Wat niemand je vertelt over de kraamtijd (echt niet!)

31.08.2021 18:00

Toen Marit zwanger was van haar eerste keek ze enorm uit naar de kraamperiode. Een Grote Roze Wolk. Tenminste, als ze de rooskleurige verhalen van anderen moest geloven. Euhm, nou niet dus. De eerste weken waren gewoon keihard afzien. Waarom had niemand haar verteld dat:

LEES OOK: 12 dingen die ik stiekem deed tijdens mijn kraamtijd

1. Je stijf staat van de adrenaline dankzij alle hormonen en emoties die als een idioot door je lijf gieren en je dus geen oog dicht doet.

2. Je überhaupt geen oog dicht doet omdat er opeens een pruttelende baby naast je ligt en je om de vijf minuten wilt checken of-ie nog ademt. Hallo baby, leef je nog?

3. Dat je ook een paar keer per dag denkt: Wat doe jij in godsnaam hier?

4. Je in die eerste dagen een gigantisch slaaptekort oploopt dat je de eerste drie jaar met geen mogelijkheid meer inhaalt.

5. Je zó moe kunt zijn dat je vijf keer dezelfde zin moet lezen voordat tot je doordringt wat er staat.

6. Een pasgeboren baby de eerste weken elke nacht om de twee en een half uur wakker kan worden, want: HONGER! Tsja, en daar kom jij in beeld.

7. Je, in geval van hechtingen, de eerste dagen met geen mogelijkheid normaal kunt zitten. Zie dan maar eens relaxt borstvoeding te geven.

8. Je, op de derde dag, vanuit het niets overvallen wordt door een gigantische huilbui en je zelf niet eens begrijpt waarom. Maak kennis met de kraamtranen.

9. De eerste dagen naar de wc gaan zo’n beetje neerkomt op een enkeltje richting de hel (tip: eet veel, héél veel vezels).

10. Je borsten veranderen in twee pijnlijke, opgezwollen ballonnen. Stuwing heet dat. Betekent dat de melkproductie op gang komt. (tip: draag een strakke bh).

11. Dat er onder een warme douche opeens straaltjes melk uit je tieten kunnen spuiten! (gaat weer over als de douche uit is!).

12. Het aanleggen van de baby aan de borst in sommige gevallen bijna een vorm van hogere wiskunde is. (De lactatiedeskundige: Een beetje naar links, een tikkeltje naar rechts, ja, nu heeft je baby de juiste hoek te pakken. En hap! Au).

13. Je ’s nachts door al die overhoop liggende hormonen badend in het zweet wakker wordt. Is het je eindelijk gelukt om de slaap te vatten, gebeurt dit.

14. Je ook overdag door diezelfde hormonen overvallen wordt door zweetaanvallen.

15. Je wallen, die de laatste weken voor de bevalling toch al niet gering waren, nóg dieper, donkerder en dikker kunnen worden. En:

16. Je dus maar beter alvast vóór de bevalling een verdomd goede oogcrème en camouflagestift had kunnen aanschaffen.

17. Er kraamvisite bestaat die, ook al behoren ze niet tot je inner circle, toch de volgende dag al op de stoep staat. Joehoe, waar is de nieuwe aanwinst?

18. Diezelfde kraamvisite gerust twee uur blijft zitten terwijl jij a) bijna omvalt van vermoeidheid b) lekkende borsten hebt en c) al die tijd zo onopvallend mogelijk probeert van houding te veranderen vanwege die klote hechtingen down under.

19. Er heel irritante kraamverzorgsters bestaan, omdat ze a) de oren van je kop lullen, b) hardhandig – vind jij – met jouw baby omgaan en c) het voor elkaar hebben weten te krijgen om je lievelingstruitje te heet wassen.

20. En dat je diezelfde kraamhulp gewoon naar huis kunt sturen en kunt vragen om een nieuwe. Nee, je bent niet onbeleefd. En nee, je bent geen zeur. Gewoon doen!

21. Je dacht dat de baby-uitzet compleet was. Maar dan blijkt de kraamverzorgster nog een hele waslijst  te hebben. (tepelcrème, parfumvrije billendoekjes, sudocrème, flesje desinfecterende gel to name but a few).

22. De eerste keer naar buiten met de baby topsport is. Je bent de deur amper uit en begint al te zweten. Die kleuren, die geluiden –  alles komt keihard bij je binnen.

23. Je om diezelfde reden de Hema – zeker op zaterdagmiddag – beter nog even kunt mijden, ook al ben je ervan overtuigd dat je ECHT nog drie hydrofiele luiers moet hebben.

PS:
Hoogzwanger en denk je nu: OMG, wat staat me te wachten?! Wees gerust: het is een fase. En wie weet ben jij wel de uitzondering op de regel en heb je a) weinig last van lichamelijke ongemakken, een baby die op dag twee al doorslaapt en hormonen die helemaal Zen zijn. Bovendien: er zijn minstens zoveel redenen te bedenken waarom de kraamperiode wél fijn en bijzonder kan zijn. Maar die bewaren we voor een volgende keer!

LEES OOK: De 8 beste kraamcadeaus die je een moeder kan geven