Hoe vind ik de juiste maat kinderfiets?

21.10.2021 13:48
kinderfiets maat

Vind jij het ook zo’n gedoe om erachter te komen welke maat kinderfiets je kind heeft? De maat van zijn of haar vorige fiets ben je allang weer vergeten en je durft niet te vertrouwen op wat op internet staan, want misschien is jouw kind wel groter of kleiner dan de gemiddelde zesjarige?? Dus: hoe kun je ervoor zorgen dat een kind een goede fiets krijgt waarmee hij of zij veilig over straat kan?

Het enige echte verschil tussen een kinderfiets en een fiets voor volwassenen is de grootte van de frame en de wielen. Een kind op een fiets is natuurlijk ook een volwaardige verkeersdeelnemer. Daarom moet je er als ouder altijd voor zorgen dat je dochter of zoon een goede fiets krijgt die aansluit bij hoe groot je kind is. Maar hoe groot moet de framemaat voor een kind precies zijn?

Wat is de beste kinderfiets maat voor je kind?

Wij mensen hebben verschillende lichaamsvormen. Dat is bij kinderen natuurlijk niet anders. Sommige mensen hebben een lange romp en korte beentjes, andere juist weer hele lange benen. Dat is bij kinderen ook zo. Daarom is het niet verstandig om uit te gaan van de leeftijd van een kind om de juiste fiets te vinden. Sommige kinderen zijn heel lang, andere kinderen blijven juist weer een beetje achter in de groei. Daarom is het beter om uit te gaan van de lichaamslengte of van de kledingmaat. Zo weet je tenminste zeker dat je fiets voor je kind even goed past, als de kleding die je voor hem of haar koopt. Want leeftijd zegt vooral bij kinderen niet altijd even veel. Lichaamsmaten, althans voor de fiets, zegt heel wat meer.

Gebruiksaanwijzing van deze tabel: meet de lengte van je kind, van top tot teen, en zoek daar de juiste framemaat bij. Ook de kledingmaat is een redelijk goede manier om de juiste fietsgrootte te vinden. Let niet teveel op leeftijden. Deze tabel geldt zowel voor meisjes als jongens.

Tabel kinderfiets maat

Bandenmaat  (inch)
Lichaamslengte Leeftijd Kledingmaat
10″ 85-100 1-3 jaar 85-100
12″ 95 cm 2-4 jaar 90-105
14″ 100 cm 3-5 jaar 98-108
16″ 105 cm 4-6 jaar 103-118
18″ 110 cm 5-7 jaar 110-123
20″ 115 cm 6-8 jaar 118-128
22″ 122 cm 7-9 jaar 124-134
24″ 130 cm 8-12 jaar 130-142
26″ 145 cm 10-14 jaar 140-156
28″ 145+ cm boven 12 jaar Volwassen

 

De beste kinderfietsen per maat

Foto Type Bandenmaat Prijs
1. Cube Cubie 120 2020
10″ – 14″
kinder fiets maat loekie booster 2. Loekie Booster 16 inch 2020
16″ – 20″
loekie snake kinderfiets maat 3. Loekie Snake 2020 22″ – 24″
kinderfiets maten 4. Batavus Snake 2020 26″ – 28″

 

Direct alle kinderfietsen per maat bekijken? Fietsvoordeelshop heeft een handig overzicht gemaakt met alle maten & fietsen op een rij! 

Waar moet je nog meer aan denken behalve aan de kinderfiets maat, als je een fiets voor je kind koopt?

De Fietsersbond heeft de volgende tips voor het kopen van een kinderfiets samengesteld.

 1. Een fout die veel ouders maken is dat ze een kinderfiets op de groei kopen.  Koop een fiets juist niet op de groei, anders kan je kind niet bij de trappers.
 2. In vergelijking met volwassenen is een kind natuurlijk maar klein. Voor een kind weegt een fiets al snel heel veel. Koop daarom een zo licht mogelijke fiets.
 3. Koop geen kinderfiets met versnellingen. Versnellingen zijn in Nederland niet nodig voor kinderen en ze maken de fiets veel kwetsbaarder waardoor deze sneller kapot gaat.
 4. Koop ook geen kinderfiets met een derailleur. Een dichte kettingkast is beter. Een derailleur raakt snel verstopt met vuil en gaat ook sneller kapot.
 5. Laat ook de naafdynamo links liggen, want deze maakt het fietsen heel erg zwaar voor een kind. Koop in plaats daarvan batterijlampjes.
 6. Koop een niet te groot zadel.
 7. Zorg ook dat de lengte van de cranks, dat is het onderdeel dat de trappers met de trapas verbindt, niet te lang is.
 8. Kies voor een fiets met terugtrapremmen. Als je toch een fiets koopt waar er remmen anderen op zitten, kies dan voor een model waarbij de handgrepen dichterbij het stuur zitten. Zo kan je kunt er makkelijk erbij. Laat in dat geval de fietsenmaker de remmen opnieuw afstellen.
 9. Wil je kids per se een mountainbikemodel? Een goed alternatief voor dit model is de Batavus Snake. Deze fiets heeft namelijk wel de vereiste lichten en reflectoren, waardoor geen problemen met de politie krijgt, en niet de slechte vering van de meeste andere MTB’s.
 10. Vooral als je kind net leert om te fietsen, is het van belang dat hij met zijn voeten bij de grond kan. Oefen daarom met op- en afstappen. Om te beginnen zet je het zadel zo laag mogelijk. Zo kan het kind met zijn voeten bij de grond komen. Pas als je kind echt goed kan fietsen, kun je het zadel op de normale hoogte zetten.
 11. Controleer geregeld of de verlichting nog werkt, of de remmen nog werken en of de banden nog in goede conditie zijn.
 12. Zit er een kunststof hoesje om de zadel- en stuurpen? Verwijder dit hoesje. Het is dan mogelijk je zadel en stuur beter verstellen.
 13. Let niet te veel op het uiterlijk van een fiets, maar let er meer op of de fiets prettig rijdt voor je kind. Met wat leuke accessoires en een beetje knutselen kan je ook een saaie fiets omtoveren.
 14. Denk na over een fietshelm voor je kind. Hoofdletsel is de voornaamste reden voor ziekenhuisopname. Onthoud dat fietsers en kinderen kwetsbaar zijn.
 15. Vraag het de vakman. Wat dat betreft kunnen wij de Fietsvoordeelshop aanbevelen. Deze keten van fietsenwinkels staat bekend om de voordelige prijzen en goede service. De Consumentenbond riep niet voor niets de Fietsvoordeelshop uit tot de goedkoopste leverancier. Ook op hun pagina is veel nuttige informatie over kinderfietsen en de juiste maten te vinden.

