Waarom je je kind net zo goed Fruitella als rozijntjes kunt geven

21.01.2019 00:10
rozijnen

Ouders van tegenwoordig zijn steeds meer bezig met bewust en gezond eten. Vooral als het om hun kinderen gaat. Menig kleuter krijgt speltboterhammetjes met hummus in het broodtrommeltje mee naar school en bij thuiskomst een lekker boekweitbiscuitje met een kopje brandnetelthee. En daar zijn daar natuurlijk altijd ook nog de verantwoorde rode doosjes, met dat zonnige zigeunermeisje erop. De onvolprezen rozijntjes. Het gezonde snoep. De traktatie van de gezonde ouder. Wil je je kind een verantwoord tussendoortje bieden, dan kun je met rozijntjes de gezonde plank gewoon niet mis slaan. Toch? Jawel dus! Want die rozijntjes, die zijn dus helemaal niet zo gezond…

LEES OOK: Kinderen ondervoed door veel te gezond eten

Wist je namelijk dat die zo verheerlijkte verschrompelde druiven in een doosje voor wel 90% uit suiker bestaan? Een handje rozijnen staat gelijk aan ruim 3 klontjes suiker. Ja, je leest het goed: 3 klontjes! Dat is evenveel als er in een lolly zit, of in een mini Mars (horror!), of in 4 gemiddelde snoepjes. Had je niet gedacht, hè? Dus zo gezond is zo’n doosje ‘natuurlijk snoep’ eigenlijk helemaal niet.

Maar help, wat moet je je kind dan nog te snaaien geven? Want zo langzamerhand mag er helemaal niks meer. En je was voor jouw gevoel zo heerlijk verantwoord bezig! En daarnaast: overál zit suiker in, dus hoe vind je nog een tussendoortje dat dan wel écht verantwoord is? Want hoe erg je die cherrytomaten en licht gestoomde broccoliroosjes ook probeert te pitchen, de meeste kinderen trappen er gewoon niet in. Die komen uit school met een bloedsuikerspiegel die zwaar onder het nulpunt hangt en doen het dus echt niet voor een glutenvrije cracker met Marmite. En zeg nou zelf, vroeger was jij toch ook blij als je uit school kwam en je moeder klaar zat met een glaasje limo en een lekkere gevulde koek? En ben je daar echt slechter van geworden?

Maar ho, stop, dat Zonnatura doosje hoeft nou ook weer niet gelijk richting de prullenbak. Want: van een beetje suiker gaat je kind dus heus niet dood. Zeker niet omdat de suiker in rozijnen van het natuurlijke soort is. Natuurlijke suikers (fructose) zetten zich anders om in je lichaam dan witte suikers, zoals bijvoorbeeld in snoep (en witte rijst en pasta) en die door menig voedingsdeskundige als verkapt vergif worden gezien. Van witte suiker stijgt je bloedsuikerspiegel snel. Je krijgt er dus ook snel een energieboost van. Maar daarna ook een snelle dip. Want je lichaam kan niet zoveel met dergelijke geraffineerde suiker, aangezien dat is ontdaan van alle vitaminen, mineralen en vezels en dus eigenlijk voor je lijf geen toegevoegde waarde heeft.

LEES OOK: Versgeperste jus, hoe gezond is dat nu echt?

Zit er veel suiker in rozijntjes? Ja, behoorlijk dus. Maar dat zit ook in dat appeltje, of die banaan die je je kind mee geeft naar school. En een beetje suiker heb je gewoon nodig. En daarnaast kun je je kind toch nog steeds beter met een doosje rozijntjes op de bank zetten, dan met een dikke Snickers. Alhoewel dat af en toe ook heus niet zoveel kwaad kan. Want van soms een beetje lekker snoepen, daar word een kind ook gewoon blij van. Net als jij vroeger. En dat gun je jouw kind toch ook?

Dus: stop met hyperventileren, geef je kind nog een rozijn. En af toe ook een keer Fruitella.