Spoedcursus: hoe geef je een kinderfeestje??

06.08.2017 00:10
Kinderfeestje

Een kinderfeestje geven – niet iedereen is er dol op. Ook al heb je zelf kinderen op de basisschool, dat maakt je nog geen kindervriend. Om een arsenaal aan kinderen kun je natuurlijk niet heen als je zelf kinderen hebt; er zwerven altijd vriendjes en vriendinnetjes rond in je huis. Kinderfeestjes zijn echter andere koek. Die moeten leuk zijn: van begin tot eind. Hoe overleef je dat?

Lees ook: Tip: de kinderstudio van het nationale ballet.

1. Nodig niet te veel kinderen uit 
Maar vooral ook niet te weinig. Je moet toch een mega-inspanning verrichten, en dan maakt het niet uit of er zes of tien kinderen komen. Twintig, of de hele klas van dertig (je ziet het steeds vaker), is wel te veel en overbodig. Nodig in elk geval alle beste vriendjes en vriendinnetjes van de jarige uit en ook de kinderen die het jarige kind eerder hebben uitgenodigd op hún feestje, Het is ook een uitgelezen kans een kind dat altijd overal buiten valt eens een pleziertje te gunnen. Maar alleen met instemming van het jarige kind. Want jarig ben je maar eens per jaar.

2. Bereid je voor op het onverwachte
Je kunt nog zoiets leuks bedenken, de praktijk is weerbarstig. Een vriendin zette een schitterende speurtocht in een bootje op het water uit. Alleen was ze vergeten dat haar dyslectische dochter grote moeite zou hebben met het lezen van de opdrachten. De vriendinnetjes rukten het kaartje uit haar handen. Een kinderkookworkshop is leuk voor kinderen die weleens helpen met koken. Maar minder voor kinderen die niet weten hoe je een ei moet pellen.

3. Maak een draaiboek
Improviseren is een kunst – maar niet op een feestje, Anders sta je met een groep kinderen zonder metrokaartjes bij de metro. Of zonder bikini bij het zwembad. Denk van tevoren goed na en maak een lijst van spullen die nodig zijn en van wat er moet gebeuren.

4. Zorg voor hulp
Vraag opa en oma, mits die fit zijn. Geef anders twee middelbare schoolmeisjes ( of –jongens!) ieder dertig euro als ze beloven zich een middag lang in te zetten. En dat gaan ze doen. Middelbareschoolmeisjes vinden die horden kinderen die hen aan spreken met ‘juf’ enig. Het geld trouwens ook.

5. Wees streng op een slaapfeestje
Slaapfeestjes zijn populair, vooral bij meisjes tussen de acht en de twaalf jaar. Een lerares op de school van mijn kinderen vindt dat slaapfeestjes ‘bij de wet verboden moeten worden’. Zij krijgt de hangerige en chagrijnige kinderen op maandag in de klas. Let op: slaapfeestjes zijn best makkelijk. Belangrijk is een geweldige avondmaaltijd (namelijk friet en kip) en een geweldig ontbijt (croissant en zoveel hagelslag als op een beschuit kan blijven liggen. Verder een spannende film en nog even discodansen. Er is één lastig aspect: vanaf half elf ’s avonds moet je van vriendelijke feestmoeder in een zeer strenge akela veranderen. Om elf uur moet het stil zijn. Dat lukt alleen als je in de slaapkamer gaat zitten. Ik heb weleens een uur in een kleermakerszit op de verkleedkist doorgebracht, elk kind afbekkend dat meer een woord durfde te fluisteren. Doe dat. Bij de hagelslsagberg de volgende ochtend hebben ze je ’t vergeven. En als de ouders om 11.00 uur de feestgangers komen halen, krijgen ze een kind mee in plaats van een dweil.

6. Maak voor iedereen een snoepzakje.
Het zal je verbazen, maar het zakje dat de kinderen na afloop van het feest mee naar huis krijgen, zullen ze zich nog maandenlang herinneren. Het feest daarentegen waarschijnlijk niet. Vul het dus goed.

Lees ook: Hoe voorkom je dat je huis op een ontplofte speeltuin lijkt?