met die zon. Met die fluweelzachte wind, die onze lichamen streelt met warmte en aangename, frisse geuren van bloesem en bloem. Met gras zo groen dat het bijna prikt aan je ogen. Dartele lammetjes in de wei. Kriebelend hooi aan kindervoetjes. Ik snak ernaar.

Was ik vroeger al een groot liefhebber van lente en zomer, sinds ik moeder ben, is het verlangen naar lekker weer alleen maar toegenomen. Waarom? Omdat tegen deze tijd mijn kinderen niet meer te doen zijn. Eindeloos hebben ze binnen geknutseld. Binnen gespeeld. Binnen hutten gebouwd. Binnen over de vloer gekropen. Binnen Buurman & Buurman gekeken. En Prinses Sophia, de Troetelbeertjes, Bumba, Mia, de Drakenvangers/doders/trainers/whatever, debiele filmpjes met Spiderman en Anna en Elsa, Enzo Knol, Meisje Djamila. Ons Netflix-abbonement hebben we wel besteed, zeg maar. Alle Playdoh is één grote uitgedroogde klomp donkerbruine hoop. Bibilotheek-boeken kunnen de boel nog een beetje redden, maar echt: DIE KINDEREN MOETEN NAAR BUITEN. Heel veel naar buiten. Dat winterspek moet eraf, ze moeten rennen en dollen, klimmen en klauteren, leren loopfietsen, dat werk. Niet mama het leven zuur maken met: ‘Mama, ik vervéééééél me!’, ‘Mama, wat gaan we dóóóóéééén dan?’ ‘Mama, Olle trekt aan mijn haren!’ ‘Toetoe kwijt mama toetoe kwijt blèr blèr!’. Nee, niets meer van dat al. Genoeg is genoeg. Kom maar door.

We hebben er even aan mogen snuffelen, dat heerlijke weer dat ik bedoel. Meteen was het louter zonnig en vrolijk in huis. Ramen en deuren open om de bunzinglucht die zich daar de afgelopen winter heeft verzameld te verdrijven. Meteen sloeg ik aan de poets, en het was zo heerlijk, die frisse lentelucht in huis! Ik kocht viooltjes en Puk en Olle zetten die met uitgestoken tongetjes en rode konen van inspanning in mooie potten. Ze gingen skippyballen toen ik de tuintafel een poetsbeurt gaf, en zowaar: ik kon een halfuurtje zitten in de zon, terwijl het grut hard lachend (schaterlachtend, moet ik eigenlijk zeggen) met water aan het spelen was. We gingen naar het strand, waar Puk binnen een minuut twee nieuwe BFF’s op de kop tikte en Olle lekker ging graven in het zand. Papa en mama keken ernaar en zaten onderuitgezakt in een loungebank met een wijn in de hand. Kletsend, lachend, en bekenden tegenkomend, want iedereen komt met de eerste zonnestraal zowaar zijn grot uit gekropen. Zo gezellig! Het leven was heerlijk, het leven was goed. Niet meer met zijn vieren op 2 m2 op de bank voor de tv, maar ruimte, lucht, inspanning, ontspanning. Het was de bom. Niet meer die weeë lucht van kinderpis- en zweet in een overdekte speelhal. Geen kleuterpeuter-fitties die wij hoefden op te lossen, geen schier eindeloze verveling en lethargische blikken, geen entertainment-centrum te hoeven zijn: het bevalt geweldig.

Dus lente, doe je best. Ik weet dat het je gaat lukken, want ik zag goede voorspellingen. Laat het dit keer geen schijnbeweging zijn, niet met ons fokken, gewoon even blijven nu. We hebben je nodig. We hebben fietstochtjes nodig, voorzichtige picknicks in het gras, hangen in het park, wandelen in het bos, slenteren op de boulevard aan het strand. Kalfjes kijken bij de Open Boerderijdag van Campina, spelen in de speeltuin, met de buurtkinderen, voetballen op straat. Voorjaarsschoonmaak doen, terras hangen met een wijntje, rokjesdag, flirten, mooie mannen kijken, we zijn er klaar voor hoor!

Lente, ik heb je lief,

Namens alle moeders in Nederland,

Franke.

De eerste Lentedag

Vandaag, 20 maart – de eerste Lentedag – zijn de koeien voor het eerst weer buiten. Met het begin van de lente gaat ook het buitenspeel-seizoen weer van start. Lekker rennen door de bossen, naar de speeltuin of het park in. Zuivel is een goede basis van een gezond voedingspatroon in combinatie met beweging. Het is niet alleen lekker maar het levert ook een grote bijdrage aan de inname van onmisbare stoffen als proteïne, calcium, vitamine B2 en vitamine B12. www.campina.nl
En wist je dat binnenkort (26 mei en 5 juni) de Open Boerderijdagen weer zijn? Kijk voor meer informatie hier.

Dit bericht is gesponsord door Campina, maar de inhoud is 100% van onszelf.