Weg met de driewieler, alle peuters op de loopfiets!

20.09.2016 13:38

Weet jij nog niet wat je je peuter voor zijn verjaardag moet geven? Zoek niet langer, koop een loopfiets! Niet alleen leuk, ook nog eens goed voor de ontwikkeling. Daar krijgt je kind namelijk een briljant evenwichtsgevoel van (en jij geen hernia!).

Het is bijna een rite de passage: de eerste keer de zijwieltjes van je kind z’n fiets afschroeven en dan werkeloos toezien hoe hij/zij voor het eerst op twee wielen met een rotvaart de hoek om suist en vervolgens genadeloos in de bosjes gelanceerd wordt. Ik zie het nog zo voor me van mijn eigen zoon. “Hier kom ik aaaaaaan!” joelde hij, “Nu leid ik mijn eigen leven!” en maakte vervolgens een salto rechtstreeks de brandnetels in. Geschaafde knietjes, een lijf vol jeukende bulten en een gedeukt ego. Tja, het hoort erbij, bij leren fietsen. Toch? Als het aan wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen ligt niet meer. Die pleiten voor het afschaffen van de zijwieltjes en de driewielers. Twee wielen is wat hen betreft namelijk meer dan zat.

Daarom moeten alle peuters aan de loopfiets. De kunst van fietsen is namelijk balanceren. Verlies je je evenwicht, dan corrigeer je dat door te sturen. Maar heb je meer dan twee wielen, dan ben je zó stabiel dat sturen eigenlijk gewoon niet hoeft om overeind te blijven. Waardoor het dan weliswaar lijkt alsof je met je met 2 jaar helemaal de shit bent op je fietsje, maar dat in werkelijkheid nogal tegenvalt. Met een loopfiets daarentegen leren kinderen meteen sturen en dus hoe ze hun evenwicht moeten bewaren. Dat zorgt er weer voor dat ze op latere leeftijd makkelijker leren fietsen op een echte fiets. En dat scheelt dan weer een hoop kapotte knietjes (en gebroken ouderruggen, want jij hoeft dan tenminste niet wekenlang gebogen met één hand op de rug van je kind als een hijgende hond mee te rennen door het park).

 

Little Dutch Loopfiets Mat Olive     Kinderkraft loopfiets Runner hout   

 

Verpats die driewieler dus snel op Marktplaats en koop er een loopfiets voor in de plaats. Dan kun je over een tijdje op de fiets naar de basisschool zonder dat je het risico loopt je kind in de klas te moeten afleveren met een hersenschudding. De Fietsersbond adviseert ouders wel om goed te kijken of je kind toe is aan een loopfiets. Kinderen die fysiek minder sterk, of gewoon een beetje onzeker zijn, zijn misschien wel gebaat bij meer dan twee wielen. Maar over het algemeen geldt ook op wielergebied dus: less is more. Fietsze!

Lees ook: Help! Mijn kind kan lopen! Wat nu?

(Bron: Algemeen Dagblad)