Wat is de beste kinderfiets van 2021?

kinderfiets matenDe Batavus Snake de best verkochte jongensfiets van een A-merk in Nederland. In de test van de fietsersbond maakte de Batavus Snake de hoogste score van alle kinderfietsen. Alleen het vrij onbekende Duitse merk S’cool scoorde hoger. Helaas is deze fiets in Nederland bijna niet te verkrijgen.

Prettiger aan de Batavus Snake is ook dat deze fiets het uiterlijk heeft van een mountainbike, maar wel gewoon voldoet aan alle verkeerseisen, zoals reflectoren, koplampen en dergelijke. Ook duidelijke pluspunten zijn de dubbele remmen en de krachtige LED-verlichtingg. Kortom, veiligheid staat voorop bij deze leuke fiets. Standaard is deze stoere fiets voorzien van zijwielen voor beginnende jonge fietsers. Voor meer ervaren fietsers zijn er drie versnellingen. De Batavus Snake is leverbaar in zes verschillende framematen, drie uitvoeringen en in meerdere modieuze en frisse kleuren. De grootste framematen, vanaf 20 inch, zijn voorzien van een goede, sterke LED-verlichting. Kortom, voor ondernemende kids is de Batavus Snake de beste keus. Alleen jammer van die open kettingkast. Dat betekent weer heel wat vervelende uurtjes ketting schoonmaken.

kinderfiets matenOok de Loekie Princess, eerder in een iets ander ontwerp bekend als Loekie Foxy Lady, is geen gekke keuze. Het ontwerp van de Loekie Princess is duidelijk gericht op meisjes. De mooie zachte turquoise kleur met roze accenten spreekt de meeste meisjes erg aan. Ook aan de veiligheid is gedacht met een terugtraprem en twee handremmen. Natuurlijk is ook de verlichting piekfijn in orde. Denk dan aan betrouwbare batterijverlichting voor en achter en diverse reflectoren. De Loekie Princess is in verschillende wielmaten verkrijgbaar en heeft een erg vrouwelijke uitstraling. Deze fiets is erg licht en ook de instap is laag. Ook het licht is goed afgeschermd.

Nadeel is dan weer dat de quarks te lang zijn en dat de handgrepen op het stuur wel erg dik zijn voor de kleine handen van een kind. Maar afgezien van deze vervelende minpunten, is dit ontwerp verder best wel goed afgestemd op kinderen. Het mierzoete ontwerp valt ook erg in de smaak bij meisjes in de leeftijd tussen zes en twaalf jaar, de doelgroep voor deze fiets. De Loekie is het kinderfietsenmerk van Batavus en wordt ook in de Batavusfabriek gebouwd. De bouwkwaliteit is dus ook prima in orde.

 

Conclusie kinderfiets maat

De beste koop
kinderfiets maten 1. Batavus Snake

 

Veel ouders kopen een kinderfiets die eigenlijk wat te groot is voor het kind. Dat doen ze, omdat ze een kinderfiets op de groei willen kopen. Maar daarmee maken ze het fietsen voor hun kind wel een stuk moeilijker. Daarom is het verstandiger om toch een fietsje te kopen dat past bij de lichaamsmaten van je kind en niet bij de leeftijd. De beste kinderfietsen volgens de Fietsersbond zijn de Batavus Snake, de Loekie Princess en het vrij onbekende merk S’cool. Batavus en het Batavus-merk Loekie zijn heel bekend en je vindt overal in Nederland fietsenhandelaren die deze kunnen ondersteunen, waaronder de vestigingen van de Fietsvoordeelshop. Ben je bereid om genoegen te nemen met de schaarse support van het Duitse merk S’cool? Dan kan je ook dat merk overwegen.

Misschien het beste advies is: koop gewoon een fiets waarop je kind fijn op rijdt en waar hij of zij gelukkig van wordt.